Orpo moittii hallitusta hidastelusta: "Kuin ottaisi neljän vuoden köllöttelytauon – on tullut ikävä vanhoja sosialidemokraattisia vastuunkantajia"

Kokoomus aikoo esittää työllisyyspaketin, joka toisi puolueen mukaan Suomeen 60 000 uutta työpaikkaa.

Kansallinen Kokoomus
 Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo puhui kokoomuksen puoluejohdon ja eduskuntaryhmän johdon kesäkokouksessa Turussa tiistaina 20. elokuuta.
Kokoomuksen puheenjohtajan Petteri Orpon mielestä hallituksen pitäisi keskittyä miettimään muun muassa kauppasotaa, brexitiä ja Saksan yskivää taloutta eikä puhua jatkuvasti aktiivimallista. Roni Lehti / Lehtikuva

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo suomii Antti Rinteen (sd.) hallitusta hidastelusta.

Orpon mukaan talouden heikentyneeseen tilanteeseen ja työllisyyskasvun pysähtymiseen pitäisi reagoida nopeasti, mutta hallitus on ottamassa "neljän vuoden aikalisää".

– Antti Rinteen hallituksen ohjelmaa ei voi sanoa hyvinvointiyhteiskuntaa uudistavaksi ohjelmaksi. Se on kuin ottaisi neljän vuoden köllöttelytauon ennen kuin todelliset ratkaisut on pakko tehdä. Työllisyystavoitteen saavuttamiseksi tarvittavat keinot loistavat poissaolollaan, Orpo sanoi kokoomuksen puolue- ja ryhmäjohdon kesäkokouksessa Turussa tiistaina.

Orpo lupasi kokouksessa, että kokoomus esittelee keskiviikkona työllisyyspaketin, joka puolueen mukaan toisi Suomeen 60 000 uutta työpaikkaa.

Valtiovarainministeri Mika Lintilän (kesk.) budjettiesitystä Orpo kuvaa esimauksi tulevasta.

– Velkaantuminen kasvaa, julkiset menot paisuvat, mutta strategisia muutoksia ei saada aikaan. Pääministerinkin jutut pyörivät toista kuukautta aktiivimallin ympärillä, vaikka maailma ympärillä puhuu aivan muusta ja maailma ympärillä muuttuu. Puhutaan kauppasodasta, brexitistä ja Saksan yskivästä taloudesta. Talouskasvu hyytyy maailmalla ja Euroopassa.

Orpon näkemyksen mukaan hallituksen suunta on kohti "tunkkaista Korpilampea".

– Rinteen hallitus on tämän vuosituhannen vasemmistolaisin hallitus. Seurattuani tätä kesän ajan minun on tullut ikävä vanhoja sosialidemokraattisia vastuunkantajia. Hallitus puhuu hyvinvointiyhteiskunnan kehittämisestä, mutta uskottavia keinoja sen rahoituksen turvaamiseksi ei näy eikä kuulu, Orpo sanoi.

"Valtion omaisuuden myynnillä pitäisi tehdä oikeita investointeja"

Orpo kritisoi erityisesti sitä, että juoksevia menoja rahoitetaan omaisuuden myynnillä.

Orpon mukaan omaisuuden myynnistä saatavat tulot pitäisi kohdistaa todellisiin tulevaisuusinvestointeihin.

– Valtion omaisuudella pitäisi tehdä oikeita investointeja, jotka tuottavat pitkällä aikavälillä hyvää suomalaisille. Me olisimme investoineet kolmen miljardin myyntituloista kaksi raiteisiin ja kolmannen korkeakoulujen pääomittamiseen, hän kuvasi kokoomuksen linjaa.

Viime hallituskaudella koulutusleikkauksia tehnyt kokoomus on kääntänyt nyt kelkkaansa.

Orpo painotti kokoomuksen olevan sivistys- ja koulutuspuolue ja kuittaili nykyiselle hallitukselle koulutuslupauksista.

– Kuten jo hallitusneuvotteluissa näimme, punavihreät puolueet eivät pystyneet toteuttamaan lupauksiaan siitä, että koulutuksen rahoitusta nostettaisiin jopa miljardilla. Pysyvät menolisäykset jäivät noin 200 miljoonaan, mikä on varmasti pettymys monelle lupauksiin uskoneelle äänestäjälle.

Orpon puhe kokoomuksesta koulutus- ja sivistyspuolueena sai kokoomusväen paikan päällä taputtamaan.

Perussuomalaisille kritiikkiä

Kokoomuksen Petteri Orpo otti puheessaan kantaa myös oppositiokumppani perussuomalaisiin. Kannatuskyselyissä perussuomalaiset on paistatellut toistuvasti kärkipaikalla.

– Se tuo mukanaan suuren vastuun. Tuossa asemassa ei voi enää tyytyä vain osoittelemaan ongelmia. On meidän, muiden puolueiden sekä median tehtävä vaatia perussuomalaisilta ratkaisuja. Mitä te tekisitte, jos saisitte päättää? Luulen, että tämä on monelle epäselvää.

Orpo lisäsi, että perussuomalaisten puheenjohtajalla Jussi Halla-aholla on vastuu myös siitä, ettei hän anna puolueessa tilaa ajattelulle, jossa väkivallan lietsominen olisi sulka hattuun.

Orpo toisti, että ei ole olemassa yhtä oppositiota, vaan kokoomus tekee omaa poliitiikkaansa.

Kokoomus on harvinainen näky oppositiossa. Reilun kolmenkymmenen vuoden aikana kokoomus on ollut oppositiossa vain kerran, vuosina 2003–2007.

Orpon mukaan kokoomus aikoo nyt oppositiosssa kirkastaa ajatuksiaan ja tehdä ohjelmatyötä.

Lisää aiheesta:

Työllisyyden kasvu käytännössä pysähtynyt

Kiista korkeakoulujen miljoonien aikataulusta kuumensi keskustaa – Lintilän esitys yllätti Kososen: "En usko että Suomella on aikaa tuhlattavana"

Valtio käyttää eniten rahaa kuntien valtionosuuksiin – Katso valtion suuret ja pienet menot Ylen budjettipuusta