KHO hylkäsi aiemmat päätökset: Irakilaisen kertomus homoudestaan ja sukupuoli-identiteetistään uskottava, ansaitsee turvapaikan

Maahanmuuttovirasto ja hallinto-oikeus eivät uskoneet irakilaisen kertomusta.

turvapaikanhaku
Korkein hallinto-oikeus Fabianinkadulla Helsingissä.
KHO on palauttanut asian Maahanmuuttovirastolle turvapaikan myöntämiseksi.Juha Kivioja / Yle

Korkein hallinto-oikeus on ratkaissut tapauksen, jossa Irakin kansalainen haki Suomesta turvapaikkaa perusteenaan seksuaali- tai sukupuolivähemmistöjen kohtaama vaino kotimaassaan.

Maahanmuuttovirasto ja hallinto-oikeus eivät pitäneet irakilaisen kertomusta seksuaalisesta suuntautumisesta ja sukupuoli-identiteetistä uskottavana.

KHO hylkäsi Maahanmuuttoviraston ja hallinto-oikeuden päätökset. Turvapaikanhakijan kertomus oli KHO:n näkemyksen mukaan riittävä. Se pitää pelkoa vainosta perusteltuna ja näki, että hänen ei olisi mahdollista saada viranomaissuojelua tätä vaaraa vastaan.

Irakilaisen tarkemman seksuaali- tai sukupuoli-identiteetin määrittely ei ollut KHO:n mielestä tarpeen. Keskeisin näyttö muodostui irakilaisen kertomuksesta, mutta päätöksessä huomioitiin myös lääkärinlausunto ja hallinto-oikeuden haastattelema turvapaikanhakijan ystävä.

Irakilainen oli kertonut Maahanmuuttovirastolle seurustelleensa miehen kanssa Irakissa viiden vuoden ajan. Hän on sanonut identifioivansa itsensä homoseksuaaliksi ja kertoi tuntevansa itsensä sisäisesti naiseksi.

KHO on palauttanut asian Maahanmuuttovirastolle turvapaikan myöntämiseksi.

Korkeimman hallinto-oikeuden päätös on kokonaisuudessaan luettavissa täältä (siirryt toiseen palveluun).

Lue lisää:

Homon on pakko tulla nopeasti kaapista turvapaikkaprosessissa: "Kaikkea varjostaa suunnaton häpeä ja inho"

THL: Turvapaikanhakijoilla runsaasti masennus- ja ahdistusoireita