Kylmän sodan aikana jopa Mossad ja CIA uskoivat Uri Gelleriin – nyt lusikantaivuttaja rakentaa museota ja uhkaa estää brexitin telepatialla

Ylen ulkomaantoimituksen kesäsarjassa kurkistetaan, mitä kansainvälisen julkisuuden unohtamille ihmisille kuuluu.

Uri Geller
Uri Geller ja taivutettu lusikka.
Lusikoiden taivuttamisesta tuli Uri Gellerin tavaramerkki. Kuva on otettu vuonna 2008 Kölnissä Saksassa, jossa Geller esiintyi Seuraava Uri Geller -show'ssa.Joerg Carstensen / AOP

– En salli sinun johtaa Britanniaa brexitiin. Niin paljon kuin sinua ihailenkin, estän telepaattisesti sinua tekemästä niin – ja voit uskoa, että pystyn siihen.

Tämän julkisen uhkauksen (siirryt toiseen palveluun) Britannian pääministerille Theresa Maylle esitti viime keväänä Uri Geller. Hän on 1970-luvulla maailmanmaineeseen noussut mentalisti, silmänkääntäjä tai telepatian mestari, riippuen siitä, uskooko hänen kykyihinsä vai ei.

Geller tehosti uhkaustaan väittämällä, että hän ennusti kolme vuotta etukäteen Mayn nousun pääministeriksi.

May ei lopulta johtanut Britanniaa ulos EU:sta, sillä hän erosi tehtävästään ennen sitä. Mutta tilalle nousi vielä kovempi brexitisti Boris Johnson.

Avoimessa onnittelukirjeessään Johnsonille Geller kehottaa tätä järjestämään uuden EU-kansanäänestyksen ja sanoo käyttävänsä henkisiä kykyjään sen puolesta.

Gellerin mukaan hänellä on vahva tunne siitä, että Johnsonilla on edessään pitkä ja menestyksekäs pääministeriys, jos tämä järjestää äänestyksen. Muussa tapauksessa pääministerikausi uhkaa päättyä lyhyeen, Geller varoittaa Facebookissa. (siirryt toiseen palveluun)

5-vuotiaan lusikka taipui yhtäkkiä

1970-luvun televisionkatselija ei voi olla muistamatta Gelleriä, tummaa, komeaa nuorta miestä, joka kohautti maailmaa taivuttelemalla ajatuksen voimalla lusikoita ja lukemalla ajatuksia.

Uri Geller
Uri Geller vuonna 1972.Ullstein Bild / AOP

Geller on vakuuttanut eroavansa tavallisista taikureista siinä, että hänellä on aitoja yliluonnollisia kykyjä ja hän voi saada mielensä avulla asioita tapahtumaan.

Gellerin mukaan hän aavisti kykynsä jo pikkupoikana kotimaassaan Israelissa.

– Eräänä päivänä aterian aikana hänen lusikkansa taipui ja katkesi, vaikkei hän käyttänyt fyysistä voimaa, kerrotaan Gellerin kotisivujen elämäkerrassa (siirryt toiseen palveluun).

Vanhemmat järkyttyivät, eikä nuori Geller kertonut tapahtuneesta kenellekään. Hän kuitenkin kehitti taitojaan esittelemällä niitä koulussa, elämäkerrassa kuvataan.

Geller on sanonut uskovansa (siirryt toiseen palveluun), että kaikki sai alkunsa, kun häneen osui nelivuotiaana pihalla voimakenttä, joka näkyi poikkeuksellisena valoilmiönä. Oliko kyse yliluonnollisesta tai avaruudesta lähtöisin olevasta ilmiöstä vai tavallisesta luonnonilmiöstä, sitä Geller ei tiedä.

Nopeasti maailmanmaineeseen

Geller oli vuonna 1967 mukana kuuden päivän sodassa ja sen jälkeen vuorossa oli parin vuoden mallinura.

Vuosikymmen lopulla Geller alkoi pitää julkisia telepatia- ja psykokinesiaesityksiä ja pian hänen maineensa kiiri Israelin ulkopuolelle. Geller alkoi kiertää Euroopassa ja Yhdysvalloissa taivuttelemassa metalliesineitä, käynnistelemässä kelloja ajatuksen voimalla sekä lukemasssa ajatuksia. Hänen tv-esiintymisiään seurattiin eri puolilla maailmaa, myös Suomessa.

Uri Geller
Uri Geller Zürichissä Sveitsissä vuonna 1974.Ullstein Bild / AOP

Geller herätti niin paljon ihmetystä, että hänen kykyjään tutkittiin jopa tieteellisesti. Geller vakuutti monet tutkijat, (siirryt toiseen palveluun) mutta jälkeenpäin tutkimuksia on myös arvosteltu.

Gellerin kykyjen aitous jaksoi puhuttaa, ja useaan otteeseen häntä on syytetty huijariksi. Muut taikurit ovat muun muassa pyrkineet osoittamaan, (siirryt toiseen palveluun) että he pystyvät toistamaan samat temput. Yhdysvalloissa Geller epäonnistui Johnny Carsonin tv-show'ssa (siirryt toiseen palveluun), jossa oli etukäteen varmistettu, ettei Geller voi käyttää mitään temppuja.

Suomessakin käytiin vastaavaa keskustelua, kun Geller oli vieraillut täällä vuonna 1974.

Lusikan taivuttamisesta ilman voimankäyttöä tuli Uri Gellerin tavaramerkki. Hän sai lusikan taipumaan ja lopulta katkeamaan myös Suomen-vierailullaan, Ylen TV1:n suorassa lähetyksessä.

Geller on väittänyt sinnikkäästi, että kyse ei ole mistään taikatempuista, vaan aidoista kyvyistä vaikuttaa esineisiin ja asioihin.

Vakooja ja öljynetsijä

Toiset Geller onnistuikin vakuuttamaan, joukossa Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu CIA. Vastikään julkisiksi tulleet asiakirjat paljastavat, että CIA vakuuttui testeissä Gellerin paranormaalista hahmotuskyvystä, kertoo muiden muassa The Times of Israel. (siirryt toiseen palveluun)

Geller on kertonut (siirryt toiseen palveluun) työskennelleensä sekä CIA:lle että Yhdysvaltain liittovaltion poliisille FBI:lle. Hänen tehtävänään oli muun muassa tyhjentää ajatuksen voimalla Neuvostoliiton turvallisuuspalvelun KGB:n tietokonelevykkeitä ja jäljittää sarjamurhaajia.

Kylmän sodan vuosina mentalistin käyttö ei ollut mitenkään tavatonta. CIA:lla oli oma projekti, (siirryt toiseen palveluun) Star Gate eli Tähtiportti, jonka tavoitteena oli hyödyntää ihmisten yliluonnollisia kykyjä.

Uri Geller
Uri Geller tammikuussa 2015 Westfieldissä Lontoossa, jossa hän piti lusikantaivutuksen mestarikurssin.Phil Lewis / WENN / AOP

Muutama vuosi sitten Britannian yleisradioyhtiö BBC julkaisi dokumenttielokuvan (siirryt toiseen palveluun), jossa sanotaan Gellerin työskennelleen vakoojana Yhdysvalloille ja Israelille peräti 30 vuotta.

Dokumentin mukaan Geller auttoi Israelin tiedustelupalvelua Mossadia sen kahdessa kuuluisassa operaatiossa, panttivankien vapautusoperaatiossa (siirryt toiseen palveluun) Entebben lentokentältä Ugandassa vuonna 1976 ja Irakin ydinlaitoksen pommitusoperaatiossa (siirryt toiseen palveluun) vuonna 1981.

Geller sanoo israelilaislehti Haaretzille, (siirryt toiseen palveluun) että kaikki dokumentissa kerrottu on totta. Hän kieltäytyy kuitenkin paljastamasta, mitä palveluksia hän teki Israelille. Gellerin mukaan hän ei saanut niistä palkkaa.

Gelleriä käytettiin (siirryt toiseen palveluun) 1970-luvulla myös öljyn ja mineraalien etsinnässä. Gellerin omien väitteiden mukaan työ oli menestyksekästä. Gellerin palkanneet yhtiöt eivät ole siitä juuri kertoneet.

Geller on kirjoittanut kaikkiaan 15 kirjaa ja toiminut myös mentaalivalmentajana.

Suurin hype Gellerin ympärillä laantui aikaa sitten, mutta hänellä on edelleen innokkaat seuraajansa. Vuonna 2007 hän alkoi tehdä Israelissa tv-sarjaa, jossa etsi itselleen seuraajaa. Sarja myytiin useisiin maihin.

Uri Geller vaimonsa ja tyttärensä kanssa.
Uri Geller vaimonsa ja tyttärensä kanssa Lontoossa vuona 2005.Daniel Deme / WENN / AOP

Paluu kotiin

72-vuotias pyöräilevä kasvissyöjä on edelleen aktiivinen esiintyjä, ja Suomessakin hän on vieraillut (siirryt toiseen palveluun) peräti kahdesti 2010-luvulla. Hän on myös perustanut oman hyväntekeväisyysjärjestön, joka tukee useita erilaisia tarkoituksia, muun muassa lasten auttamiseksi ja eläinten suojelemiseksi.

Uri Geller
Uri Geller vieraili Suomessa viimeksi lokakuussa 2016. Kuva on otettu tiedotustilaisuudessa Helsingissä.Jarno Kuusinen /AOP

Sen verran Geller on kuitenkin asettunut, että hän palasi muutama vuosi sitten kotimaahansa 40 ulkomailla vietetyn vuoden jälkeen. Geller muutti Englannista synnyinseudulleen Jaffaan Tel Aviviin.

Syyksi hän kertoo (siirryt toiseen palveluun) Haaretz-lehdessä yksinkertaisesti koti-ikävän.

Nyt Gellerin suurprojektina on oman museon perustaminen Jaffaan. Museon on määrä avautua tämän vuoden lopussa.

Museossa on näytillä esineitä Gellerin uran varrelta, muun muassa Gellerin hankkimia tai kuuluisilta tuttaviltaan saamia taide-esineitä sekä 2 000 lusikalla koristeltu Cadillac.

Geller on kertonut tuttavapiiriinsä kuuluneen (siirryt toiseen palveluun) useita superjulkkiksia, muun muassa nyt jo edesmenneet John Lennon, Salvador Dali ja Michael Jackson tunsivat israelilaisen lusikantaivuttelijan.

Museon pihan koristukseksi Geller on itse suunnitellut maailman suurimman lusikan – tietenkin taivutetun.

Lisää aiheesta:

Elävä arkisto: Taivu, lusikka, taivu!