1. yle.fi
  2. Uutiset

Herajoen koulun palosta mittavat vahingot – rakennuspäällikkö: "Sadoissa tuhansissa liikutaan"

Palon syttymissyy on yhä pimennossa, ja nyt poliisi kaipaa havaintoja koulun nurkilla liikkuneista henkilöistä.

tulipalot
Palomies sammutustöissä Herajoen koululla Riihimäellä.
Herajoen koulun tulipalo syttyi perjantaina 16. elokuuta yöllä vähän ennen kello kahta. Timo Leponiemi / Yle

Tulipalossa vaurioituneen Herajoen koulun tilanne alkaa vähitellen selvitä. Vahinkoa on ilmeisesti tullut enemmän kuin aluksi arvioitiin.

Riihimäen kaupungin rakennuspäällikkö Hannu Mattila kertoo, että irtaimisto joudutaan kokonaan viemään pois ja puhdistamaan. Vielä ei tiedetä tarkoin, voidaanko kaikkea puhdistaa vai joudutaanko irtainta uusimaan osittain tai jopa kokonaan.

– Lassila ja Tikanoja selvittää, saadaanko savunhajua pois. Minulla on kokemusta aikaisemmista savuvahingoista, että aluksi se voi näyttää vähäiseltä, mutta savu ja noki on päässyt tunkeutumaan joka paikkaan, Mattila sanoo.

Mattila mainitsee esimerkkinä liikuntasalin pianon – senkin puhdistaminen pitää selvittää.

Saneeraus käyntiin nopeasti

Mattilan mukaan Herajoen koulua huputetaan ja osastoidaan nyt niin, että savun haju ei enää leviä palopaikalta koulun muihin tiloihin.

– Niin kauan sitä kitkerää savunhajua tulee, kun siellä on sitä palanutta jätettä. Nyt on tarkoitus saada mahdollisimman pian purkutyö käyntiin ja rakennus huppuun, ettei se kastu enempää.

Koulun jakelukeittiön toiminta on lopetettu. Kouluruoka tulee nyt luokkiin suoraan Palmian keskuskeittiöstä.

– Meillä on ilmanvaihtokone tuhoutuneen osan yläpuolella. Täytyy selvittää, koska se otetaan käyttöön ja miten se puhdistetaan.

Jonkinlainen arvio tilanteesta ja aikataulusta annetaan viimeistään torstaina. Jo aiemmin liikuntasalin ilmoitettiin olevan pois käytöstä ainakin vuoden loppuun. Vesivahinkojen takia liikuntasalin puulattiaa puretaan. Sitten selviää, paljonko betonilattia on kastunut ja kauanko sitä pitää kuivattaa.

Nyt näyttää ainakin alustavasti siltä, että myös varhaiskasvatuksen lasten ja henkilökunnan evakosta tulee pitkäaikainen. Varhaiskasvatuksen 12 ja esiopetuksen 21 lasta ovat tällä hetkellä väistössä Piikinmäen päiväkodissa.

Tulipalo tulee kalliiksi

Hannu Mattila ei vielä pysty sanomaan, kuinka kalliiksi palon tuhojen korjaaminen lopulta tulee. Mutta kalliiksi se tulee.

– 50 000–100 000 euroa ei riitä, jos irtaimisto menee uusiksi. Salin lattia joudutaan purkamaan, niin kyllä sadoissa tuhansissa liikutaan silloin. Jos joudutaan seiniä käsittelemään savunhajun takia tai purkamaan alakattolevyjä pois, silloin puhutaan taas jo ihan toisista lukemista.

Hämeen poliisi tutkii asiaa törkeänä tuhotyönä. Ainakaan vielä palon syttymissyy ei ole selvinnyt palonsyyntutkinnassa.

Palo syttyi perjantaina 16. elokuuta yöllä vähän ennen kello kahta. Hämeen poliisi kaipaa nyt havaintoja koulun alueelta ja mahdollisesti rakennuksen matalan siipiosan katolla tuolloin yöllä liikkuneista henkilöistä.

Havainnot ja vihjeet pyydetään lähettämään osoitteeseen pitkakestoinentutkinta.kh.hame(at)poliisi.fi tai soittamalla numeroon 0295 437 746.

Lue seuraavaksi