Saadaanko sosionomeista ratkaisu lastentarhaopettajapulaan? Ministeri Kosonen ei muuttaisi pätevyysvaatimuksia ainakaan vielä

Korkeakoulut odottavat lisärahoitusta pitkän leikkauskuurin jälkeen.

varhaiskasvatus
Lankilan päiväkodin lapset katselevat tablettia.
Päiväkotien arkeen kuuluu hoidon lisäksi opetusta. Kuvituskuva.Juulia Tillaeus / Yle

Tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kosonen (kesk.) vieraili tiistaina Iisalmessa Savonia-ammattikorkeakoulun kampuksella. Korkeakouluväki halusi keskustella valtionrahoituksesta, mutta myös sosionomien asemasta työmarkkinoilla.

Pätevistä lastentarhanopettajista on ollut jo vuosia pulaa, pääkaupunkiseudun lisäksi myös maakunnissa. Tilanne on pahentunut, ja yliopisto-opintoihin hakeutuu aiempaa vähemmän opiskelijoita.

Vuosi sitten uudistettu varhaiskasvatuslaki todennäköisesti pahentaa lastentarhanopettajien pulaa myös jatkossa. Vuodesta 2030 lähtien vähintään kolmannes päiväkodin henkilökunnasta tulee olla varhaiskasvatuksen opettajia, kaksi kolmesta opettajia tai sosionomeja ja loput hoitajia.

Savonian rehtorilla Mervi Vidgrénillä oli ministerille ratkaisu ongelmaan. Hänen kantansa on, että sosionomien tulisi ilman muuta saada lastentarhanopettajien pätevyys.

– Meillä on aika hyvä osaajajoukko tuossa reservissä, eli sosionomit. Pyysimme ministeriä tarkastelemaan tätä vaihtoehtoa jatkossa, Vidgrén kertoo tapaamisesta.

Savoniasta valmistuu vuodessa 40 sosionomia, joista noin 10–15 varhaiskasvatuksen puolelle. Rehtorin mukaan tällä on tärkeä alueellinen merkitys, sillä opiskelijat työllistyvät usein harjoittelupaikoilleen.

Savonian rehtori Mervi Vidgrén ja ministeri Hanna Kosonen.
Savonian rehtori Mervi Vidgrén vastaanotti ministeri Hanna Kososen Iisalmen kampukselle. Taustalla opiskelija Elina Vehviläinen-Liikka, lehtori Seppo Mönkkönen ja koulutusvastuujohtaja Salla Seppänen.Anne-Pauliina Rytkönen/Yle

Vidgrénin mukaan sosionomien ammattitaitoa tarvitaan, kun puhutaan perheistä, perheiden tilanteista ja maahanmuutosta. Nämä teemat ovat myös päiväkodeissa ja varhaiskasvatuksessa pinnalla.

– Työnantajan pitäisi saada päättää, mitä osaamista he haluavat sinne päiväkoteihin, Vidgrén sanoo.

Ammattilaisista pulaa kaikilla koulutusasteilla

Reilun kymmenen vuoden päästä päiväkodeissa on oltava melkein yhtä paljon opettajia, sosionomeja kuin hoitajiakin. Ministeri Kosonen muistuttaa, että tuore varhaiskasvatuslaki rajaa lastentarhanopettajan pätevyyden yliopistoille.

– Nyt on todella tarkkailtava sitä, että miten näiden ammattilaisten saatavuus jatkossa toteutuu. Nyt näyttää tosi haastavalle, että saamme kaikille kolmelle pätevyydelle riittävästi ammattilaisia, Kosonen myöntää.

Ministeri Hanna Kosonen ja erityisavustaja Markus Ylimaa kuuntelivat korkeakoulun viestiä Savonian Iisalmen kampuksella.
Ministeri Hanna Kosonen ja erityisavustaja Markus Ylimaa kuuntelivat korkeakoulun viestiä Savonian Iisalmen kampuksella.Anne-Pauliina Rytkönen/Yle

Ministerin mukaan asiaa seurataan.

– Pitää olla joustava ja valmis tarkastelemaan, että miten tämä toteutuu. Mutta tällä hetkellä noudatamme varhaiskasvatuslakia. Sitä ei olla lähdössä juuri nyt muuttamaan.

Säästövuosien jälkeen pieni käänne

Ammattikorkeakoulujen valtionrahoitusta on leikattu toistuvasti vuodesta 2012 alkaen. Samalla on pienentynyt rahoitus tutkinnonsuorittajaa kohden.

Savonian rehtorin Mervi Vidgrénin mukaan rahaa tarvitaan, jotta jatkuvat säästöt eivät alkaisi näkyä opetuksen laadussa.

Pientä käännettä on odotettavissa, sillä korkeakoulujen rahoituksesta vastaava Hanna Kosonen on ajanut lisärahoitusta jo ensi vuodeksi.

Savonian rehtori Mervi Vidgrén.
Savonian rehtori Mervi Vidgrén ehdotti ministeri Hanna Kososelle, että sosionomeille annettaisiin lastentarhanopettajan pätevyys.Anne-Pauliina Rytkönen/Yle

– Tässä on tulossa vain pieni osa takaisin, mitä on aikaisempina vuosina jouduttu nipistämään ja säästämään. Tarvitsemme rahaa nimenomaan meidän perustehtäviin, opiskelijoiden ohjaamiseen ja tukemiseen, Vidgrén sanoo.

Vidgrén muistuttaa, että vaikka esillä ollut 20 miljoonan euron summa kuulostaa suurelta, se jaetaan 24 ammattikorkeakoulun kesken.

Lue myös:

Kiista korkeakoulujen miljoonien aikataulusta kuumensi keskustaa – Lintilän esitys yllätti Kososen: "En usko että Suomella on aikaa tuhlattavana"

"Ilman sijaisia päiväkoteja voitaisiin joutua sulkemaan" – Hoitoa tarvitsevia lapsia on pääkaupunkiseudulla koko ajan enemmän, mutta samaan aikaan työvoimasta on huutava pula

Oulussa joudutaan rakentamaan päiväkoteja ja palkkaamaan lisää hoitajia, jos kaikille lapsille pitää taata kokopäiväinen hoitopaikka