Nelikymppinen Kim Koivisto sai polvivaivat jalkapalloilusta – tekonivelleikkaus häämötti, mutta apua löytyi fysioterapiasta

Yhä useampia tekonivelleikkauksia pyritään välttämään ja siirtämään fysioterapialla.

tekonivelet
Kim Koivisto, polvipotilas
Kim Koivisto on saanut apua fysioterapiasta polvivaivoihinsa. Hän on pystynyt siirtämään tekonivelleikkausta tuonnemmaksi ja haaveilee jo juoksemisesta.Minna Rosvall / Yle

TurkuIt-alalla työskentelevä Kim Koivisto esittelee polviaan fysioterapeutti Pekka Karpille. Koivisto on käynyt noin viisi kertaa fysioterapiassa ja saanut keväällä kotihoito-ohjeet, jotka ovat toimineet. Koivisto on harjoittanut lihaksia kuntosalilla ja venytellyt paljon.

– Heti ensimmäisen kuukauden jälkeen tunsin jo, että harjoittelu auttaa. Rehellisesti sanottuna on aika haastavaa motivoida itseään, koska harjoituksia pitäisi tehdä lähes joka päivä ja minulla on perhekin, kertoo Koivisto.

Hän saapui lääkärille toistuvien polvivaivojen vuoksi. Polvia on leikattu yhteensä kuusi kertaa, ja viime aikoina polvien lähes viikoittainen turpoaminen alkoi huolestuttaa. Koivisto oli jo vakavissaan harkitsemassa tekonivelen hankkimista ainakin toiseen polveen. Magneettikuvauksen jälkeen lääkäri suositteli kuitenkin fysioterapiaa.

Lääkäri tutkii potilaan polvia
Ortopedi Matti Seppänen tunnustelee Kim Koiviston polvia.Minna Rosvall / Yle

Omat nivelet kannattaa käyttää loppuun

Turun yliopistollisessa keskussairaalassa tehdään vuosittain 2 000 polven ja lonkan tekonivelleikkausta. Koko maassa tehtiin vuonna 2016 Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan yli 9 500 lonkan tekonivelen ja yli 12 000 polven tekonivelen ensileikkausta. (siirryt toiseen palveluun)

Ortopedi Matti Seppäsen mukaan väestön ikääntymisen vuoksi leikkausten määrä on lisääntynyt ja sen ennustetaan lisääntyvän tulevaisuudessa.

Potilas ei välttämättä välty leikkaukselta, mutta leikkausta pyritään siirtämään mahdollisimman myöhäiseen vaiheeseen hoitoa.

– Varsinkin nuorten potilaiden olisi tärkeää käyttää oma nivel loppuun saakka. Toisaalta elämänlaatu ei saa kärsiä. Fysioterapia pyritään aloittamaan, kun potilaalle tulevat ensimmäiset oireet, kertoo Seppänen.

Ortopedin vastaanotolla katsotaan yleensä, millainen jalkaterien asento on ja miten polvet menevät kyykistyessä. Myös seisomaryhti, lantion asento ja sen paikallaan pysyminen yhden jalan seisonnassa selvitetään.

Jalkapalloilija toivoo juoksevansa vielä

Fysioterapeutti Pekka Karppi katselee, miten Kim Koiviston askeltaminen sujuu potilashuoneessa. Fysioterapeutti kertoo, että lääkärit lähettävät hänen luokseen potilaita, jotka eivät pysty liikkumaan tai urheilemaan normaalisti tai aamulla liikkeelle lähteminen on jäykkää.

– Monet ajattelevat aluksi, että vaiva saadaan leikkauksella nopeasti kuntoon. He ovat kuitenkin tyytyväisiä, kun huomaavat, että omatoimisella hoidolla ja fysioterapialla saadaan tuloksia aikaan, kertoo Karppi.

Fysioterapeutin mukaan potilaita täytyy motivoida ja ohjata harjoittelemaan aika paljon.

– Kun he löytävät tavan liikkua ilman kipua, he saavat motivaatiota ja pian onnistumisen elämyksiä. Lopulta pitää toppuutella, ettei edetä liian nopeasti, kertoo Karppi.

Kim Koivisto on pelannut noin 20 vuotta jalkapalloa Suomen lisäksi myös Norjan kakkossarjassa ja Ruotsissa. Pelaamisen hän on joutunut lopettamaan, mutta liikkumista ei.

– Jos pääsisin vielä juoksemaan joskus, ehkä vuoden, parin päästä. En ole juossut kymmeneen vuoteen, kertoo Koivisto.

Fysioterapeutti Pekka Karppi
Fysioterapeutti Pekka Karppi kannustaa potilaita pohtimaan vaihtoehtoja tekonivelleikkaukselle. Minna Rosvall / Yle

Sairaalasta ei löydy kaikille oman vuosimallin varaosia

Jo noin kymmenen vuoden ajan lääkärit ovat aktiivisesti suositelleet fysioterapiaa hoitomuodoksi tekonivelleikkausten sijaan. Käytännössä nivelrikkopohjaisiin tauteihin ei ole parantavaa hoitoa, mutta fysioterapialla ne voidaan saada oireettomiksi. Pitkälle edenneen nivelrikon ainoa tehokas hoito saattaa olla tekonivel.

Tyks on mukana monissa kansallisissa ja kansainvälisissä alan tutkimuksissa, mutta erityisesti tämän sairaalan erityisosaamista on hyödynnetty tekonivelrekisterin ylläpidossa.

Ortopedi Matti Seppänen kertoo, että Suomessa on maailman toiseksi vanhin tekonivelrekisteri. Se on uudistettu ja liitetty pohjoismaiseen rekisteriin. Potilas vastaa leikkauksensa jälkeen 12 kysymykseen, jotka laitetaan nimettöminä järjestelmään.

– Näemme rekisterin avulla, miten erilaisilla tekonivelillä menee eri ikäryhmissä ja erilaisilla potilailla. Tällä tavalla voimme valita oikean tekonivelen kyseiselle potilaalle, kertoo Seppänen.

Potilaat ovat nykyään valistuneita ja tietävät, että leikkauksiin liittyy aina riskejä. Myös uusintaleikkauksen riski on olemassa.

– Yleensä oma nivel pyritään säilyttämään niin kauan kuin mahdollista. Valitettavasti meillä ei ole ihmisille heidän oman vuosimallinsa merkkiosia tarjolla. Ne ovat nimensä mukaisesti tekoniveliä, pohtii Seppänen.

Ortopedin mukaan keskimäärin 10 prosenttia lonkan tekonivelpotilaista ja vajaat 20 prosenttia polven tekonivelpotilaista kohtaa jonkinnäköisiä ongelmia tekonivelen kanssa.

Suositus, kaksi tuntia ulkoilua ja kaksi tunti ruutua, sopii kaikenikäisille

Moni toivoo liikunnasta apua, jotta voisi välttyä nivelvaivoilta. Mikä sitten olisi sopiva määrä? Ortopedi Matti Seppänen korostaa myös painonhallinnan merkitystä ja sitä, mitä teemme ne loput 15 tuntia päivässä liikuntaharrastuksen lisäksi eli miten istumme, seisomme ja kävelemme.

– Ylipaino altistaa kaikkien nivelten nivelrikkoon. Monipuolinen liikunta ja itselle miellyttävä liikunta on tärkeää. Lapsille annettu hyvä ohje sopii myös meille aikuisille: kaksi tuntia ulkoilua ja kaksi tuntia ruutua maksimissaan päivässä, pohtii Seppänen.

Fysioterapeutti Pekka Karppi muistuttaa, että elämänvaihe ja kyky liikkua pitää ottaa huomioon suosituksia annettaessa.

– Liikunnan pitäisi sisältää sekä kestävyysliikuntaa että voimaharjoittelua. Sen pitäisi olla kivutonta eikä se saisi olla vastenmielistä, vinkkaa Karppi.

Lue lisää: Pienet sairaalat on pakotettu kilpailemaan tekonivelpotilaista – samalla leikkausten määrä on alkanut kasvaa huomiota herättävästi