1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. vastaanottokeskukset

Vastaanottokeskuksen vahingoista syntyi mittava oikeuskiista – miljoonakorvausta vaativa kiinteistöyhtiö: "Täällä on rikottu paikkoja tahallaan"

Kiista SPR:n turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuksen vahingoista on ensimmäistä kertaa oikeuden pohdittavana.

vastaanottokeskukset
Jälkiä Mainiemen vastaanottokeskuksesta
Kuvakollaasi Hämeenlinnan Mainiemestä näyttää esimerkkejä vahingoista. Kantaja väittää ne turvapaikanhakijoiden aiheuttamiksi. Hannu Harhama / Yle

Joukko vakavia henkilöitä nousee ennen sotia rakennetun kivitalon portaita. Kanta-Hämeen käräjäoikeus on päättänyt tehdä katselmuksen Hämeenlinnan Mainiemen tiloihin, joissa toimi puolentoista vuoden ajan SPR:n Hämeen piirin vastaanottokeskus turvapaikanhakijoille.

– Täällä on rikottu paikkoja tahallaan. Kyse ei ole mistään tavallisesta kulumisesta, puuskahtaa vuokraajan, Kiinteistö Oy Lehto & Nummenmaan hallituksen puheenjohtaja Juho Nummenmaa.

Juho Nummenmaa.
Juho Nummenmaan mukaan turvapaikanhakijat jättivät tilat karmeaan kuntoon. Timo Leponiemi / Yle

– Kyse on pääosin normaalista kulumisesta, kun kysessä on ollut turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskus, vastaa puolestaan SPR:n Hämeen piirin toiminnanjohtaja Pentti Savolainen.

Savolainen kertoo, että SPR on valmis korvaamaan sen, mitä voidaan katsoa normaalista poikkeavaksi kulumiseksi, mutta tarjous ei ole kelvannut vastapuolelle.

– SPR:n tarjoamalla summalla, noin 52 000 euroa, ei saisi kuin pienen osan rikotuista tiloista korjatuksi. Siksi vaadimme korvauksena 400 000 euroa, vastaa Juho Nummenmaa.

Vuokraaja vaatii 400 000 euron lisäksi 600 000 euron korvauksia siitä, että tiloja ei ole voitu vuokrata uudelleen, koska ne ovat niin huonossa kunnossa. Koko korvausvaaade on siis noin miljoona euroa.

Kaiken takana vuoden 2015 turvapaikanhakijoiden määrä

Vuonna 2015 turvapaikanhakijoiden määrä räjähti Suomessa viranomaisten käsiin. Heitä saapui noin 32 000. Siksi Maahanmuuttovirasto ja Suomen Punainen Risti hakivat urakalla tiloja vastaanottokeskuksiksi.

Elo vastaanottokeskuksissa ei aina ollut hyvien tapojen mukaista. Useat tilojaan vuokralle antaneet valittivat asiasta, mutta asiat sovittiin neuvottelemalla.

Hämeenlinnan Mainiemen tilanteestakin käytiin neuvotteluja pitkään, mutta käsityserot turvapaikanhakijoiden aiheuttamista vahingoista olivat liian suuret ja asia päätyi käräjille.

Kohta on tulossa toinen vastaavanlainen tapaus, kun Lapin käräjäoikeus saa käsiteltäväkseen kiistan Kolarin kunnassa olleen vastaanottokeskuksen vahingoista.

Kanta-Hämeen käräjäoikeus käsittelee kuitenkin vastaanottokeskuksen korvauskiistaa ensimmäisenä Suomessa. Siksi sen tulevalla päätöksellä ennakkotapauksen luonne.

Yksi kantaja – kaksi vastaajaa?

Yksityinen kiinteistöyhtiö teki vuokrasopimuksen SPR:n Hämeen piirin kanssa. Kuitenkin jo valmistelevassa oikeudenkäynnissä istui mukana myös Maahanmuuttoviraston edustaja.

Pentti Savolainen
SPR:n Hämeen piirin toiminnanjohtaja Pentti Savolainen myöntää, että paikkoja on rikottu, mutta pitää vuokraajan vaaatimuksia täysin liioiteltuina.Timo Leponiemi / Yle

– Vastaanottokeskukset toimivat Maahanmuuttoviraston toimeksiannosta ja virasto on se, joka vastaanottokeskuksen toiminnat SPR:ltä tilaa ja maksaa myös kustannukset, selittää SPR:n Hämeen piirin toiminnanjohtaja Pentti Savolainen Maahanmuuttoviraston kiinnostusta.

Kantaja eli vuokraaja on kokenut tilanteen vaikeaksi.

– Maahanmuuttoviraston ja SPR:n taktiikkana on ollut painostaminen ja väsyttäminen. Se on ilmeisimmin tehonnut useisiin vuokranantajiin, arvioi Juho Nummenmaa.

– Yksittäinen kiinteistönomistaja on aika heikoilla, kun SPR ja valtion virasto vyöryy vastapuolella.

Lue myös: Entisen vastaanottokeskuksen korjauksista lihava riita Lammilla – rikosilmoitus ja kantelu oikeusasiamiehelle

Lue seuraavaksi