Saksan liittokansleri Angela Merkel patisti Pohjoismaita pitämään kovempaa ääntä itsestään EU:ssa

Pohjoismaisessa pääministeritapaamisessa kohistiin myös presidentti Donald Trumpin väläytyksestä ostaa Grönlanti.

Reykjavik
Antti Rinne  ja Angela Merkel
Pääministeri Antti Rinne ja Saksan liittokansleri Angela Merkel tapasivat Reykjavikissa Islannissa.Kirsi Heikel / Yle

REYKJAVIK Pohjoismaiset pääministerit tapasivat tänään Reykjavikissa poikkeuksellisissa tunnelmissa. Venäjän kysymyksiä herättänyt ohjuskoe, piikikäs sananvaihto Tanskan, Ruotsin ja Norjan kesken sekä presidentti Donald Trumpin ostopuheet Grönlannista loivat tilaisuuteen kuhinaa.

– Olen vastannut tähän kysymykseen jo aiemmin, siinä ei ole mitään huvittavaa, sanoi Grönlannin pääministeri Kim Kielsen hänen ympärillään parveilleille toimittajille kulttuurikeskus Harpassa aamupäivällä.

Pohjoismaisten johtajien tapaamisessa nähtiin myös harvinaisen pitkä poliisiautojen saattue, kun paikalle saapui Saksan liittokansleri Angela Merkel. Kokouksiin on ollut tapana kutsua kunniavieras Pohjoismaiden ulkopuolelta. Saksa on lisäksi ensi vuoden jälkipuoliskolla EU:n puheenjohtaja.

Merkel vei toimittajien huomion Viðeyn saarella, lyhyen lauttamatkan päässä Reykjavikista. Lähes kaikki kysymykset osoitettiin hänelle, mille muut pääministerit hymähtelivät.

– Olen ollut todella iloinen vierailustani. Olemme edistyneet muun muassa ilmastoa koskevan yhteistyön vahvistamisessa. Tulemme jatkossa tapaamaan sen tiimoilta säännöllisesti ja luomaan mahdollisuuksia myös pohjoismaisten ja saksalaisten yritysten väliselle yhteistyölle ilmastoratkaisuissa, Merkel vakuutti.

Johtajien tapaamisessa Merkel oli kannustanut Pohjoismaita pitämään enemmän ääntä EU:ssa.

Suomi pohjusti tapaamisessa keskustelua EU:n tilanteesta ja brexitistä. Pääministeri Antti Rinne sanoi, että hänen viestinsä liittokansleri Merkelille oli se, että EU tarvitsee nyt todella paljon yhteistä näkemystä, koska haasteita on paljon.

Rinne kertoi saaneensa vahvistuksen sille, että muut Pohjoismaat tukevat Suomen linjaa kytkeä EU:n pitkän aikavälin rahoituskehitys muun muassa oikeusvaltioperiaatteeseen.

Turvallisuuspoliittinen tilanne arveluttaa

Johtajat keskustelivat myös suurvaltojen lisääntyneistä jännitteistä arktisella alueella. Sekä Norjan että Saksan johtajat nostivat esille alueen strategisen roolin. Ruotsin pääministeri Stefan Löfven sanoi pitävänsä hyvänä sitä, että presidentti Sauli Niinistö käy keskusteluita Venäjän kanssa säännöllisesti, kuten huomenna Helsingissä.

Tanskan puolustusministeri Trine Bramsen sanoi tänään Jyllands Postenin (siirryt toiseen palveluun) haastattelussa, että Tanska aikoo lisätä sotilaallisia investointeja arktiselle alueelle.

Nykyvauhdilla Jäämeri tulee olemaan sula kesäisin noin 15–20 vuoden kuluttua. Silloin arktisen alueen halkoo uusi merireitti. Kaupallinen hyötyminen reitistä ja merenpohjasta löytyvä öljy kiinnostavat suurvaltoja suuresti.

Grönlannin pääministeri: lämpöaallossa ei meille mitään uutta

Tapaamisessa nostettiin ilmastonmuutos vahvasti esille. Pohjoismaat päättivät jo alkuvuodesta Helsingissä olla suunnannäyttäjiä ilmastonmuutoksen pysäyttämisessä, ja tätä henkeä vahvistettiin tänään.

Pääministerit haluavat, että alue on maailman ykkönen kestävässä kehityksessä vuoteen 2030 mennessä.

Reykjavikissa pääministerit allekirjoittivat sitoumuksen, jossa on mukana myös 14 yritysjohtajaa eri pohjoismaista (siirryt toiseen palveluun), jotka sitoutuvat sisällyttämään YK:n kestävän kehityksen tavoitteet toimintaansa.

Ilmaston lämpeneminen vaikuttaa voimakkaasti pohjoiseen pallonpuoliskoon: niin luontoon kuin ihmisiin. Grönlannissa koettiin vastikään voimakas lämpöaalto.

– Siinä ei ollut sinänsä mitään uutta meille. Olemme hyvin pitkään kantaneet huolta elinympäristömme muuttumisesta, sanoi Grönlannin pääministeri Kim Kielsen

Lisää poliisiyhteistyötä sisäisessä turvallisuudessa

Jos tavallisella pohjoismaalaiselta kysyy, on sisäinen turvallisuus yksi keskeisimmistä asioista, jotka näkyvät konkreettisesti arjessa. Pääministerit päättivät lisätä yhteistyötä kysymyksessä, muun muassa poliisien välistä yhteistyötä vahvistamalla.

– Meillä täytyy olla paremmat keinot taistella väkivaltaa lietsovia tahoja vastaan, sanoi Norjan pääministeri Erna Solberg.

Ruotsin, Norjan ja Tanskan välillä on nähty aivan viime päivinä asiassa harvinaista sananvaihtoa.

Niin Norjan kuin Tanskan pääministerit ovat osoittaneet syyttävällä sormella Ruotsia. Tänään Islannissa kasvokkain äänenpainot olivat kohteliaammat. Sisäinen turvallisuus ei myöskään päässyt asialistan kärkeen, ainakaan tällä kertaa.