Vienti vetää ja tilauskirjat ovat täynnä – ulvilalainen robotiikkayritys tähtää tuplatuotantoon toimitilojen laajennuksella

Teollisuuden automaatio- ja robotiikkaratkaisuja Ulvilassa valmistavan Cimcorpin tilauskirja on pullollaan töitä ja vastavalmistuneet uudet tilat tulevat enemmän kuin tarpeeseen.

Cimcorp Oy
Cimcorp Oy:n julkisivu Ulvilassa.
Cimcorp-konsernin pääkonttori sijaitsee Ulvilassa.Jari Pelkonen / Yle

Ulvilassa sijaitseva Cimcorp on saanut toimitilojensa laajennuksen valmiiksi. Noin 12 miljoonan euron investointi lähes kaksinkertaistaa yhtiön tilat Rantavainion teollisuusalueella. Uutta tilaa on rakennettu niin tuotantoon kuin toimistoihinkin.

Erilaisia automaatiojärjestelmiä teollisuudelle toimittava Cimcorp-konserni on kasvattanut viime vuosina liiketoimintaansa hurjalla vauhdilla. Sen liikevaihto on lähes tuplaantunut viimeisen viiden vuoden aikana yli 100 miljoonaan euroon. Kasvuvauhdin takia vanhat toimitilat ovat jääneet pieniksi.

– Tämä laajennus mahdollistaa sen, että voimme saavuttaa seuraavan tason yrityksenä, kertoo yhtiön toimitusjohtaja Masatoshi Wakabayashi.

Cimcorpin toimitusjohtaja Masatoshi Wakabayashi
Toimitusjohtaja Masatoshi Wakabayashi uskoo, että laajennus lisää yrityksen tuottavuutta rutkasti.Jari Pelkonen / Yle

Osa tiloista jo käytössä

Uudet tuotantotilat otettiin käyttöön kesällä. 11 500 neliön halliin mahtuu nyt huomattavasti enemmän kokoonpanoprojekteja kuin aiemmin.

Cimcorpin kehittelemät robotiikkaa hyödyntävät automaatioratkaisut varastojen hallintaan ja tuotteiden siirtelyyn, keräilyyn ja lajitteluun kiinnostavat eri puolilla maailmaa. Tällä hetkellä Ulvilassa kokoonpannaan projekteja Intiaan, Japaniin, Israeliin, Ranskaan ja Espanjaan.

Cimcorp Oy:n kokoonpanohalli Ulvilassa.
Cimcorpin tuotantotila kasvoi 11 500 neliömetrin kokoon. Hallilaajennus otettiin käyttöön kesällä.Jari Pelkonen / Yle

Toimistotiloja Cimcorpilla on laajennuksen jälkeen lähes 6000 neliötä ja niihin muuttoa valmistellaan parhaillaan.

– Olemme erittäin kiireisiä tällä hetkellä, sanoo teknisistä operaatioista vastaava johtaja Hannu Kailasvuo.

Cimcorpin pääkonttori ja tuotantotila Ulvilassa on valmistunut vuonna 2002. Uudet tilat sijoittuvat vanhojen tilojen yhteyteen.

– Yhteensovittamien onnistui mielestäni hyvin. Matkan varrella olemme käyneet läpi myös sen, miten näitä asioita voitaisiin kehittää ja mahdollisesti ottaa vanhallakin puolella uusia ominaisuuksia käyttöön, kertoo Cimcorpin kiinteistöstä, taloudesta ja hallinnosta vastaava varatoimitusjohtaja Marjo Rimpelä.

Cimcorp Oy: teknisistä operaatioista vastaava johtaja Hannu Kailasvuo
Teknisten operaatioiden johtaja Hannu Kailasvuo kertoo, että Cimcorpilla on nyt kiireitä.Jari Pelkonen / Yle

Historian suurin kauppa takaa töitä kolmeksi vuodeksi

Japanilaiseen Murata Machinery-konserniin kuuluva Cimcorp julkaisi toukokuussa jättikaupat espanjalaisen vähittäiskauppaketjun Mercadonan kanssa. Yhtiö automatisoi Mercadonan tuoretuotteiden käsittelyn.

Cimcorpin yrityshistorian suurimman kaupan kokoa kuvastaa se, että sen kokonaisarvo ylittää yhtiön vuosittaisen liikevaihdon. Yhteensä 120 miljoonan euron kauppa tarkoittaa töitä Ulvilaan ainakin seuraavalle kolmelle vuodelle.

Kaupan myötä yhtiö pyrkii saamaan entistä suuremman osan myös vähittäiskaupan ja elintarviketeollisuuden automaatiojärjestelmistä. Tähän asti yhtiö on ollut maailman rengasteollisuuden johtava automaatiojärjestelmien toimittaja. Tätä asemaa ei haluta menettää.

– Strategiamme on nyt, että pidämme asemamme rengasteollisuudessa ja vahvistamme asemaamme muilla teollisuudenaloilla. Ruoka- ja juomateollisuus on nyt kasvanut meidän seuraavaksi vahvuudeksi, Masatoshi Wakabayashi kertoo.

Cimcorp Oy:n tuotantotilat Ulvilassa
Cimcorp on johtava rengasteollisuuden automaatiojärjestelmien toimittaja maailmassa.Jari Pelkonen / Yle

Laajennuksen valmistumisen osui nappiin, sillä myös Mercadonan tilauksen ensimmäisiä komponentteja on jo aloitettu valmistamaan Ulvilassa.

– Ajoitus oli paras mahdollinen. Olisimme olleet tällä tilauskannalla suurissa vaikeuksissa vanhoissa tiloissa, sanoo Hannu Kailasvuo.

Tuotanto kaksinkertaiseksi, mutta ilman työntekijöiden merkittävää lisäystä

Cimcorp pyrkii toimitilojen laajennuksella vähintään tuplaamaan oman tuotantonsa. Tehokkuutta pyritään hakemaan tuotantotilojen modernisoinnilla ja uudelleen järjestelyillä, joita on tehty jo kesän aikana. Myös työntekijöiden työtapoja on kehitetty ja uudistettu. Tehostamista haetaan tuotannon prosessien virtaviivaistamisella.

Uusia työntekijöitä Cimcorp pyrkii palkkaamaan maltillisesti. Cimcorp-konserni työllistää nyt noin 450 henkeä, joista 350 työskentelee Ulvilassa. Sillä on toimipisteitä myös Kanadassa, Yhdysvalloissa ja Intiassa.

Ohjelmistosuunnittelijoita tietokoneiden ääressä toimistossa.
Ohjelmistosuunnittelu on iso osa automaatiojärjestelmien valmistusta.Jari Pelkonen / Yle

Ulvila säilyy toimitusjohtajan mukaan yhtiön pääkonttorina ja ainoana kokoonpanotehtaana.

– Uskon, että jatkamme kasvua, mutta emme ehkä yhtä nopeasti kuin ennen. Haluamme myös hallita kasvun nopeutta. Tämä investointi mahdollistaa tehokkaammat työtavat, Masatoshi Wakabayashi sanoo.

Cimcorpin työntekijä katsoo tyhjää toimistotilaa kypärä päässä.
Työntekijät valmistautuvat parhaillaan toimistotiloihin muuttoon.Jari Pelkonen / Yle

Uusien toimitilojen etu on se, että nyt kaikki yhtiön työntekijät saadaan Ulvilassa saman katon alle. Tähän asti Cimcorp on joutunut vuokraamaan lähiseudulta kaksi erillistä tilaa.

Se on johtanut siihen, että työntekijät ovat joutuneet matkustelemaan eri toimipaikkojen välillä.

– Se on nykypäivänäkin tärkeää, että ollaan lähellä ja voidaan nähdä tarvittaessa ja istua saman pöydän ääreen, sanoo Marjo Rimpelä.

Uusi tyhjä toimistotila
Cimcorpilla on uutta avointa toimistotilaa kolmessa kerroksessa.Jari Pelkonen / Yle