1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Tanskalaispankki avasi pelin yksityistalletusten miinuskoroista

Jyske Bank ilmoitti alkavansa periä 0,6 prosentin negatiivista korkoa yli miljoonan euron talletuksista.

talous
Nainen menee sisään Jyske pankkiin.
Tanskalainen Jyske Bank alkaa periä negatiivista korkoa yksityisasiakkaidensa suurista talletuksista. Francis J Dean / REX / AOP

Tanskalainen Jyske Bank on maansa ensimmäisenä pankkina ottanut käyttöön negatiivisen koron pankkitalletuksille, kertoo talouslehti Financial Times. Asiakkaat joutuvat siis maksamaan talletuksistaan pankille eikä toisin päin.

Jyske Bankin mukaan miinuskorkoa joutuvat maksamaan ne henkilöasiakkaat, joiden talletukset ylittävät 7,5 miljoonaa Tanskan kruunua eli noin miljoona euroa. Tämän rajan ylittävistä talletuksista peritään oletusarvoisesti -0,6 prosentin vuosikorkoa.

Rajan alle jäävien talletusten korko on tasan nolla.

Jyske Bankin toimitusjohtajan Anders Damin mukaan henkilöasiakkaiden talletusten määrä on kasvanut, mistä aiheutuu pankille suuria kuluja.

Tanskan keskuspankin talletuskorko on ollut jo yli kolmen vuoden ajan -0,65 prosenttia. Se tarkoittaa, että tanskalaiset pankit maksavat keskuspankille, kun ne laittavat ylimääräiset rahansa säilöön keskuspankkiin.

Nyt Jyske Bank on varovasti ryhtymässä siirtämään miinuskoroista aiheutuvia kustannuksia henkilöasiakkaidensa maksettavaksi.

Finanssiala: Ei yhteyttä Suomeen

Suomessa muun muassa pankkien etua valvovassa Finanssiala ry:ssä tanskalaispankin linjausta pidetään yksittäisenä ratkaisuna.

– Kukin pankki tekee itse päätökset. En näe tällä mitään yhteyttä Suomeen, sanoo Finanssialan pääekonomisti Veli-Matti Mattila.

Hän myös korostaa, että pankit eivät voi keskustella asiasta yhdessä, sillä kyse on kilpailunalaisesta asiasta. Päätös voi luonnollisesti olla pankille jossain mielessä kannattava.

– Toki jos pankki sellaisen käyttöön ottaa, se voi hieman lievittää alhaisista koroista pankille koituvia paineita, Mattila arvioi.

Muun muassa Ylen viimeviikkoisessa kyselyssä monet Suomessa toimivat pankit suhtautuivat kielteisesti tai hyvin varovasti negatiivisten korkojen ulottamiseen yksityistalletuksiin.

Sammon Stadigh väläytti miinuskorkojen mahdollisuutta

Euromaissa pankit ovat saman ongelman edessä. Euroopan keskuspankin talletuskorko on nyt -0,4 prosenttia, ja syyskuussa EKP saattaa painaa talletuskoron vieläkin alemmas.

Myös Suomessa on viime aikoina virinnyt keskustelua pankkiasiakkaiden miinusmerkkisistä talletuskoroista. Nordean suurimman omistajan Sammon konsernijohtaja Kari Stadigh sanoi runsas viikko sitten Bloombergin haastattelussa, etteivät negatiiviset korot välttämättä tuhoaisi vähittäispankkitoimintaa.

- Ihmisten pitäisi silloin maksaa talletuksistaan, joten se voisi jopa tuoda vakautta pankkisektorille, Stadigh sanoi.

Stadighin mukaan EKP:n rahapoliittinen elvytys voi toimia kunnolla vasta sitten, kun myös pankkitalletusten korot ovat negatiivisia.

Jyske Bankin päätöksestä uutisoi Suomessa (siirryt toiseen palveluun)ensin Helsingin Sanomat.

lue myös:

Joutuvatko kuluttajat maksamaan pankeille talletuksistaan? Osa pankeista tyrmää negatiiviset korot täysin

Korkojen negatiivisuudesta on nähty hyvät puolet, mutta ei huonoja puolia, varoittaa Varman toimitusjohtaja Risto Murto

Lue seuraavaksi