Isot elintarvikeyritykset hylkäävät kierrätyksessä hankalan mustan muovin – Saarioinen vaihtaa mustan punaiseen

HKScan ja Atria kertoivat vastaavasta päätöksestä jo aiemmin tänä vuonna.

Isot elintarvikeyritykset ovat tänä vuonna kertoneet luopuvansa mustasta muovista pakkauksissaan. Kuva: Karoliina Marttala

Mustan muovin käyttö elintarvikepakkauksissa vähenee merkittävästi tänä vuonna, kun kolme suurta elintarvikeyhtiötä on kertoneet korvaavansa sen muun värisellä muovilla tai uudistamalla pakkauksia.

Musta pakkausmuovi päätyy usein muovikierrätyksestä poltettavaksi energiajätteenä, koska muovijalostamon optiset lukijat eivät tunnista kaikkien mustien pakkausten muovilaatua.

Elintarvikeyhtiöistä Atria ja HKScan ovat kertoneet luopuvansa mustista muovipakkauksista jo aiemmin, ja tänään päätöksestä kertoi Saarioinen.

Saarioinen aikoo luopua mustan muovin käytöstä valmisruoka-annostensa pakkauksissa syksyn aikana. Musta muovi vaihdetaan punaiseen.

Muutoksen taustalla on muovin kierrätyksen lisääminen. Punaiset valmisruokapakkaukset voidaan yhtiön mukaan kierrättää muovijätteenä ja hyödyntää uusien muovituotteiden raaka-aineeksi.

Muovi vähenee myös pakkauksia ohentamalla

Yhtiön tiedotteen mukaan punainen väri oli testeissä kuluttajien suosikki. Rasioiden värimuutos koskee muun muassa annosaterioita, pastoja ja kiusauksia. Keitoissa ja puuroissa käytössä oleva valkoinen rasia säilyy ennallaan.

Saarioisten laadusta ja vastuullisuudesta vastaava johtaja Tero Tuominiemi sanoo tiedotteessa (siirryt toiseen palveluun), että yhtiö kartoittaa jatkossakin mahdollisia uusia pakkausmateriaaleja ja jatkaa pakkauksien kehittämistä.

Muovin käyttöä on tähän mennessä vähennetty esimerkiksi ohentamalla pakkausmuoveja. Lisäksi Saarioisilla otetaan käyttöön pakkauksia, joissa osa muovista on korvattu kartongilla.

HKScan ja Atria kertoneet päätöksestään jo aiemmin

Muista elintarvikeyhtiöistä Atria kertoi toukokuussa samanlaisesta ratkaisusta.

– Pakkaustemme kierrätettävyyden lisäämiseksi luovumme mustasta muovista vuoden 2019 aikana kaikissa materiaalikierrätykseen tarkoitetuissa muovipakkauksissamme. Mustaa väriä voi edelleen esiintyä pakkauksissa, mutta se ei enää estä kierrätystä Atrian pakkauksissa, totesi Atria-konsernin yritysvastuusta vastaava johtaja Merja Leino yhtiön tiedotteessa toukokuussa (siirryt toiseen palveluun).

Liha- ja ruokayhtiö HKScan kertoi mustasta muovista luopumisestaan tammikuussa (siirryt toiseen palveluun).

– Päätös luopua mustasta muovista Suomessa ja Ruotsissa on suuri askel kohti ympäristövaikutusten pienentämistä ja materiaalien uusiokäytön mahdollistamista, kommentoi HKScanin kategorioista ja konsepteista vastaava johtaja Heli Arantola tuolloin.

Ruokahävikillä pakkauksia suuremmat vaikutukset ympäristölle

HKScan muistutti myös pakkausten ja ruokahävikin suhteesta.

– Jos leikkelepakkauksesta menee esimerkiksi vain pari kinkkuviipaletta hukkaan, syntyy suurempi ympäristövaikutus kuin mitä on pakkauksen tuottamisesta aiheutunut, yhtiön tiedotteessa todettiin.

Myös Luonnonvarakeskus on muistuttanut (siirryt toiseen palveluun), että ruokahävikin aiheuttamat ympäristövaikutukset ovat suuremmat kuin elintarvikepakkausten tuotannon ja jätehuollon aiheuttama kuormitus.

Muovin kierrätys on ollut paljon esillä viimeisen vuoden aikana. Yle julkaisi marraskuussa jutun, jossa käydään läpi 12 kysymystä ja vastausta muovin keräyksestä.

Keväällä olleen I love muovi -kampanjan yhteydessä käytiin myös läpi useita kysymyksiä muovin kierrättämisestä.

Helmikuussa uutisointiin, kuinka muovin korvaaminen sataa suomalaisyhtiön laariin, sillä pahvimukeista tutun Huhtamäen arvo on moninkertaistunut.

Lue myös