Heikko talous pakottaa Kemin karsimaan rankasti investointejaan – asukkaiden vähentyessä tilojen tarve täytyy harkita tarkkaan

Uimahalli ja kaupunginteatteri odottavat korjausmiljoonia. Karihaaran uusi koulu ja päiväkoti menevät uuteen harkintaan.

Kemi
Kemin kaupunki ilmasta kuvattuna.
Kemi joutuu miettimään tarkasti tulevat investointinsa. Velkataakka on raskas ja asukasmäärä pienenee.Antti Ullakko / Yle

Kemi on isojen haasteiden edessä. Kaupungin velkataakka on jo ylittänyt sata miljoonaa euroa ja lisäksi korjausvelkaa on kymmenien miljoonien eurojen edestä. Kun rahaa ei ole, päättäjien on priorisoitava ja karsittava.

– Listalla on uimahallia, päiväkotia, Karihaaran koulua ja kaikennäköistä. Teatteri ja kulttuurikeskus odottavat ratkaisuja, Kemin kaupunginjohtaja Tero Nissinen listaa.

Kemissä joudutaan pohtimaan, mitä koulu- ja päiväkotitiloja kannattaa jatkossa ylläpitää. Koululaisten määrän arvioidaan laskevan rajusti, yli viidenneksellä seuraavan vuosikymmenen aikana. Tämä tarkoittaa paria koulullista oppilaita. Uuteen tarkasteluun on tulossa esimerkiksi Karihaaraan suunniteltu kouluinvestointi.

Kemin peruskoululaiset 2019-2032 -grafiikka
Joonas Haverinen / Yle

Kaupunginjohtaja Tero Nissinen sanoo, että olemassa olevia seiniä Kemissä on vähintään riittävästi ja vähemmillä koulu- ja päivähoitoyksiköillä pärjättäisiin tulevaisuudessa.

– On kovin tarkka paikka miettiä, että ei ruveta yli-investoimaan, koska velkakuorma on niin valtava muutenkin, Nissinen sanoo.

Uimahallin peruskorjausta tai kokonaan uuden hallin rakentamista on päätetty lykätä muutamilla vuosilla. Kaupunginjohtajan mukaan suunnitteilla on laastarointiratkaisu.

– Nyt näyttäisi siltä, että syksyllä päästään tekemään pienimuotoisempaa katontukemisremonttia. Näin saataisiin kuitenkin pidetyksi auki uimahalli ja tärkeät palvelut 150 000 kävijälle vuodessa.

Kemin kulttuurikeskus.
Kulttuurikeskus on osittain tyhjillään sisäilmaongelmien vuoksi.Antti Ullakko / Yle

Yksi murheenkryyni on massiivinen kulttuurikeskus sisäilmaongelmineen. Evakkoon lähteneelle kaupunginteatterille on etsitty uusia tiloja jo vuoden päivät.

Kemi selvittää mahdollisuutta sijoittaa teatteri- sekä muita kulttuuripalveluja niin sanottuun VPK-kortteliin kävelykadun sekä Kauppa- ja Asemakadun varrella. Korttelissa toimii jo elokuvateatteri Kinopirtti.

Moni kiinteistö odottaa ratkaisua

Pohdittavaa riittää myös siinä, mitä kulttuurikeskukselle tulisi tehdä. Tilatyöryhmässä harkitaan erilaisia vaihtoehtoja, esimerkiksi, puretaanko rakennuksesta osa pois. Purkulistalle tulisivat todennäköisesti ensimmäisenä teatterin käytössä olleet tilat. Niiden kunnostaminen ei nykytietojen valossa näytä kannattavalta.

– Kiinteistössä on aika paljon riskejä, joten täytyy tutkia, kannattaako siihen lähteä pistämään kahdeksannumeroisia investointimääriä.

Kaupunginjohtajan mielestä ainakin nyt käytössä olevat kulttuurikeskuksen tilat olisi syytä pitää käyttökunnossa myös jatkossa, koska rahaa parempaankaan ei ole.

– Emme me kykene enempää näihin kulttuuritiloihinkaan investoimaan todella pitkään aikaan.

Kemin kiinteistöpommin purkaminen vie joka tapauksessa vuosia. Lisäksi on mietittävä, kuinka paljon julkisia rakennuksia muuttotappiosta kärsivässä kaupungissa kannattaa ylläpitää ja minne toimintoja tulisi sijoitella, jotta kaupunkia saataisiin samalla elävöitetyksi.