Kittilässä vanhemmat huolissaan lastensa kouluoloista – "Pimitetäänkö meiltä jotain"

Vanhemmat ovat kyllästyneet ja näreissään, kun pieniä oppilaita siirrellään koululta toiselle.

Lapin maakunta
Kittilän kirkonkylän alakoulu
Kittilän kirkonkylän alakoulu.YLE / Sauli Antikainen

Osa Kittilän alakoululaisten vanhemmista on näreissään kunnan "kouludominosta". Lapsia on pompoteltu koululta toiselle ja huonosta vaihtoehdosta on valittu aina se hieman parempi, mutta paras edelleen puuttuu, toteaa yksi vanhempi, jolla on useampi lapsi Kittilässä alakoulussa.

Kittilän Lukkarin alakoulussa on ollut sisäilmaongelmia ja se tyhjennettiin, vanhemmat ovat vaatineet koulun purkamista, mutta kunta ei ole saanut vanhalle koululle purkulupaa. Osa vanhemmista arvostelee kovin sanoin kunnan toimintaa, sillä koulun oppilaita on siirrelty remontissa olevan lukion tiloihin ja sieltä takaisin vanhalle Lukkarilan koululle.

- Kyllä tässä sellainen olo on, että vanhemmilta pimitetään jotain ja ei pidetä ajantasalla. Millainen kuva tästä menee eteenpäin ihmisille, jotka tänne muuttavat, sanoo suoraan Suvi Hakala, jolla on puolestaan kolme koululaista Kittilän alakoulussa.

Kunta tilasi viime keväänä elementeistä rakenettavia parakkirakennuksia, joiden piti olla valmiina, kun lapset aloittavat koulun. Parakkien valmistuu siirtyy ja niihin päästään vasta ensi viikolla. Alakoulun oppilaita on ollut sen vuoksi evakossa Kittilän lukion tiloissa, jota remontoidaan. Lukion alakerrassa tehdään mm. asbestitöitä. Se oli liikaa Jesiöjärven perheelle, joka otti lapsensa pois remontoitavasta koulusta.

– Lapseni oli remontin alla lukion tiloissa kaksi päivää ja sen jälkeen päätimme mieheni kanssa ottaa hänet pois koulusta. Hänen mukanaan tuli runsaasti rakennuspölyä ja koulun jälkeen tyttäreni joutui käymään aina suihkussa. Nyt hän on palannut kouluun, kun koulunkäynti jatkuu taas vanhassa Lukkarin alakoulussa, kertoo kittiläläinen Mari Jesiöjärvi kunnan koulutilanteesta.

Kittilän vs. sivistystoimenjohtaja Aarne Mäkelän mukaan lukion remontti on viivästynyt ja valmis muutaman viikon päästä. Nyt kuitenkin alakoulun oppilaita on siirretty takaisin Lukkarin koululle odottelemaan uusia tiloja. Parakkirakennusten on tarkoitus valmistua ensi viikolla, mutta sinne ei välttämättä kaikki oppilaat mahdu.

– Elementeistä koottavat rakennukset valmistuvat maanantaina, joten suurin osa oppilaista voi muuttaa sinne. Tällä hetkellä alakoulun oppilaat opiskelevat pääsääntöisesti vanhalla Lukkarin koululla, missä ilmastointi on poistettu väliaikaisesti käytöstä. Siellä käytetään ns. ikkunailmastointia, kertoo vs. sivistystoimenjohtaja Aarne Mäkelä.

Sivistystoimenjohtaja Mäkelä toivoo, että uutta koulua päästäisiin rakentamaan mahdollisimman nopeasti, mutta sitä ennen vanha koulu on purettava. Suojelukohteelle purkuluvan saaminen on vaikeaa ja kestää pitkään. Vanha koulu on ainakin osaltaan toistaiseksi käytössä, myös jatkossa.

- Siellä ei pitäisi olla nyt ongelmia. Olen käynyt siellä muutama päivä sitten ja silloin ei ollut mitään puhetta sisäilmaongelmista. Olemme ottaneet vanhempien huolet tosissaa ja kouluja on pyydetty Wilman kautta ilmoittamaan kaikista sisäilmaongelmista, täsmentää vs. sivistystoimenjohtaja Aarne Mäkelä.

Kittilän kunta, vanhemmat ja heidän lapsensa eivät ole Lapissa ainoita, jotka rypevät koulujen sisäilmaongelmien ja väistötilojen kanssa. Koko Suomesta löytyy tuskin yhtäkään keskikokoista tai suurtaa kuntaa, missä ei vastaavia ongelmia tällä hetkellä olisi.