Hyppää sisältöön

Analyysi: Salvini haluaisi Italiaan vaalit syksyllä – populistin unelman tiellä monta estettä

Italian poliittinen tulevaisuus pääministerin eroilmoituksen jälkeen on nyt kysymysmerkki, kirjoittaa Ylen Italian-avustaja Jenna Vehviläinen.

Italian pääministeri Giuseppe Conte (oik.) puhui senaatissa Roomassa 20. elokuuta. Kuvassa vasemmalla Matteo Salvini. Kuva: Andreas Solaro / AFP

Italian senaatissa nähtiin keskiviikkona alkuillalla dramaattinen esitys. Maan pääministeri Giuseppe Conte nuhteli hallituksensa äänekkäintä ministeriä, La Lega -puolueen johtajaa Matteo Salvinia kuin koulupoikaa jälki-istunnossa.

– Hallituksen ajaminen kriisiin on vastuuton teko. On monta syytä siihen, miksi Italiassa tarvittaisiin nyt tavoitteellista politiikkaa. Sinä ajat vain omia etujasi, Conte tylytti.

Hetkeä myöhemmin Conte kertoi hallituksensa taipaleen olevan lopussa. Hän kertoi jättävänsä eropyyntönsä presidentti Sergio Mattarellalle saman tien.

Vaikka Salvini kiirehti puolustamaan itseään vakuuttamalla senaatin edessä mahtailevaan tyyliinsä, ettei kadu mitään, hänen punttiensa pitäisi nyt tutista. Vajaat kaksi viikkoa sitten, kun Salvini avasi hallituskriisin ja ilmoitti vetävänsä puolueensa hallituksesta, uudet vaalit näyttivät todennäköiseltä skenaariolta.

Uudet vaalit olisivat Legalle todennäköisesti voitokkaat – puolueen kannatus hipoo kannatuskyselyjen mukaan 35-36 prosenttia. Puolue kykenisi mahdollisesti muodostamaan hallituksen äärioikeistolaisen Italian veljet -puolueen kanssa.

Kahdessa viikossa poliittiset asetelmat ovat kuitenkin menneet uusiksi. Parlamenttilähteistä on kuulunut huhuja jopa Salvinin syrjäyttämisestä Legan johdosta, mitä ei kuitenkaan kannata pitää kovin todennäköisenä vaihtoehtona. Sisäministerin unelma pikaisista vaaleista kuitenkin näyttää koko ajan kaukaisemmalta.

Politiikan estradille ovat varjoista astuneet entinen pääministeri, demokraattisen puolueen PD:n vaikutusvaltainen Matteo Renzi sekä Viiden tähden liikkeen taustapiru, koomikko ja toinen perustaja Beppe Grillo.

Ideologisesti erilaiset ja sisäisestikin jakautuneet puolueet ovat löytäneet yhteistä säveltä Salvinin vastustamisesta. On huhuttu, että ne voisivat muodostaa pienempien vasemmistopuolueiden kanssa Italiaan uuden hallituksen. Näin vältettäisiin vaalit, jotka olisivat erityisesti Viiden tähden liikkeelle katastrofi. Puolueen kannatus on laskenut kyselyjen mukaan reilussa vuodessa noin puolet.

Tällainen koalitiohallitus olisi uusia vaaleja ja poliittista epävarmuutta mieluisampi vaihtoehto myös sijoitusmarkkinoille ja EU:lle. Demokraattinen puolue on EU-myönteinen, ja sen vanavedessä myös Viiden tähden liike hillitsisi populistista kieltään. Oppositioon jäisi tällöin Lega, jonka johtaja Salvini tunnetaan EU-kritiikistään ja unionin jäsenmaita velvoittavien taloussääntöjen haastamisesta.

Ei ole kuitenkaan sanottua, että Viiden tähden liike ja PD pääsevät sopuun. Toinen mahdollisuus on presidentin nimittämä virkamieshallitus, jollaisista Italiassa on kokemusta esimerkiksi pääministeri Mario Montin ajalta vuosilta 2011-2013.

Uudet vaalit olisivat ongelmalliset myös aikataulujensa puolesta. Italian lain mukaan ne pitäisi järjestää viimeistään 70 päivää parlamentin hajottamisen jälkeen. Vaalit osuisivat siis loppusyksylle, ikävästi keskelle ensi vuoden budjettilain työstämistä. Tässä on yksi syy siihen, miksi Italiassa ei ole äänestetty syksyllä sataan vuoteen. Lisäksi presidentti Mattarella on aiemmin kesällä sanonut haluavansa hallituksen paikalleen budjetin tekemistä varten.

Mattarella onkin nyt avainasemassa päättämässä siitä, mitä tapahtuu nyt, kun Italian populistihallituksen tie on tullut päätökseensä. Tilanne on sekava, ja kaikki skenaariot ovat vain arvauksia. Eikä se ole Italian politiikassa mitään uutta.

.
.