Hyppää sisältöön

Italialaistuomari määräsi Open Arms -pelastusaluksen otettavaksi haltuun ja päästi kyydissä olevat siirtolaiset Lampedusan saarelle

Italian sisäministeri oli aiemmin kieltänyt siirtolaisten pääsyn maihin Italiaan.

Hyväntekeväisyysalus Open Arms odottaa siirtolaisten kanssa pääsyä maihin Lampedusaan. Kuva: Elio Desiderio / EPA

Vyyhti espanjalaisen Open Arms -pelastusaluksen ja aluksella olevien 107 siirtolaisen ympärillä syvenee.

Italia on määrännyt aluksen otettavaksi haltuun ja siirtolaiset on evakuoitu Lampedusan saarelle. Päätöksen teki italialainen tuomari.

Open Arms halusi tuoda huonovointiset siirtolaiset lähimpään italialaiseen satamaan Lampedusan saarella, mutta Italian sisäministeri Matteo Salvini esti heidän maahantulonsa. Tuomarin mielestä Salvinin päätös on laiton.

Open Arms -aluksella olevat 107 pääosin Afrikan maista kotoisin olevaa siirtolaista pelastettiin Libyan rannikolta elokuun alussa. He ehtivät olla aluksella noin kolme viikkoa. Avustusjärjestöjen mukaan olot laivalla olivat sietämättömät.

Kuusi EU-maata on lupautunut ottamaan siirtolaiset vastaan. Yhteensä noin 150 siirtolaista jaetaan Ranskan, Saksan, Romanian, Portugalin, Espanjan ja Luxemburgin kesken.

Tässä luvussa ovat mukana alaikäiset siirtolaiset, jotka Italia suostui jo aiemmin päästämään maihin.

Espanja on vaatinut alusta ja sen kuljettamia siirtolaisia tuotaviksi Espanjaan. Espanja on lähettänyt Audaz-nimisen ulkovartiolaivan saattamaan Open Arms -alusta.

Uutista ja otsikkoa on päivitetty tarkennuksella evakuoinnin tapahtuvan Lampedusan saarelle, ei Sisiliaan.

Uutista täsmennetty 21.8. klo 6.42

.
.