Trump suivaantui Tanskan haluttomuudesta myydä Grönlanti ja perui valtiovierailunsa – Tanskalaiset: Yllättävää, ei tarvitse tulla ollenkaan

Trumpin oli määrä vierailla Tanskassa syyskuun alussa. Tanskassa vierailun peruminen herättää kummastusta.

Grönlanti
Donald Trump kuvattuna 20. elokuuta 2019.
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on toistaiseksi perunut vierailunsa Tanskaan. Kuvassa presidentti Trump Valkoisessa talossa tiistaina 20. elokuuta.Mandel Ngan / AFP

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on toistaiseksi perunut valtiovierailunsa Tanskaan.

Trump kirjoittaa Twitterissä, että peruutuksen syy on Tanskan pääministerin Mette Frederiksenin haluttomuus keskustella Grönlannin myymisestä Yhdysvalloille.

Trumpin oli määrä vierailla Tanskassa 2.-3. syyskuuta, jolloin hän olisi paluumatkalla Puolasta.

Hän sanoo, että on halukas vierailemaan Tanskassa joskus toiste. Trump kiittää pääministeri Frederikseniä suoruudesta, joka säästi paljon aikaa ja vaivaa.

Frederiksen on todennut, että ajatus Grönlannin ostamisesta on absurdi, eikä saari ole myytävänä.

Grönlannin politiikan asiantuntijat ovat muistuttaneet, että saaren alkuperäisasukkailla on hyvin vahva itsehallinto, joka käytännössä olisi tehnyt kaupanteon mahdottomaksi.

Reaktiot Tanskassa vaihtelevat hämmästyksestä loukkaantumiseen

Tanskassa Trumpin käytös herättää suurta ihmetystä. Tanskan hovi kommentoi asiaa lyhyesti toteamalla vierailun perumisen olevan yllättävää, uutisoi Tanskan yleisradioyhtiö DR (siirryt toiseen palveluun). DR:n Washingtonin-kirjeenvaihtaja Lillian Gjerulf Kretz arvioi Tanskan ja Yhdysvaltain aiemmin erinomaisten suhteiden vajonneen jäätymispisteeseen Trumpin käytöksen vuoksi (siirryt toiseen palveluun).

Politiken-lehden mukaan (siirryt toiseen palveluun) Tanskan kansanpuolueen ulkopolitiikasta vastaava edustaja Søren Espersen pitää Trumpin toimintaa täysin absurdina ja lapsellisena.

– Tämä on suuri loukkaus kuningatarta ja hovia kohtaan. Kuin pilalle hemmoteltu lapsi, Espersen jyrisee ja sanoo, ettei Trumpin Tanskan-vierailulle ole tarvetta etsiä uutta ajankohtaa.

– Trump elää toisella planeetalla. Itseriittoinen ja epäkohtelias, kirjoittaa Yhtenäisyyslistan puheenjohtaja Pernille Skipper Twitter-viestissään.

Konservatiiveja Grönlannin asioissa edustava Rasmus Jarlov nimittää Trumpin käytöstä loukkaavaksi ja vaatii tätä osoittamaan enemmän kunnioitusta.

– Tanskalaisena (ja konservatiivina) tätä on hyvin vaikea ymmärtää. Ilman mitään syytä Trump olettaa, että (autonominen) osa maastamme olisi myytävänä, Jarlov hämmästelee Twitterissä ja kysyy ovatko Yhdysvaltain osat, kuten Alaska, myytävinä.

Lue lisää:

Grönlannin ostaminen voisi tuoda Yhdysvalloille valtavasti hyötyä – saaren strateginen merkitys on vain kasvanut

Uutinen Grönlannin ostamisesta herättää ihmetystä Tanskassa – "Lopullinen todiste siitä, että Trump on seonnut", "Aprillipäivä"

Lähteet: Reuters, AFP