Hyvinvointiyhtymän ensihoidon laskutus ei mennyt niin kuin piti – Iittiä ja Heinolaa uhkaavat isot lisämaksut

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä setvi Sysmän ja Hartolan aloitteesta ensihoidon laskutusperusteita vuosina 2013–2017. Osalle esitetyt muutokset ovat suotuisat, mutta osa kunnista joutuisi maksamaan.

Terveyden- ja sairaanhoidon kustannukset
Ambulanssin siästiloja.
Uuden laskennan perusteella joitakin Päijät-Hämeen kunnista on laskutettu ensihoidon osalta liikaa. Arkistokuva.Katriina Laine / Yle

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän kunnat puntaroivat, pitäisikö jo tehtyä ensihoidon laskutusta muuttaa. Sysmä ja Hartola epäilivät, että maksut eivät menneet sovitusti, ja pyysivät yhtymää tekemään selvityksen ensihoidon laskutusperusteista vuosina 2013–2017.

Yhtymän kokoama työryhmä totesi, että maksuosuuslaskentaa on perusteltua oikaista takautuvasti. Oikaisun jälkeen osa jäsenkunnista saisi rahaa takaisin, mutta osa jäsenkunnista saisi lisälaskun.

Iitti ja Heinola joutuisivat maksamaan lähes puoli miljoonaa euroa, Lahti noin 100 000 ja Asikkala noin 30 000 euroa. Suurimmat palautukset tulisivat Sysmälle, Kärkölälle ja Padasjoelle. Ne saisivat noin 250 000 euroa.

Kunnilta on pyydetty laskutuksen oikaisemisesta lausuntoja. Iitti on todennut vastustavansa oikaisua.

Lue myös:

Sysmä epäilee hyvinvointiyhtymän nielleen Kelan ambulanssirahoja

Sysmä huomasi ison epäkohdan hyvinvointiyhtymän perussopimuksessa ja vaatii täytäntöönpanokieltoa