Valtiovarainministeriö: Emme muuttaneet opetusministeriön budjettitekstejä, tekstit tulivat täydennysehdotuksessa

Li Andersson ehti hämmästellä VM:n muutoksia opetusministeriön budjettiehdotuksiin: "Hyvin erikoista, olen yllättynyt".

Kulttuuri- ja koulutuspolitiikka
Li Andersson Ylen suorassa tv-haastattelussa keskiviikkoaamuna 21. elokuuta 2019.
Li Andersson lähti keskiviikkoaamuna pyörällä kohti Porvoota puolueensa ministeriryhmän kesäkokoukseen.Mikko Koski / Yle

Valtiovarainministeriön budjettipäällikön mukaan valtiovarainministeriö ei ole muuttanut opetus- ja kulttuuriministeriön tekstejä budjettiesityksessä.

Budjettipäällikkö Sami Yläoutisen mukaan opetus- ja kulttuuriministeriö toimitti alkuperäisen talousarvioehdotuksen jälkeen täydennysehdotuksen, jossa ehdotettiin tekstimuutoksia.

– Täydennysehdotus on saapunut valtiovarainministeriön valmisteluun sellaisessa vaiheessa, että sitä ei ole enää ehditty huomioida kokonaisuudessaan. Tästä syystä ehdotettuja tekstimuutoksia ei ole sisällytetty valtiovarainministeriön talousarvioehdotuksen perusteluihin, selventää Sami Yläoutinen tapahtunutta.

Valtiovarainministeriö ei siis Yläoutisen mukaan tässä tapauksessa muuttanut opetus- ja kulttuuriministeriön tavoitteita valtiovarainministeriön tulo- ja menoarvioesitystä varten.

Yläoutisen mukaan on kuitenkin tavallista, että valtiovarainministeriö muuttaa myös ministeriöiden ehdotusten perusteluosioita.

– Budjettiprosessissa valtiovarainministeriön tehtävä on varmistaa, että koko valtion talousarvioehdotuksen perustelut vastaavat ehdotettavaa rahoitusta.

Tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kososen (kesk.) erityisavustaja Silja Silvasti kirjoitti Twitterissä, että uuden hallituksen ensimmäisen budjetin valmistelussa on kiirettä ja paljon uutta sisäistettävää.

– En lähtisi epäilemään ensimmäisenä salaliittoa siellä, missä todennäköisesti on vain säätöä, kiirettä ja inhimillisiä viestintäkatkoksia, kirjoitti Silja Silvasti.

Opetusministeri ehti yllättyä ministeriönsä tavoitteiden käsittelystä

Opetusministeri Li Andersson (vas.) oli ensi kuulemalta yllättynyt valtiovarainministeriön oletetusta toiminnasta. Kansan Uutisten (siirryt toiseen palveluun) mukaan valtiovarainministeriö kirjoitti opetusministeriön budjettiehdotuksen uusiksi.

Rahoituksen lisäksi uutisessa oletettiin valtiovarainministeriön muuttaneen opetus- ja kulttuuriministeriön budjettiehdotuksen sisältöä selvästi. Muille ministeriöille ei vastaavaa käynyt.

Valtiovarainministeriön oletettiin muun muassa poistaneen sisällöistä eriarvoisuuskehitykseen puuttumisen ja lisänneen innovaatioiden kaupallistamisen.

Ylen Aamu-tv haastatteli opetusministeri Li Anderssonia ennen valtiovarainministeriön selvennystä.

– Hyvin erikoista toimintaa, ja olin aika yllättynyt, kun se tuli ilmi. Jos puhutaan koulutuspolitiikan sisällöistä ja tavoitteiden asettelusta, kyllä tämän maan kovimmat asiantuntijat ovat opetus- ja kulttuuriministeriössä, Andersson sanoi Ylen Aamu-tv:n haastattelussa keskiviikkona.

Andersson totesi, ettei tiedä valtiovarainministeri Mika Lintilän (kesk.) osuutta asiaan.

– Tärkeintä on selvittää, miksi näin on käynyt, ja se, että pystytään budjettiriihessä tekemään sellaisia linjauksia, joista näkyy, että koulutuspolitiikka on parasta työllisyyspolitiikkaa, jota Suomessa voidaan tehdä.

Korjattu kello 12.28. Andersson on opetusministeri, ei opetus- ja kulttuuriministeri.

Täydennetty kello 15:00. Lisätty valtiovarainministeriön selvennys eri käsityksistä opetus- ja kulttuuriministeriön tavoitteista, jotka oli kirjattu valtiovarainministeriön budjettitekstien perusteluosaan. Muokattu aiemman jutun aikamuotoja.

Lue myös:

Kiista korkeakoulujen miljoonien aikataulusta kuumensi keskustaa – Lintilän esitys yllätti Kososen: "En usko että Suomella on aikaa tuhlattavana"

Hallitusneuvotteluiden koulutusryhmässä luultiin korkeakoulujen saavan heti 60 miljoonaa

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus