Vasemmistoliitto haluaa lisää aloituspaikkoja lähihoitajakoulutukseen ja varautuisi elvytykseenkin

Vasemmistoliitto ei innostu kokoomuksen työllistämiskeinoista: "Tuttua, aina työttömyysturvaa heikentämällä"

työllisyys
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson ja eduskuntaryhmän puheenjohtaja Paavo Arhinmäki lähtivät Helsingistä Mellunmäen metroasemalta polkupyörillä kohti Porvoota puolueen ministeriryhmän kesäkokoukseen keskiviikkoaamuna 21. elokuuta.
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson ja puolueen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Paavo Arhinmäki pyöräilivät Helsingistä Porvooseen vasemmistoliiton ministeriryhmän kesäkokoukseen.Mikko Stig / Yle

Vasemmistoliiton puheenjohtaja, opetusministeri Li Andersson vaatii koko hallituksen budjettineuvotteluista rahaa ilmasto- ja koulutusinvestointeihin sekä panostuksia työllisyyteen.

Anderssonin mukaan pienillä määrärahalisäyksillä voisi parantaa maahanmuuttajille suunnattua kielikoulutusta.

Vasemmistoliiton ministeriryhmän kesäkokouksessa Porvoossa puolue toivoi myös lisää aloituspaikkoja lähihoitajien ja lastentarhanopettajien koulutukseen.

Hallitus aikoo leikata yritystukia 100 miljoonalla eurolla. Li Andersson toivoo, että leikkaus voidaan kohdistaa niin, että samalla vähenisivät ilmastoa lämmittävät päästöt mahdollisimman paljon.

Andersson olisi valmis tukemaan maanviljelijöitä ja metsänomistajia niin sanottujen hiilinielujen kasvattamisessa ilmastonmuutoksen torjunnassa. Kysymys olisi peltojen hiilinielujen kasvattamisesta sekä esimerkiksi tukea metsänomistajille, jos he lykkäävät hakkuita.

Hallituksen varauduttava myös elvytykseen, jos taantuma iskee

Li Andersson muistutti, että talouden taantuman varalta hallituksen pitäisi olla tarvittaessa valmis elvyttämään. Siis, jos heikkenevä talouskasvu kääntyisi taantumaksi, hallituksen pitäisi laittaa rahaa liikkeelle.

– Riippuu siitä, miten taloustilanne lähtee kehittymään. Vielä olemme kasvussa, eikä siinä mielessä kannata maalata piruja seinille.

– Hallitusohjelmassa on useita kirjauksia, joilla varaudutaan myös ennustettua heikompaan kasvuun. Yksi näistä, joka on meille keskeinen, on vastasyklisen finanssipolitiikan mahdollistaminen taantuman sattuessa, Li Andersson sanoi puheessaan.

Andersson viittaa esimerkiksi Kiinan ja Yhdysvaltojen kauppasotaan ja Italian hallituskriisiin, jotka voivat heikentää talouskehitystä Suomessa.

Ensi vuoden valtion tulo-ja menoarviossa ei Anderssonin mukaan ole tarvetta erillisille elvystystoimille.

– Vielä ei olla sellaisessa tilanteessa, että niitä mekanismeja tarvitsisi käyttää, li Andersson arvioi.

Aino-Kaisa Pekonen
Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen arvostelee kokoomuksen työllistämisesityksiä ansiosidonnaisen työttömyysturvan porrastamisesta ja eläkeputken poistamisesta työttömyysturvan heikennyksiksi.Yle

Vasemmistoliitto tuomitsee kokoomuksen työllistämiskeinot

Vasemmistoliiton ministerit eivät innostu toiseksi suurimman oppositiopuolueen, kokoomuksen työllistämiskeinoista.

Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen arvioi ehdotuksia tyyppillisen kokoomuslaisiksi.

– Tuttua kokoomusta. Aina työttömyysturvaa heikentämällä, kiteytti Pekonen käsityksensä ehdotuksista.

Kokoomus ehdotti työllisyysasteen nostamiseksi muun muassa ansiosidonnaisen työttömyysturvan porrastamista sekä työttömyysputkeksi tai eläkeputkeksi kutsutun mahdollisuuden poistamista. Kokoomuksen mielestä heidän ehdotuksensa ei heikennä työttömyysturvaa.

Työttömyysputki tai eläkeputki tarkoittaa sitä, että ansiosidonnaisen työttömyysturvan enimmäisajan lisäksi työttömällä on mahdollisuus saada työttömyysturvan lisäpäiviä eläkeikään saakka.

Kuitenkin yhtä asiaa kokoomuksen työllisyysehdotuksista vasemmistoliiton puheenjohtaja kiittelee. Opetusministeri Li Anderssonin mielestä ehdotus ulosoton suojaosan korotuksesta on kannatettava.

– Ulosotossa olevien suojaosan korottaminen lisäisi taloudellisia kannustimia ottaa työtä vastaan sellaisen ryhmän kohdalla, jossa on myöskin paljon työkykyistä ja työikäistä väestöä, Andersson kehuu.

Aino-Kaisa Pekonen lupasi Porvoossa, että hän tuo uusia työllistämiskeinoja hallituksen budjettineuvotteluihin syyskuussa.

– Ilman keppiä. Uskon, että työllisyyttä voidaan lisätä järkevillä keinoilla, ilman, että ihmisiä täytyy rangaista.

Pekonen viittaa aiemman, Juha Sipilän (kesk.) hallituksen työttömien aktiivimallin leikkuriin. Nykyinen Antti Rinteen (sd.) hallitus poistaa leikkurin ensi vuoden alussa.

Li Andersson korkeakoulujen rahakiistasta: Eri käsitys tältä osin

Opetusministeri Li Anderssonin mukaan kiistassa korkeakoulujen ensi vuoden lisärahoista on eri puolilla hallitusta eri käsitys.

Valtiovarainministeriö esittää ensi vuodelle vain osaa lisärahoista. Opetus- ja kulttuuriministeriö haluaa heti kaikki lisärahat käyttöönsä. Andersson tukee tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kososta (kesk.) vaatimuksessa saada kaikki lisärahat jo ensi vuodeksi.

Valtiovarainministeriö esittää korkeakouluille ja ammattikorkeakouluille ensi vuodelle 15 miljoonan euron lisärahoitusta. Opetus- ja kulttuuriministeriö haluaisi kerralla hallitusohjelmassa luvatun 60 miljoonan euron korotuksen.

Epäselvyyttä ilmeisesti lisää se, että hallitusneuvottelujen sisäisissä papereissa ja julkaistussa hallitusohjelmassa rahapäätös on muotoiltu eri tavoilla.

Hallituksen keskustaministerien erimielisyys ratkaistaan koko hallituksen budjettiriihessä syyskuun puolivälissä.

Andersson ja Arhinmäki pyöräilivät Porvoon kesäkokoukseen

Vasemmistoliitto pitää parhaillaan ministeriryhmänsä kesäkokousta Porvoossa. Kokoukseen osallistuu kahden ministerin lisäksi muuan muassa kansanedustajia ja avustajia yhteensä noin 15 henkeä.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson ja eduskuntaryhmän puheenjohtaja Paavo Arhinmäki pyöräilivät Helsingistä Porvooseen puolueen ministeriryhmän kesäkokoukseen.

Arhinmäki arvioi hitaan kaupunkiajon jälkeen maantieosuuksien keskinopeudeksi noin 25 kilometriä tunnissa. Mikäli arvio osuu kohdalleen, vauhti oli kohtuullisen hyvä kuntoilunopeus.

Yle seurasi tässä jutussa vasemmistoliiton kesäkokouksen tapahtumia. Juttua täydennettiin päivän aikana.

Lue lisää:

Kokoomus julkisti ehdotuksensa 60 000 uuden työllisen saamiseksi: "Hallitus ei uskalla toimia itse tuoda"

Valtiovarainministeriö: Emme muuttaneet opetusministeriön budjettitekstejä, tekstit tulivat täydennysehdotuksessa

Kiista korkeakoulujen miljoonien aikataulusta kuumensi keskustaa – Lintilän esitys yllätti Kososen: "En usko että Suomella on aikaa tuhlattavana"