Vakava mielenterveyden häiriö nuoruudessa vaikuttaa työuraan

Häiriöt heijastuvat tuloihin, koulutukseen ja työttömyyteen. Matalin työllisyysaste oli skitsofrenian takia hoidetuilla.

mielenterveys
Nainen astelee portaita alas.
Tuoreen suomalaistutkimuksen mukaan nuoruudessa vakavista mielenterveysongelmista kärsineiden ansiotulot myöhemmin elämässä olivat varsin matalat eivätkä ne juuri nousseet.Liisa Takala / Yle

Nuoruudessa ja varhaisaikuisuudessa sairaalahoitoa vaatineet mielenterveysongelmat jättävät jälkensä työuraan. Ongelmat ovat yhteydessä alhaisiin tuloihin, heikkoon koulutukseen ja työttömyyteen elämänkaaren aikana.

Tuoreen suomalaistutkimuksen mukaan alle 25-vuotiaana mielenterveyshäiriön takia sairaalahoidossa olleiden tulot, koulutus ja työllistyminen ovat huomattavasti heikommat kuin muulla väestöllä. Riski olla pois työmarkkinoilta ja olla suorittamatta toisen tai korkeamman asteen tutkintoa on suuri.

Matalin työllisyysaste oli niillä, jotka olivat olleet sairaalahoidossa skitsofrenian takia. Heistä alle kymmenen prosenttia oli töissä tutkimuksen seurannan aikana.

Mielialahäiriöiden takia sairaalahoidossa olleista vajaa puolet oli töissä 25 ikävuoden jälkeen.

Ansiotulot jäivät mataliksi

Nuoruudessa vakavista mielenterveysongelmista kärsineiden ansiotulot myöhemmin elämässä olivat varsin matalat, eivätkä ne juuri nousseet. Yli puolella ei ollut mitään ansiotuloja tutkimuksen seurannan aikana.

Laaja rekisteriaineistoja hyödyntävä tutkimus käsitti yli kaksi miljoonaa henkilöä, jotka asuivat Suomessa vuosina 1988–2015. Tutkittavia seuratiin 25–52-vuotiaina.

– Mielenterveyden häiriöistä kärsivät jäävät pois työmarkkinoilta hyvin moninaisten syiden takia. Vakavien häiriöiden hoidossa olisi kuitenkin hyvä jo varhaisessa vaiheessa pitää huolta, että tarjottaisiin mahdollisuuksia työelämään osallistumiseen tai kouluttautumiseen, jos vointi vain sen sallii, sanoo tutkijatohtori Christian Hakulinen Helsingin yliopistosta tiedotteessa (siirryt toiseen palveluun).

Tutkimuksen on tehnyt viisi suomalaista yliopistoa yhteistyössä. Acta Psychiatrica Scandinavica (siirryt toiseen palveluun) -lehdessä julkaistun tutkimuksen ovat rahoittaneet Suomen Akatemia ja Palkansaajasäätiö.

Lue myös:

Heinäkuussa suomalaisilla oli hätä: Mielenterveysjärjestön kriisipuhelimeen tuli enemmän soittoja kuin koskaan ennen

Professori: Yhä useampi nuori on moniongelmainen – nuorten mielenterveyspalveluiden tarve on kasvanut räjähdysmäisesti

Terapiatakuu-kansalaisaloite keräsi 50 000 nimeä ja etenee eduskuntaan – kaikille halutaan nopea pääsy mielenterveysapuun

Yli 100 000 nuorta kärsii mielenterveyden häiriöistä, ja hoito ruuhkautuu – "Jos on itsetuhoisia oireita, kolme kuukautta on pitkä aika"