Rahapeliriippuvaisia yhä enemmän Keski-Pohjanmaalla – netin rahapelit ja pikavipit laajentaneet ongelmaa

Eniten riippuvuuksista kärsivät nuoret aikuiset, mutta myös lähellä eläkeikää olevia hakeutuu hoitoon.

Rahapeliriippuvuus
Nettipelaamista.
Yle / Derrick Frilund

Rahapeliongelmista kärsivien määrä lisääntyy myös Keski-Pohjanmaalla.

Soiten järjestämään avohoitoon sekä Kokkolassa että Keski-Pohjanmaan muissa kunnissa hoitoon hakeutuvien määrä on kasvanut tasaisesti viimeiset pari vuotta. Yhteydenottoja tulee entistä tiheämmin eli välillä lähes viikoittain.

Suurin ja kasvava ongelma ovat netin rahapelit. Myös pelisivustojen laaja tarjonta sekä pikavippien helppo saanti pahentavat ongelmaa. Maakunnan päihdehuollosta kerrotaan, että pahimmillaan rahapeliriippuvuudesta on seurannut kymmenien tuhansien tai jopa yli 100 000 euron velat.

Eniten riippuvuuksista kärsivät nuoret aikuiset, mutta hoitoon hakeutuu myös keski-iän ylittäneitä.

Monessa tapauksessa riippuvuuteen liittyy psyykkistä oireilua ja masennusta.

Keski-Pohjanmaalla annettavan avokuntoutuksen lisäksi peliongelmaisille tarjotaan Kokkolassa poikkeuksellisesti myös laitoskuntoutusta.

Kuntoutuksessa käytetään terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kehittämää hoito-ohjelmaa. Hoitoon hakeutuvat melko usein myös paranevat.

– Yllättävän iso prosentti pystyy lopettamaan pelaamisen intensiivihoitojakson jälkeen. Usein peliongelmaiselle laaditaan henkilökohtainen hoitopolku, sillä moni kärsii peliongelman lisäksi muistakin riippuvuuksista tai masennuksesta, kertoo 10 vuotta peliongelmaisten kanssa työskennellyt päihdehuollon sosiaalityöntekijä Kalle Pokela.

Päihdekeskus Portissa tarjotaan apua myös peliongelmaisten läheisille.