Kokoomus julkisti ehdotuksensa 60 000 uuden työllisen saamiseksi: "Hallitus ei uskalla toimia itse tuoda"

Puolueen mukaan tukijärjestelmään on pakkoa puuttua, jotta työllisyystavoitteeseen päästään.

työllisyys
Kai Mykkänen
Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen toivoo, että muutkin puolueet esittäisivät keinonsa työllisyyden lisäämiseksi.Jarno Kuusinen / AOP

Kokoomus uskoo työllisyysasteen nousevan muun muassa ansiosidonnaisen työttömyysturvan porrastamisella, työttömyysputkesta luopumalla ja perhevapaauudistuksella.

Hallituksen tavoite on 75 prosentin työllisyysaste, joka vaatii 60 000 uutta työllistä.

Kokoomus esitteli keskiviikkona puolue- ja ryhmäjohdon kesäkokouksessa Turussa keinoja (siirryt toiseen palveluun), joilla se uskoo, että tuo määrä työllisiä saavutettaisiin.

– Hallitus ei uskalla toimia itse tuoda. Haluamme myös osoittaa, että ei pidä paikkansa, etteikö olisi sellaisia toimia, joille on asiantuntijoiden arvioimat työllisyysvaikutukset, joilla jo sinänsä päästään 30 000 työpaikkaan, sanoi kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen Ylelle tiedotustilaisuuden jälkeen.

Kokoomuksen mukaan työn tekemisen ja teettämisen on oltava nykyistä kannattavampaa sekä työntekijöille että työnantajille.

Ansiosidonnaista työttömyysturvaa muutettaisiin puolueen esityksessä niin, että turva on työttömyyden alussa nykyistä parempi, minkä jälkeen tukisumma laskee joko tasaisesti tai portaittain. Työttömyysturvaan liittyisi yhä myös tiukat velvoitteet työnhakuun tai muuhun aktiivisuuteen.

– Emme esitä työttömyysturvan heikentämistä, korostaa Mykkänen.

Työttömyysputkesta luopuminen nostaa kokoomuksen mukaan ikääntyneiden työllisyyttä merkittävästi. Työttömyysputki tarkoittaa sitä, että ansiosidonnaisen työttömyysturvan enimmäisajan lisäksi työttömällä on mahdollisuus saada työttömyysturvan lisäpäiviä eläkeikään saakka.

Mykkäsen mukaan tukijärjestelmään on pakko puuttua, jos 60 000 uuteen työlliseen halutaan päästä.

Lisäksi kokoomuksen mielestä pitäisi toteuttaa työllisyyttä ja tasa-arvoa vahvistava perhevapaauudistus, korottaa ulosoton suojaosuutta, palauttaa toimeentulotuen asumiskustannusten omavastuu ja jatkaa varhaiskasvatusmaksujen alentamista.

Näillä keinoilla saataisiin puolueen mukaan 30 000 uutta työllistä.

Orpo: Kokoomus valmis tukemaan aitoja työllisyystoimia

Loppuihin 30 000 uuteen työlliseen kokoomus pyrkisi muun muassa työn verotusta keventämällä, palkkatukea kehittämällä ja paikallista sopimista edistämällä.

Kokoomuksen mukaan osa keinoista tuo julkiselle taloudelle säästöä, osa kasvattaa menoja. Puolue arvioi, että saatavat säästöt riittävät kattamaan lisämenoja vaativien toimien kulut.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo sanoi tiedotustilaisuudessa puolueen olevan valmis tukemaan oppositiossa kaikkia hallituksen esittämiä työllisyyskeinoja, jotka ovat aidosti vaikuttavia.

Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Mykkänen haastaa myös muita puolueita tuomaan esiin listoja voivottelun sijaan.

Lisää aiheesta:

Kokoomuksen esittämät keinot (siirryt toiseen palveluun)

Vasemmistoliitto haluaa lisää aloituspaikkoja lähihoitajakoulutukseen ja varautuisi elvytykseenkin

Orpo moittii hallitusta hidastelusta: "Kuin ottaisi neljän vuoden köllöttelytauon – on tullut ikävä vanhoja sosialidemokraattisia vastuunkantajia"

Työllisyyden kasvu käytännössä pysähtynyt

Hallituksen asettamien työllisyysryhmien työ käynnistyy – budjettiriiheen odotetaan linjauksia palkkatuesta