1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Uzbekistan

Yksi maailman suljetuimmista talouksista uudistuu – Uzbekistan vapauttaa valuuttansa

Uzbekistanin johto yrittää saada maahan investointeja.

Arkistokuvassa Samarkandin kaupunki vuonna 2016. Kuva: Pascal Mannaerts / Alamy / AOP

Keski-Aasiassa sijaitseva Uzbekistan sallii jatkossa valuuttansa sumin arvon määräytyä markkinoilla.

Entinen Neuvostoliiton tasavallan valuutan nimellisen arvon ja mustassa pörssissä maksetun arvon ero on ollut maan itsenäisyyden alkuvuosina valtava.

Uzbekistania itsevaltaisesti johtanut Islam Karimov kuoli vuonna 2016 ja seuraavana vuonna valuuttasäännöstelyä alettiin varovasti purkaa. Vaikka keskuspankki säilyttikin mahdollisuuden sumin arvon säännöstelyyn, valuutan virallisen arvon sallittiin tuolloin laskea jopa 50 prosenttia, eli lähemmäs todellista arvoa.

Tästäkin huolimatta Uzbekistanin vientiyritykset ovat joutuneet myymään ulkomaanvaluuttaa huonolla kurssilla, mikä on heikentänyt niiden tulosta ja vähentänyt investointihalukkuutta maahan.

Nyt Uzbekistanin 32 miljoonaa asukasta voivat ostaa ja myydä vapaasti maansa valuuttaa. Päätöksen myötä sumin arvo heikkeni noin neljä prosenttia.

Tuhannen sumin seteli. Kuva: Glyn Thomas / Alamy / AOP

Tällä hetkellä yhdellä eurolla saa runsaat 10 000 Uzbekistanin sumia.

Maan johto on muuttanut pikkuhiljaa maan ulko- ja talouspolitiikkaa avoimemmaksi, jotta maahan saataisiin investointeja. Tavoitteena on uudenaikaistaa Uzbekistanin takapajuista taloutta. Maan tärkeimmät vientituotteet ovat puuvilla, kulta ja maakaasu.

Viime viikolla uusi presidentti Shavkat Mirzijojev esitteli maan budjettia, jossa investointien osuus oli peräti 38 prosenttia.

Kansainvälinen valuuttarahasto IMF on varoittanut, että Uzbekistanin talous saattaa ylikuumentua.

23.8. klo 13.16 Korjaus. Yhdellä eurolla saa yli 10 000 sumia, ei vain 1 000.