1. yle.fi
  2. Uutiset

Uhanalainen tiikeri on Aasiassa yhä himoittua kauppatavaraa: Salakuljetettuja tiikereitä löytyy 120 vuodessa, ja se on vasta jäävuoren huippu

Yhä suurempi osa taljoista – tai purkkiin säilötyistä tiikerinpennuista – on peräisin tiikerifarmeilta Kiinasta.

tiikeri
Tiikeri
Thaimaan poliisi takavarikoi vuonna 2012 kaksi tiikeriä, joita oli pidetty häkissä kerrostalon katolla Bangkokin lähellä. Rungroj Yongrit / EPA

Yhteensä yli 2 300 tapettua ja salakuljetettua tiikeriä on päätynyt viranomaisten käsiin eri puolilla maailmaa vuoden 2000 jälkeen. Se on keskimäärin 120 tiikeriä vuodessa tai kaksi tiikeriä joka viikko.

Luvut ilmenevät uhanalaisten eläinlajien suojelun puolesta kampanjoivan Traffic-järjestön tuoreesta raportista (siirryt toiseen palveluun).

Luvut ovat suuria ottaen huomioon, että erittäin uhanalaisiksi eläimiksi luokiteltuja tiikereitä elää luonnonvaraisena tällä hetkellä noin 3 900 yksilöä.

Tiikerin salametsästys ja laiton kauppa on ongelma, joka on ollut olemassa vuosikymmeniä. Kun vuonna 1900 maailmassa arvioidaan olleen yli 100 000 tiikeriä, vuonna 2010 jäljellä oli enää 3 200.

Poliisi esittelee kahta tiikerin hammasta.
Indonesian poliisi esitteli kahta tiikerinkynttä todisteena neljää salakaupasta epäiltyä miestä vastaan vuonna 2015.Hotli Simanjuntak / EOA

Aivan viime vuosina kanta on elpynyt jonkin verran, erityisesti Intiassa.

Mutta taljoja, luita ja kokonaisia eläimiä – sekä kuolleita että eläviä – päätyy viranomaisten käsiin edelleen suuria määriä.

– Tämä kertoo siitä, että tiikerinosien kysyntä on edelleen laajaa, sanoo raportin kirjoittaja ja Traffic-järjestön Kaakkois-Aasian toimintojen johtaja Kanitha Krishnasamy lausunnossaan.

Vain murto-osa salakaupasta paljastuu

Traffic julkaisi raporttinsa uhanalaisten lajien kansainvälistä kauppaa rajoittavan Cites-sopimuksen allekirjoittajamaiden kokouksessa Genevessä. Kokouksen tarkoituksena on arvioida sopimuksen toimivuutta.

Raportin mukaan viranomaiset takavarikoivat vuosina 2000–2018 yhteensä 2 359 tiikeriä 32 maassa.

– Lukuun pitää suhtautua minimimääränä. On erittäin todennäköistä, että viranomaisten käsiin tulee vain pieni prosenttiosuus laittomasta kaupasta, Krishnasamy sanoo brittilehti The Guardianin (siirryt toiseen palveluun) haastattelussa.

Poliisi näyttää kuolleen tiikerin turkkia.
Indonesiassa vuonna 2016 takavarikoidun tiikerinnahan ja luiden arvo mustan pörssin kaupassa olisi ollut arviolta 10 000 Yhdysvaltain dollaria.Hotli Simanjuntak / EPA

Useimmiten takavarikoitavat tiikerinosat ovat taljoja. Niitä päätyy viranomaisille keskimäärin 58 vuodessa.

Määrällisesti suurin osa takavarikoista tehdään Intiassa, jossa tiikereitä on muutenkin eniten maailmassa.

Mutta salakuljetus näyttää rehottavan myös monissa muissa Aasian maissa kuten Indonesiassa. Aiemmin tässä kuussa perinnenaamioita valmistavalta verstaalta Itä-Jaavan maakunnasta löytyi yli kymmenen tiikerintaljaa.

Purkkiin säilöttyjä tiikerinpentuja

Kasvava osa viranomaisille päätyneistä tiikereistä on raportin mukaan peräisin niin sanotuilta "tiikerifarmeilta", joissa tiikereitä kasvatetaan vankeudessa. Näissä laitoksissa elää yli 7 000 tiikeriä, mikä on selvästi enemmän kuin luonnossa.

Nämä pääasiassa Kiinassa toimivat kasvattamot vaikuttavat usein eläintarhoilta, joissa esimerkiksi matkailijat voivat vierailla ja tutustua tiikereihin. Käytännössä niillä kasvatettuja tiikereitä kuitenkin päätyy myös kaupiteltavaksi.

Kuolleita tiikerinpoikasia purkeissa.
Thaimaalaisesta buddhalaistemppelistä löytyi vuonna 2016 noin 60 purkkeihin säilöttyä tiikerinpentua. Narong Sangnak / EPA

Tiikerifarmit perustelevat toimintaansa sillä, että niiden tuottamat tiikerinosat vähentävät luonnonvaraisiin tiikereihin kohdistuvaa salametsästystä.

Tutkijoiden mukaan ne kuitenkin haittaavat suojelutyötä, koska ne pitävät yllä tuotteisiin liittyvää kysyntää. Niiden olemassaolo myös mahdollistaa luonnonvaraisista tiikereistä peräisin olevien tuotteiden valkopesun.

Yli puolet Thaimaassa ja kolmannes Vietnamissa vuoden 2000 jälkeen löydetyistä tiikereistä oli kasvatettu vankeudessa.

Kesäkuussa 2016 viranomaiset tekivät ratsian Thaimaan länsiosissa sijaitsevaan, tiikeritemppelinä tunnettuun buddhalaisluostariin, koska sen epäiltiin olevan mukana salakaupassa.

Temppelistä takavarikoitiin yli 180 eläintä – esimerkiksi kymmeniä kuolleita purkkeihin säilöttyjä tiikerinpentuja. Ne olivat peräisin tiikerifarmilta.

Korjattu otsikkoa 22.8. klo 10: 120 tiikeriä vuodessa, ei viikossa.

Lisää aiheesta:

Uhanalainen tiikerikanta elpymässä Intiassa – tiikereitä on jo noin kaksinkertainen määrä 15 vuoden takaiseen verrattuna

Vangittuja tiikereitä on moninkertaisesti luonnossa eläviin verrattuna – "Aina, kun villieläimen kanssa on mahdollisuus poseerata maksua vastaan, varoituskellojen pitäisi soida, oli laji mikä hyvänsä"

Lähteet: AFP

Lue seuraavaksi