Poliitikot kiirehtisivät rahapelaajien tunnistautumista, mutta hallitusohjelman löyhä lupaus saattaa tuoda mutkia matkaan

Hallitusohjelmassa luvataan korvata vähenevät pelikonetuotot edunsaajille, kuten urheilu- ja kulttuurijärjestöille. Mistä miljoonat saadaan, siihen ei hallituksesta löydy vastausta.

Pakollisen tunnistautumisen on määrä tulla kaupoissa, kioskeissa ja ravintoloissa sijaitseviin pelikoneisiin vuonna 2022. Kuva: Retu Liikanen / Yle

Yle kertoi tiistaina eduskuntaryhmien ratkaisuhaluista rahapelaamisen haittojen, kuten peliriippuvuuden vähentämiseen.

Kaikki hallituspuolueet, ja osa oppositiopuolueistakin, kiirehtisi pelikoneiden käyttäjien pakollisen tunnistautumisen käyttöönottoa jo ennen tammikuuta 2022.

Asiassa saattaa kuitenkin olla iso mutta.

Antti Rinteen (sd.) hallituksen ohjelmassa luvataan, että pelituotoista menetetyt rahat korvataan Veikkauksen edunsaajille budjettivaroista.

Näin hallitusohjelmassa lukee: Kompensoidaan Veikkauksen edunsaajille tulevalla hallituskaudella arpajaislain vaikutuksen johdosta mahdollisesti vähenevät määrärahat kulttuurin, liikunnan ja nuorisotoiminnan osalta.

Kohta jatkuu: Siirretään kuntien liikunta- ja nuorisotoiminnan sekä teattereiden, museoiden ja orkesterien valtionosuuksia asteittain maksettavaksi budjettivaroista sekä palautetaan asteittain etsivän nuorisotyön rahoitusta.

Ylen tietojen mukaan hallituspuolueissa kirjaus hiertää, sillä hallituksella ei ole suunnitelmaa siitä, mistä rahat kompensaatioon tarvittaessan saadaan.

Veikkaus on arvioinut, että tunnistautumisen käyttöönotto vuonna 2022 vähentäisi Veikkauksen tuloja 17–170 miljoonaa euroa.

Kirjaus hallitusohjelmaan tehtiin kulttuuri-, liikunta ja nuorisoasiat (siirryt toiseen palveluun)-alaryhmässä, jonka puheenjohtajana toimi kansanedustaja Mari Holopainen (vihr.). Holopainen kertoo, että ryhmässä oli asialle kaikkien hallituspuolueiden tuki.

– On pitkään tiedetty, että Veikkauksen kautta saatavaan rahoitukseen tulee todennäköisesti muutoksia. Ryhmässä oli laaja yksimielisyys siitä, että näille toimijoille pitää turvata rahoitus ja kompensoida menetykset riippumatta siitä, mikä on Veikkauksen tuloutus, Holopainen sanoo.

Hallitus on sitoutunut torjumaan rahapelihaittoja. Estääkö lupaus miljoonien korvauksista, "avoin piikki", sitoutumuksen läpiviemistä tai sen nopeuttamista?

Holopaisen mukaan ei.

– Ei olla estämässä muutoksia. Peliongelmiin täytyy puuttua, vaikka yhtälö ei ole helppo. Veikkaus on vahvasti kiinni nykyisessä kulttuurin, nuorisotyön ja liikunnan rahoitustavassa, eikä se ole pidemmän päälle kovin kestävä ja paras tilanne, Holopainen sanoo.

Entä mistä miljoonat otettaisiin?

–Se on poliittinen päätös, joka on ratkaistava valtion budjetin yhteydessä, kuten muukin rahoitus, Holopainen arvioi.

Vastuu rahapeleistä on jakautunut usealle ministeriölle. Yle ei tavoittanut ministereitä kommentoimaan asiaa.

Budjetista päävastuu on valtiovarainministeri Mika Lintilällä (kesk).

Arpajaislaista taas vastaa sisäministeri Maria Ohisalo (vihr), pelihaittojen vähentämisestä perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.), ja Veikkauksesta ja kuntien rahoituksesta kuntaministeri Sirpa Paatero (sd.).