Hyppää sisältöön

Kun ilmastonmuutos myllertää mieltä, ota nämä keinot käyttöön – "Uskon, että pystymme kääntämään tämän vielä ympäri"

Ilmastoahdistuksesta kärsii joka neljäs, uusi tutkimus kertoo.

Kuva: Laura Railamaa / Yle

Ahdistusta, turhautumista, riittämättömyyttä, voimattomuutta. Niitä ilmastonmuutos aiheuttaa.

– Shoppaillessa ei teekään mieli ostaa mitään vaan alkaa ahdistaa. Ja jos ruoka on tuotu jostain tosi kaukaa, tulee itselle tosi paha mieli, helsinkiläinen lukiolainen Mona Kammonen kuvailee.

Mutta mikä auttaa hallitsemaan ilmastoahdistusta?

Suomalaisten mielestä, uuden kyselytutkimuksen mukaan, hankaliin tunteisiin auttavat

  • ympäristöystävälliset elämäntavat (80 prosentin mielestä auttaa ahdistukseen)
  • liikkuminen luonnossa (75%)

Helpotusta omaan oloon ovat tuoneet myös

  • keskusteleminen aiheesta (58%)
  • tiedon hankkiminen ilmastonmuutoksesta (56%)
  • liikunta ja urheilu (53%)
  • lemmikkieläinten tai muiden eläinten seurassa vietetty aika (51%)
  • kulttuuri kuten musiikki tai taide (50%)

Hetkellistä apua ahdistukseen on saatu myös ihan pakenemalla. Suomen itsenäisyyden juhlarahaston Sitran teettämän kyselytutkimuksen vastaajista 36 prosenttia saanut helpotusta, kun on pitänyt taukoa ilmastoasioiden seuraamisesta.

Ilmasto ei hermostuta kaikkia, ja tuo jakautuminen piittaajiin ja huolettomiin hermostuttaa helsinkiläistä Róza Turusta.

– Tarvitaan vertaistukea, koska on niin paljon nuoria, jotka haluaisivat vaikuttaa asioihin. Mutta tuntuu, ettei päästä tekemään oikein mitään. Ilmastonmuutosta pitäisi painottaa kaikessa päätöksenteossa.

Ilmastoahdistuksen peittäminen ihan muuhun tekemiseen on parantanut oloa 31 prosentilla. 20 prosenttia on paennut ajatuksiaan shoppailuun ja 19 prosenttia herkutteluun.

"Uutisia tulee somessa jatkuvasti"

Ilmastonmuutos aiheuttaa ahdistusta kaikkiaan 27 prosentilla suomalaisista. Vaikeat tunteet ovat vielä yleisempiä nimenomaan nuorilla: 15-29-vuotiaista 38 prosenttia kertoo Sitran tutkimuksessa kokevansa ilmastoahdistusta.

Huoli korostuu naisilla ja akateemisen koulutuksen saaneilla.

Yleisimpiä pahan olon lähteitä ovat uutiset ja havainnot toisten ihmisten käyttäytymisestä ilmastonmuutoksen suhteen.

Toisaalta nuo pahan olon syyt, uutiset ja muiden käytös, ovat myös rohkaisseet toimimaan ilmaston puolesta. Tässä ristipaineessa elää myös helsinkiläinen lukiolainen Tommi Bäckman.

– Stressaan ilmaston takia ihan joka päivä. Uutisia tulee somessa jatkuvasti. Mutta on hyvä, että siitä puhutaan koko ajan. Ja mä uskon, että me pystytään kääntämään tämä vielä ympäri.

Suomen itsenäisyyden juhlarahaston Ilmastotunteet-kyselytutkimuksen (siirryt toiseen palveluun) toteutti Kantar TNS. Internetpaneeliin vastasi touko-kesäkuussa 2070 suomalaista, kaikki 15 vuotta täyttäneitä. Tutkimuksen virhemarginaali on enintään 2,2 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Lue lisää:

.
.