Kainuussa kehitetään pelastustoimintaa kansainvälisellä tasolla – "Nykyteknologia voi tulevaisuudessa pelastaa ihmishenkiä"

Rakennusten omaa talotekniikkaa voidaan käyttää pelastustoimen hyväksi.

Kainuun pelastuslaitos on edelläkävijä teknologian hyödyntämisessä. Arkistokuva. Kuva: Jonna Karjalainen / Yle

Kainuun pelastuslaitos, Kajaanin ammattikorkeakoulu ja Kajaanin kaupunki ovat mukana kansainvälisessä projektissa, jonka tavoitteena on tehostaa pelastustoimintaa onnettomuustilanteessa.

Monissa rakennuksissa talotekniikkaa kuten valaistusta, lukituksia ja ilmastointia hallitaan etänä. Pelastustoimi pyrkii käyttämään nykyaikaista talotekniikkaa hyväksi kansainvälisessä FASTER-projektissa.

– Tämä on ehdottoman hyvä asia. Pelastustoimessa olisi tarvetta nykyteknologialle laajemminkin, ja tämä on yksi väylä ottaa näitä tiedonjyviä käyttöön, vs. palotarkastaja Jaakko Schroderus Kainuun pelastuslaitokselta kertoo.

Projektissa on kolme käytännön toteutusta, pilottia, jotka sijoittuvat Madridiin, Milanoon ja Kajaaniin. Kajaanin pilotti järjestetään keväällä 2022. Hankkeen pilottikohteena Kajaanissa on Lehtikankaan monitoimitalo, koska rakennuksesta on jo tehty 3D-mallinnus ja sen tekniikka mahdollistaa usean sensoritekniikan testaamista.

Tällä hetkellä automaattisen palohälytyksen tullessa pelastusryhmillä ei ole välttämättä tarkkaa tietoa onnettomuuden aiheuttajasta.

Nykyteknologialla on mahdollista luoda sovellus, joka tuottaa kohteesta reaaliaikaisen tilannekuvan, josta käy ilmi hälytyksen tarkka sijainti, olosuhteet sekä mahdolliset sisällä olevat ihmiset jo ennen kuin yksikään pelastusyksikkö on kohteessa.

– Kainuun mittakaavassa tästä on hyötyä, koska kohteeseen voi olla pitkä ajomatka. Nykyteknologia avulla ajoaika voidaan käyttää hyväksi tilanteen johtamisessa. Nykyteknologia voi tulevaisuudessa pelastaa ihmishenkiä, Schoderus sanoo.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)