Tiesitkö nämä 10+1 asiaa kutsunnoista? Seurasimme, mitä kutsunnoissa nykyisin tapahtuu

Kutsunnoista saa myöhästyä, mutta niistä ei saa jäädä pois ilmoittamatta.

asepalvelus
Aleksi Hartikainen ja Aapeli Alava juttelevat kutsunnoissa.
Sami Hartikainen ja Aapeli Alava olivat hyvillä mielin mukana Kuopion kutsunnoissa.Sami Takkinen / Yle

Nuori mies saa postia Puolustusvoimilta jo heti alkuvuodesta. Kirjeessä kerrotaan, milloin ja missä kutsunnat järjestetään.

Kokosimme listan asioista, jotka kannattaa muistaa ennen kutsuntoja ja itse tilaisuudessa. Olimme myös mukana kutsuntatilaisuudessa Kuopiossa.

1. Tutustu eri vaihtoehtoihin jo etukäteen

Kutsunnoissa tehdään kolme päätöstä: päätös palveluskelpoisuusluokasta, palvelusajankohdasta ja palveluspaikasta.

Kutsuntoihin kannattaa valmistautua tutustumalla etukäteen kutsuntapostin mukana kotiin lähetettyyn Varusmies-kirjaseen tai Puolustusvoimien verkkosivuihin (siirryt toiseen palveluun). Niiden kautta saa tietoa eri palvelustehtävistä.

Palvelukseen voidaan määrätä vain palveluskelpoinen asevelvollinen. Kelpoisuudesta päätetään niiden tietojen perusteella, jotka saadaan asevelvolliselta itseltään, terveystarkastuksesta tai mahdollisesta soveltuvuuskokeesta.

Kutsunnoissa tehdään tarvittaessa päätös myös palveluksesta vapauttamisesta.

2. Pidä huolta fyysisestä kunnosta

Jos kunto on päässyt rapistumaan, tai haluat muuten kohottaa kuntoa ennen palveluksen alkua, kannattaa tutustua Puolustusvoimien MarsMars.fi (siirryt toiseen palveluun)-kuntoilusovellukseen. Sovellus tarjoaa useita treeniohjelmia

3. Ota henkkarit mukaan

Muista ottaa mukaan ajokortti, passi tai poliisin myöntämä henkilöllisyystodistus. Ota mukaan myös lääkärintodistus, jos terveydentilassasi on tapahtunut joku muutos ennakkoon tehdyn terveystarkastuksen jälkeen.

4. Ilmoita, jos et pääse paikalle

Jos tiedät jo hyvissä ajoin, että et pääse paikan päälle esimerkiksi leikkauksen tai muun syyn takia, ilmoita siitä oman alueesi aluetoimistoon. Viime hetken sairastumisestakin pitää olla lääkärin kirjoittama todistus.

Siilinjärveläinen Onni Martikainen kutsuntatilaisuudessa Kuopiossa.
Siilinjärveläinen Onni Martikainen tuli Kuopion kutsuntoihin, koska hän on Siilinjärven kutsuntojen aikaan työharjoittelussa Sveitsissä. Martikainen kouluttautuu parhaillaan lentokoneasentajaksi ja varusmiespalveluksen hän haluaa suorittaa apumekaanikkona lennostossa. Sami Takkinen / Yle

Jos et ole ilmoittanut esteestä ja et saavu paikalle, aluetoimiston upseerit soittavat perääsi. Esimerkiksi Kuopion kutsunnoista soitettiin muutamalle poissaolijalle. Paikalle voi siis tulla myöhässä, mutta ei voi olla poissa ilmoittamatta.

5. Varaudu juhlapuheisiin

Kuopiossa kutsuntatilaisuus alkoi maanantaiaamuna klo 9. Kutsuntakirjeessä paikalle pyydetään tulemaan varttituntia aikaisemmin, jonka aikana kerrottiin päivän ohjelma.

Tasan klo 9 majuri Mika Saastamoinen pyysi kaikkia nousemaan ylös. Tämän jälkeen Saastamoinen ilmoitti osaston (tarkoittaa joukkoa, joka oli paikalla kutsunnoissa) Pohjois-Savon aluetoimiston päällikölle everstiluutnantti Markku Puustiselle.

Kuopion aluetoimiston päällikkö everstiluutnantti Markku Puustinen kutsuntatilaisuudessa.
Kuopion aluetoimiston päällikkö everstiluutnantti Markku Puustinen kertoo, että viime vuonna Pohjois-Savossa noin 70 prosenttia ikäluokasta päätyi palvelukseen. Sami Takkinen / Yle

Tilaisuuden ensimmäisen 45 minuutin aikana kuultiin puolustusvoimien, kaupungin ja seurakuntien edustajien puheet.

Tervehdyspuheenvuorojen jälkeen ei taputeta.

Kutsunnoissa saattaa olla paikalla sotaveteraaneja. Kuopiossa kutsuntoja seurasi 94-vuotias alikersantti Panu Muraja.

Puheiden lomassa näytettiin kaksi videota. Toisessa esiteltiin puolustusvoimien eri joukko-osastoja. Toisessa videossa veteraanit kertoivat omista kokemuksistaan sodan aikana. Osa pohti, mitä he ajattelevat Suomen puolustamisesta nyt.

Kutsunnoissa saa välipalaa. Kuopiossa tarjolla oli kahvia ja täytetyt sämpylät jokaiselle. Kahvitauolla edestakaisin kulkevia nuoria miehiä muistutettiin, että lakki kuuluu ottaa pois päästä sisälle tultaessa.

6. Valmistaudu vastaamaan terveyskyselyyn

Kutsunnoissa vastataan Sotilaslääketieteenkeskuksen terveyskyselyyn. Kysymykset liittyvät kutsunalaisen fyysiseen ja psyykkiseen terveydentilaan sekä sosiaaliseen ja taloudelliseen tilanteeseen.

7. Huoliasi kuullaan

Itse kutsuntainfo alkaa kaiken edellä kerrotun jälkeen. Kuopiossa se alkoi klo 10.30. Infossa kerrottiin muun muassa eri palvelusvaihtoehtoja ja esiteltiin Pohjois-Savon kiintiöjoukko-osastoja. Samalla käytiin läpi varusmiehen sosiaalisiin asioihin liittyviä seikkoja, joita on hyvä ottaa huomioon ennen varusmiespalvelusta.

Kutsunnoissa on aina mukana Aikalisä-työntekijä, jonka kanssa voi keskustella omasta elämäntilanteesta, oli huoli mikä tahansa. Osassa kutsuntoja jokainen kutsunnanalainen käy myös Aikalisä-työntekijän pakeilla. Työntekijä auttaa koko palvelusajan, kutsunnoista siviiliin.

8. Kutsuntalautakunta tekee lopullisen päätöksen

Kutsuntalautakunnat aloittavat työskentelynsä infon jälkeen. Kuopiossa kutsunnanalaiset oli jaettu etukäteen kolmeen ryhmään. Ryhmät oli nimetty Nato-radioaakkosien mukaan: Alfa, Bravo ja Charlie.

Tämän jälkeen jokainen ryhmän jäsen kutsuttiin toimistosihteerin luokse, joka ohjasi nuoren kutsuntalautakunnan eteen. Tarvittaessa nuori käy ennen lautakuntaa joko sairaanhoitajan ja lääkärin tai sairaanhoitajan tai lääkärin luona. Lääkäri ei välttämättä ole sama henkilö, joka on tehnyt ennakkoterveystarkastuksen

Aleksi Honka-Hallila kutsuntalautakunnan edessä Kuopiossa.
Aleksi Honka-Hallila kutsuntalautakunnan edessä. Lautakunnan jäsenet ovat majuri Mika Saastamoinen (keskellä), yliluutnantti Jarmo Kolu (oikealla) ja kunnan edustaja Mika Murtorinne (vasemmalla).Sami Takkinen / Yle

Kutsuntalautakunta päättää siis palveluskelpoisuudesta ja sen perusteella palvelukseen määräämisestä tai palveluksesta vapauttamisesta.

9. Älä poistu paikalta ennen kuin saat luvan

Isommilla paikkakunnilla pääsyä kutsuntalautakunnan eteen saattaa joutua odottamaan monta tuntia. Paikalta voi poistua välillä. Se kannattaa kuitenkin muistaa, että lopullisesti kutsuntatilaisuudesta saa poistua vasta sen jälkeen, kun on saanut siihen luvan.

Ajankuluksi kutsunnanalaisille esitellään kiintiöjoukko-osastojen ja erikoisjoukkojen aineistoa ja taisteluvarustusta.

10. Kutsuntoihin on päästävä

Asevelvollisuuslain mukaan oppilaitoksen tai työnantajan on annettava kutsunnanalaiselle mahdollisuus osallistua tilaisuuteen.

10+1 Kenellä on motii ja kenellä ei?

Kenenkään motivaatiota ei testata erikseen. Sopivaa testiä ei ole edes olemassa. Motivaatiotaso paljastuu yleensä palveluksen aikana. Tarvittaessa asiasta keskustellaan avoimesti alokkaan kanssa.

Sen sijaan puolustustahtoa mitataan aika ajoin arvotutkimuksissa. Esimerkiksi viime vuoden marraskuussa uutisoitiin, että vain joka toinen nuori on valmis puolustamaan aseellisesti Suomea.

Lue lisää:

Varusmiesliitto haluaa naiset kutsuntoihin, Puolustusvoimat vastustaa – puolustusministeri Kaikkonen: "Asiaa kannattaa selvittää"