1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Helsingin olympiastadion

Tältä näyttävät polttokokeen läpäisseet penkit ja maanalaiset urheilutilat – Kurkista Olympistadionin remonttityömaan kulisseihin

Olympiastadionin vuonna 2016 alkanut remontti valmistuu ensi kesänä. Parhaillaan stadionille muun muassa asennetaan yli 30 000 uutta, kotimaassa suunniteltua penkkiä.

Olympiastadionin eteläkatsomon katto on vaaleaa puuta. Rimat on kiinnitetty kattoon yksitellen ruuvaamalla. Kuva: Rami Moilanen/ YLE

1

Olympiastadionin uudet penkit

Olympiastadionille tulee yhteensä 36 200 uutta istuinta, joista on jo asennettu vajaat 2 000.

Stadionin jokainen katsomopaikka on numeroitu.

Projektipäällikkö Jukka Lallo Helsingin kaupungilta arvioi, että kestää ensi kevääseen asti ennen kuin kaikki istuimet on saatu paikalleen.

Kuva: Rami Moilanen/ YLE

2

Istuimet suunniteltu ja valmistettu Suomessa

Uusien penkkien runko on terästä ja istuinosa ruskeaa puukomposiittia.

Vanhat puupenkit leimasivat aikoinaan katsomon arkkitehtuuria ja uusien istuimien löytäminen ei ollut aivan yksinkertaista.

Markkinoilta ei lyötynyt heti korvaajaa, joka olisi säilyttänyt alkuperäisen ilmeen ja vastannut nykypäivän vaatimuksia. Vanhojen penkkien korvaamiseen tarvittiin pitkäkestoinen suomalainen kehitystyö.

Projektipäällikkö Jukka Lallon mukaan uudet penkit ovat myös äärimmäisen paloturvallisia, ja ne ovat läpäisseet polttokokeen. Puukomposiitti on materiaalina mahdollistanut palosuoja-aineen integroimisen istuimeen.

Kuva: Rami Moilanen/ YLE

3

Pääkatsomo

Olympiastadionin pääkatsomoon on jo asennettu muutama rivistö uusia penkkejä.

Pääkatsomon katto jää valkoiseksi, kun muissa katsomoissa katossa olevat rimat ovat vaaleaa puuta. Remontin aikana katsomokatoksiin on tehty uutta kattoa yli 15 000 neliömetriä.

Siirtonurmikko on tarkoitus asentaa stadionin kentälle syyskuun loppupuolella. Kenttäurakka alkoi kesäkuun alussa nurmikon alusrakenteiden rakentamisella. Nurmen alle tulee kastelu- ja lämmitysjärjestelmä.

Kuva: Rami Moilanen / YLE

4

Eteläpääty

Olympiastadionin julkisivun puuverhouksen asentaminen on kaikkein pisimmällä eteläpäädyssä. Julkisivu mukailee alkuperäistä tyyliä ja panelointi maalataan vielä kertaalleen.

Ulkoverhoilua on jouduttu korottamaan alkuperäisestä, jotta uudet katsomokatokset eivät näy stadionia ulkopuolelta katsottaessa.

Kaikkiaan stadionin remontissa laudoituspinta-alaa on ollut yhteensä 130 000 neliömetriä, millä kattaisi noin 30 jalkapallokenttää.

Betonia taas on valettu rakennustyömaalla yhteensä 35 000 kuutiota. Tällä määrällä täyttäisi yksitoista stadionin tornia.

Kuva: Rami Moilanen / YLE

5

Maanalainen juoksurata

Maanalaisiin tiloihin tulee muun muassa juoksurata, joka sijaitsee suoraan stadionin nurmikentän alla.

Maan alla on myös kolme eri kokoista urheilutilaa, joita voi käyttää myös muihin tarkoituksiin kuten lehdistötilaisuuksiin.

Tulevaisuudessa pelaajat voidaan tuoda bussilla maan alle louhittuihin tiloihin ja sieltä luiskaa pitkin suoraan kentälle.

6

Suuri urheilusali

Myös Olympiastadionin suurin urheilusali sijaitsee maan alla.

Tila pinnoitetaan vaaleilla paneloinneilla ja aaltoileva katto päällystetään vaalealla puulla, joka on kotimaista kuusta.

Salin toiselle seinustalle tulee ikkunat, joiden kautta maan alla pelattavia pelejä voi seurata.

Kuva: Rami Moilanen / YLE