Herätys: Koulujen sisäilmaongelmiin puututaan hitaasti, ilmastoahdistus helpottuu luontoretkillä, Puolustusvoimat vastustaa naisten kutsuntoja

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
koulu
Monet asiantuntijat ovat sitä mieltä, että sisäilmaongelmien hoito on hajallaan liian monessa paikassa.Marko Väänänen / Yle

Koulujen sisäilmaongelmiin puututaan hitaasti eikä kukaan ole vastuussa

Monet asiantuntijat uskovat ongelmien johtuvan siitä, että vastuu sisäilmaongelmista on jakaantunut niin moneen paikkaan. Turun yliopiston työterveyshuollon ja ympäristölääketieteen professori Tuula Putus sanoo, että perimmiltään kyse on asenneongelmasta: lapsia ei arvosteta riittävästi.

Tutkimus: Ilmastoahdistusta voi helpottaa luontoretkillä ja arjen valinnoilla

Nuoret osoittavat mieltään Tuomiokirkon portailla.
Laura Railamaa / Yle

Joka neljäs suomalainen kärsii ilmastonmuutoskeskustelun aiheuttamasta ahdistuksesta. Sitra selvitti, millä kaikilla keinoilla raskaita ajatuksia hillitään ja hallitaan. Parhaiten toimivat vastaajien mielestä ympäristöystävällinen elämäntapa ja luonnossa liikkuminen.

Varusmiesliitto haluaa naiset kutsuntoihin, Puolustusvoimat vastustaa

Mies kuuntelee kutsuntojen tilaisuudessa ohjeita Kuopiossa.
Sami Takkinen / Yle

Puolustusvoimat vastustaa Varusmiesliiton ehdotusta kutsuntojen laajentamisesta koskemaan myös naisia. Se tulisi liian kalliiksi, eikä Puolustusvoimilla ole tarvetta lisäjoukoille. Puolustusministeri Antti Kaikkosen (kesk.) mielestä ehdotusta kannattaa selvittää.

Brasilian presidentti syyttää kansalaisjärjestöjä Amazonin maastopaloista

 Jair Bolsonaro
Brasilian presidentti Jair Bolsonaro.Alberto Valdes / EPA

Brasilian presidentti Jair Bolsonaro syyttää Amazonin sademetsän tulipaloista kansalaisjärjestöjä. Bolsonaron mukaan kansalaisjärjestöt ovat sytyttäneet paloja aiheuttaakseen presidentille ja maan hallitukselle huonoa julkisuutta. Syyksi Bolsonaro epäilee sitä, että järjestöjen rahoitusta on leikattu. Paikalliset aktivistit pitävät Bolsonaron syytöksiä absurdeina.

Epävakainen sää jatkuu

torstain sääkartta
Yle

Lännestä alkaen sää poutaantuu ja selkenee päivän aikana. Iltapäivällä sade- ja ukkoskuuroja muodostuu maan itäosaan sekä pohjoiseen painottuen. Etelässä ukkoskuuroihin voi liittyä paikoin voimakkaita puuskia. Perjantaiksi lännestä saapuu jälleen hajanaisia sateita. Näillä näkymin poutaantuu lauantaina maan lounaisosissa ja sunnuntaiksi suuressa osassa maata.

Lue lisää säästä Ylen sääsivuilta.