1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Boris Johnson

Boris Johnson tapasi Angela Merkelin Berliinissä: "Olen valmis kompromisseihin, mutta erosopimus pitää neuvotella uusiksi"

Merkel sanoi EU:n olevan valmis neuvottelemaan kauppasopimuksen Britannian kanssa EU-eron jälkeen.

Boris Johnson
Boris Johnson ja Angela Merkel Berliinissä.
Boris Johnson ja Angela Merkel Berliinissä.FILIP SINGER / EPA

Britannian pääministeri Boris Johnson on tavannut Saksan liittokanslerin Angela Merkelin Berliinissä.

Johtajat keskustelivat Britannian EU-erosta. Merkeltoivoo, että Britannia ja EU pääsisivät 30 päivän kuluessa sopuun Britannian EU-erosta. Merkel kehotti kaikkia osapuolia työskentelemään sovun eteen.

Johnson toisti aiemman linjauksensa, jonka mukaan hänen edeltäjänsä Theresa Mayn EU:n kanssa neuvottelema erosopimus on neuvoteltava uusiksi.

Johnson sanoi olevansa valmis kompromisseihin uutta sopimusta neuvoteltaessa. Hän on uhannut Britannian jättävän EU:n ilman sopimusta lokakuun lopussa, jos sopimukseen ei päästä.

Lisäksi Johnsonin hallinto aikoo lopettaa EU-kansalaisten vapaan liikkuvuuden Britanniaan heti, kun EU-ero toteutuu. Tämä sotkisi Britannian rajojen lisäksi yli kahden miljoonan Britanniassa asuvan EU-kansalaisen elämän.

EU on ilmoittanut Johnsonille, ettei erosopimusta enää neuvotella uusiksi. Merkel tarjosi nytkin Guardianin mukaan ratkaisuksi muutosta sopimuksen yhteydessä tehtyyn poliittiseen julistukseen Britannian ja EU:n tulevista suhteista. Julistuksella ei kuitenkaan ole juridisesti mitään virkaa.

Suurin kiistakohta on Pohjois-Irlannin rajakysymys. Johnson sanoi, että erosopimus ei saa sisältää ns. back stop -järjestelyä.

Sekä EU että Britannia ovat luvanneet, ettei Irlannin ja Pohjois-Irlannin välille tule rajamuodollisuuksia eikä fyysisiä rajaesteitä rakenneta.

Backstop-astuu kuvaan siinä tilanteessa, etteivät osapuolet ole päässeet sopimukseen avoimesta rajasta. Se edellyttää, että EU:n ja Pohjois-Irlannin suhteet ovat hyvin läheiset ja Pohjois-Irlannissa käytännössä noudatetaan eräitä EU-säännöksiä.

Merkelin tapaamisen jälkeen Johnson suuntaa Ranskaan, jossa hän jatkaa torstaina taivuttelukiertuettaan tapaamalla presidentti Emmanuel Macronin. Myös Macron ilmoitti jo keskiviikkona, etteivät Johnsonin vaatimukset sopimuksen muuttamisesta tule kyseeseen,Johnson on myös sopinut tapaavansa lähiaikoina pääministeri Antti Rinteen (sd.).

Lähteet: AFP

Lue seuraavaksi