Kuopio ja Jyväskylä pääsivät sopimukseen sairaaloiden tehtävänjaosta, ministeriön hyväksyntä vielä puuttuu

Kuopio ja Jyväskylä ovat pitkän väännön jälkeen löytäneet yhteisen linjan sairaaloiden leikkaustoiminnan järjestämisestä.

Jyväskylä
Syövän 3D-tähystysleikkaus Keski-Suomen keskussairaalassa.
Keski-Suomen keskussairaalan erityisosaamista ovat tietyt syöpäleikkaukset.Isto Janhunen / Yle

Kuopion erityisvastuu- eli erva-alueella ei ole vielä toteutettu parin vuoden takaista valtakunnallista keskittämisasetusta (siirryt toiseen palveluun), sillä tehtävänjaosta on ollut erilaisia näkemyksiä.

Nyt Kuopio ja sen alueella toimivat sairaalat ovat tekemässä järjestämissopimusta tiimimallista, jossa erilaisiin leikkauksiin erikoistuneet tiimit liikkuvat sairaaloiden välillä.

Keski-Suomen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Vesa Kataja kertoo, että Kuopion erva-alueen johtajaylilääkärit pääsivät yhteisymmärrykseen järjestämissopimuksesta tapaamisessaan elokuun puolivälissä.

Kataja muistuttaa, että asetus antaa mahdollisuuden vaativien leikkausten tekemiseen paitsi yliopistosairaaloissa myös muissa vastaavanlaisissa sairaaloissa.

Jyväskylä on halunnut pitää kiinni erityisesti tiettyjen syöpien leikkaustoiminnasta, sillä sairaalan erityisosaamisaluetta ovat esimerkiksi keuhkosyövän ja ruokatorven sekä maha- ja maksasyövän leikkaukset. Näitä toimenpiteitä on Jyväskylässä Katajan mukaan myös tehty enemmän kuin Kuopiossa.

Sopimuksella halutaan turvata myös keskussairaaloiden päivystystoiminta, sillä päivystyssairaalalla pitää olla valmiudet leikkauksiin.

Kuopion erva-alueen järjestämissopimus on määrä allekirjoittaa syyskuun alussa, minkä jälkeen se lähetetään sosiaali- ja terveysministeriöön hyväksyttäväksi. Ministeriö on aiemmin suhtautunut nihkeästi leikkaustoiminnan hajauttamiseen.