Pohjois-Savoon tulossa maakunnallinen sosiaalipäivystys Kuopion järjestämänä

Mallissa olisi yksi maakunnallinen työpari sekä liikkuva resurssi, jota kohdennettaisiin tarpeen mukaan eri alueille.

sosiaalipalvelut
Vanhuksen käsi ja kasvot sumeina peilissä. Kuvassa Aini Mähönen hoivakodissa Tervossa.
Sosiaalipäivystyksen asiakkaita ovat kaikki kiireellisesti hoivaa, turvaa ja apua tarvitsevat henkilöt, esimerkiksi vanhukset, joiden kunto heikkenee äkillisesti. Kuvituskuva.Toni Pitkänen / Yle

Sosiaalipäivystys on siirtymässä maakunnalliseksi ensi vuoden alusta alkaen. Tuolloin Kuopion kaupungin on määrä järjestää lakisääteinen sosiaalipäivystystoiminta koko Pohjois-Savossa.

Sosiaalipäivystyksessä (siirryt toiseen palveluun) hoidetaan muun muassa kiireellisiä lastensuojelutehtäviä, äkillisiä kriisejä ja perheväkivaltatilanteita. Jatkossa myös psykososiaalisen tuen järjestäminen tulee osaksi sosiaalipäivystyksen tehtäviä.

Maakunnallisessa mallissa sosiaalipäivystys ottaa joka päivä ympäri vuorokauden vastaan sosiaalihuollon päivystykselliset yhteydenotot. Malli edellyttää yhden maakunnallisen työparin lisäksi myös niin sanotun liikkuvan resurssin, joka voidaan kohdentaa eri alueille tarpeen mukaan.

Maakunnallisen sosiaalipäivystyksen kustannukset ovat runsaat miljoona euroa. Kuntien asukasta kohden kustannukset ovat lähtötilanteessa noin neljä euroa.

Kuopion kaupunki pyytää Pohjois-Savon kuntia kertomaan elokuun loppuun mennessä, siirtyvätkö ne osaksi maakunnallista sosiaalipäivystysyksikköä ja sitoutuvatko ne maksamaan oman osansa sen kustannuksista.

Valtaosa tehtävistä hoidetaan puhelimitse

Tällä hetkellä Kuopion sosiaalipäivystyksen vastuualueena on 12 kuntaa. Se palvelee virka-ajalla vain Kuopion asukkaita tai alueella olevia. Virka-ajan ulkopuolella se hoitaa myös Joroisten, Kaavin, Leppävirran, Rautalammin, Rautavaaran, Siilinjärven, Suonenjoen, Tervon, Tuusniemen, Varkauden ja Vesannon kuntien sosiaalipäivystyksellisiä asioita.

Vuonna 2017 Kuopion vastuualueen sosiaalipäivystyksen tehtäviä oli sosiaali- ja terveysministeriön kartoituksen mukaan (siirryt toiseen palveluun) kokonaisuudessaan hieman alle 2 000, joista puhelimitse hoidettiin 90 prosenttia ja kotikäynteinä 7 prosenttia. Vuonna 2014 työtehtäviä oli yhteensä noin 1 750 kappaletta.

Ylä-Savon sosiaalipäivystys toimi seitsemän kunnan alueella ja toiminnasta vastasi Ylä-Savon sote-kuntayhtymä. Se kattaa siis Iisalmen, Kiuruveden, Sonkajärven, Vieremän, Lapinlahden, Pielaveden ja Keiteleen.

Vuonna 2017 Ylä-Savossa hoidettiin noin 500 sosiaalipäivystyksen tehtävää, joista puhelimitse 63 prosenttia ja kotikäynteinä 22 prosenttia.