Maastopalojen lentotähystyksiä tehty Kainuussa tänä vuonna vain kourallinen

Lentotähystyksellä voi paikantaa maastopalon ja estää sen leviämisen.

maastopalot
Maastopalo Hangossa
Maastopaloja on tänä vuonna ollut Kainuussa vain muutamia. Arkistokuva. Länsi-Uudenmaan pelastuslaitos

Kuluvan vuoden aikana Suomessa on suoritettu yli 700 tähystyslentoa, joilla on havaittu yhteensä 139 maastopaloa. Valtaosa lennoista on suoritettu tänä vuonna heinä-elokuun vaihteessa, jolloin eri puolilla Suomea suoritettiin kaksi lentoa päivässä.

Kainuussa maastopalovaroitukset ovat olleet sitä luokkaa, että tähystyslentokoneet ovat nousseet ilmaan vain viidesti. Tähystämällä on Kainuussa havaittu ainoastaan yksi maastopalo. Maastopaloja on havaittu Kainuussa muutenkin vähän.

Tähystyslentoja tehdään vain tiettyjen kriteerien täyttyessä.

– Kun varoitus annetaan, on lentoonlähtöindeksi neljä. Koneet eivät kuitenkaan nouse ilmaan ennenkuin indeksi on 4,1. Ehkä Kainuussa ei ole juuri noustu tuon rajan yli. Mikäli indeksi on yli 5,4 lentoja tehdään kahdesti päivässä, aluehallintoviraston pelastusylitarkastaja Mika Kurvinen sanoo.

Lentotähystysreittejä on suomessa 22, joista 20:ssä lennot suorittaa paikalliset ilmailukerhot.

Kainuun ainoa tähystyslentoreitti kulkee Kajaanista Puolangalle ja Kiantajärven pohjoispäähän, josta se palaa Kuhmon eteläpuolella sijaitsevan Saunajärven kautta takaisin Kajaaniin.

Yritykset ja kerhot saavat lennoista korvausta hieman yli seitsemän euroa lentominuutilta. Tähystyslennot kestävät yleensä useita tunteja.

– Kyllä nämä lennot ovat pääasiassa kerhojen varassa. Lentojen palveluntarjoajat valitaan kilpailuttamalla, Kurvinen sanoo.

Lentotähystäjät valvovat metsäpalovaroitusaluetta tarkoin, ja mikäli koneesta havaitaan varoitusalueella esimerkiksi retkeilijöiden tekemän avotuli, koneesta voidaan heittää maahan viestikapula, jossa muistutetaan maastopalovaroituksesta.

– Mikäli koneesta havaitaan palo, niin tietenkin reitiltä voidaan poiketa. Tarvittaessa lentäjät myös auttavat pelastuslaitosta löytämään palopaikan, jos se on vaikeasti paikannettavissa maasta käsin, Kurvinen sanoo.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)