1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. viisumit

Putin lupasi ilmaisen sähköisen viisumin Venäjälle – reilun viikon viisumi netistä neljässä päivässä?

Ilmainen sähköinen viisumi on jo käytössä Kaliningradissa. Suomen ulkoministeriö uskoo, että Venäjä hyödyntää siellä saatuja kokemuksia.

Yksi Venäjän presidentti Vladimir Putinin Suomen vierailun aiheista koski sähköisiä viisumeja. Kuva: Alexei Druzhinin / EPA

Suomalaiset ovat saamassa ilmaisen sähköisen viisumin Pietariin ja sen ympäristöön. Venäjän presidentti Vladimir Putin kertoi asiasta,
kun hän vieraili keskiviikkona Suomessa. Putinin mukaan sähköinen viisumi otetaan käyttöön Venäjällä lokakuun alussa.

Venäjä alkaa myöntää viisumeja EU:n alueen turisteille, liikematkalaisille ja esimerkiksi urheilijoille, tutkijoille sekä taiteilijoille. Niillä voi oleskella viisumissa määritellyllä Venäjän alueella kahdeksan päivän ajan.

Suomen puolella uuden viisumikäytännön yksityiskohdat ovat kuitenkin vielä hämärän peitossa.

– Venäjän presidentin mukaan Venäjän hallitus määrittelee lokakuun alkuun mennessä asiaa koskevia tarkempia määräyksiä. Näitä tarkempia määräyksiä ei ole vielä saatu, eikä niistä ole ainakaan informoitu Suomea, kertoo Suomen ulkoministeriön konsulipäällikkö Pasi Tuominen.

Ilmainen viisumi saattaa kasvattaa myös matkailua Pietariin, jonne Suomesta on suorat juna- ja linja-autoyhteydet. Kuva: Kari Saastamoinen/Yle

Kaliningradista mallia?

Vielä tässä vaiheessa ei vielä tiedetä esimerkiksi sitä, mitä dokumentteja sähköisen Venäjän viisumin saaminen vaatii. Tuomisen mukaan sähköinen viisumi yleisellä tasolla kuitenkin helpottaa viisumipäätöksen tekemistä, kun hakuprosessi on yksinkertaisempi eikä passiasiakirjoja välttämättä tarvitse liikutella.

Ilmainen sähköviisumi on kuitenkin jo voimassa Venäjän Kaliningradissa EU-kansalaisille.

– Oletan, että Venäjä hyödyntää näitä kokemuksia myös Suomea koskevan sähköisen viisumin osalta.

Ilmaisella viisumilla voi olla Kaliningradin alueella kahdeksan päivää ja viisumi on voimassa 30 päivää. Baltian maiden ja Puolan välissä sijaitsevalle alueelle saa sähköisen viisumin netissä täytettävällä lomakkeella neljässä päivässä.

Vaikutukset näkyvät myöhemmin

Ilmaisen viisumin vaikutukset tulevat näkymään merkittävästi erityisesti Kaakkois-Suomessa. Esimerkiksi Lappeenrannasta, Imatralta, Haminasta ja Kotkasta ihmiset käyvät paljon ostos- ja tankkausmatkoilla Viipurissa ja Svetogorskissa.

Usein tankkaajilla on vuoden tai kaksi vuotta voimassa oleva viisumi Venäjälle. Vuosiviisumi maksaa nykyään matkatoimistosta riippuen reilut 100 euroa. Kahden vuoden viisumin hinta on reilut 200 euroa.

Junalla Pietariin matkustaneet turistit hankkivat yleensä kertaviisumin, jonka hinta on noin 80 euroa.

Jatkossa kahdeksan päivän viisumin voi hankkia itse ilmaiseksi internetistä. Tämä voi karkoittaa ainakin turistit matkatoimistoista, kun he siirtyvät hankkimaan viisuminsa itse.

Viipuri on suomalaisten yksi suosikkikohteista Venäjällä. Kuva: Mikko Savolainen / Yle

Ilmaisesta viisumista on ollut vihiä jo kuukauden päivät, mutta se ei ainakaan vielä ole vaikuttanut viisumikauppaan Lappeenrannan seudulla.

Matkatoimisto Itämatkojen toimitusjohtaja Jukka Jyrkinen kertoo, että loppuvuotta kohti monikertaviisumien kysyntä kasvaa taas, kun niin sanottuja pitkiä viisumeita uusitaan.

– Silloin e-viisumin pitäisi ennakkotietojen mukaan olla jo käytössä, ja konkreettisesti vasta tuolloin voi todeta, oliko sillä vaikutuksia, Jyrkinen pohtii.

Tarvitaanko matkatoimistoja enää?

Matkatoimistoissa uskotaan, että niiden apua tarvitaan jatkossakin: viisumihakemuksen tekeminen englanniksi tai venäjäksi kaikkine tietoineen, vakuutuksineen ja oikeanlaisine valokuvineen ei välttämättä ole kaikille helppoa. Saimaa Travelin toimitusjohtaja Kirsti Laine ei koe sähköistä viisumia uhkana.

– Toteutuessaan se voi helpottaa ja ehkä lisätä matkustamista Venäjän lähialueille. Varmaan kertakävijät hankkivat e-viisumin. Monilla ainakin tällä seudulla on, ja tulee olemaan monikertaviisumi, Laine arvioi.

Vuonna 2018 suomalaiset tekivät Tilastokeskuksen mukaan (siirryt toiseen palveluun) Venäjälle 400 000 vapaa-ajanmatkaa.