Pieksämäellä maansiirtotyömaalta löytyi kaksi kranaattia – puolustusvoimat tarkastaa alueen

Puolustusvoimien maa-aluetarkastuksista ei ole vaaraa sivullisille. Pieksäjärven rantaan merkityllä alueella liikkuminen on kielletty.

Pieksämäki
Puolustusvoimien edustajat tarkastamassa maastoa räjähteiden varalta elokuussa 2019
Sotilasmestari Jussi Hämäläinen Karjalan Prikaatin Etelä-Savon aluetoimistosta Mikkelistä käy läpi tutkittavaa aluetta metallinilmaisimella.Tarja Nyyssönen / Yle

Puolustusvoimat tarkastaa Pieksämäellä Pieksäjärven rannalla aluetta räjähdelöydösten varalta. Tarkastukset alkoivat keskiviikkona ja jatkuvat perjantaihin saakka.

Syynä tarkastuksiin ovat kaksi Pieksämäen kaupungin maansiirtotyömaalta löytynyttä heittimen kranaattia, Itä-Suomen poliisi tiedottaa. Puolustusvoimat on raivannut Pieksäjärven rannan tuntumasta kranaatit pois, ja nyt alue käydään läpi varmuuden vuoksi.

Löytöpaikan läheisyydessä on esimerkiksi päiväkoti, jäähalli ja ulkoilureittejä.

– Kranaatit löytyivät rantapuiston rakennustyömaalta. Vieressä on myös uuden Hiekanpään koulun rakennustyömaa, mutta rantapuiston rakentaminen on oma hankkeensa, kertoo Pieksämäen kaupungin tekninen johtaja Tapani Mähönen.

Sanomalehti Länsi-Savon mukaan (siirryt toiseen palveluun) kranaatit olivat löytyneet heinäkuun lopulla eikä asiasta kerrottu julkisuuteen viranomaisten työrauhan takaamiseksi.

– Kaupunki toimi tässä aivan oikein. Haluan muistuttaa kansalaisia, että kaikki maasta löytyvä sotilasmateriaali on puolustusvoimien omaisuutta, riippumatta siitä, minkä maan käytössä se on ollut. Jos sellaista löytyy, on otettava yhteyttä hätäkeskukseen, sanoo TEPO-päällystövastaava Sami Joutjärvi Itä-Suomen poliisista.

Löytyneet kranaatit ovat sodan jälkeistä kalustoa

Sotilasräjähteitä löytyy Itä-Suomen poliisin alueelta noin 70 kertaa vuodessa. TEPO-päällystövastaava Sami Joutjärvi kertoo, että tämänkertainen löytö ei ole sodanaikainen, vaan hieman uudempaa tekoa.

– Nämä ovat putken läpi ammuttuja, mutta räjähtämättömiä, eli suutareita. Jos tällaisessa on sytytin paikallaan, ja kaivurin kauha osuu siihen, se on erittäin vaarallinen tilanne, muistuttaa Joutjärvi.

Räjähdelöydökset ovat pysäyttäneet kaupungin kaivuu- ja maansiirtotyöt löytöpaikan läheisyydessä.

Puolustusvoimien tarkastus ei aiheuta sivullisille vaaraa, mutta alueella liikkumista pyydetään välttämään. Poliisi toivoo, että asiasta mahdollisesti tietävät olisivat yhteydessä poliisiin.