1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tontit

Kunnat houkuttelevat uusia asukkaita tonttialella ja esittelytilaisuuksilla – toistaiseksi suurta ryntäystä ei ole nähty

Väki vähenee osassa pieniä pohjalaiskuntia ja asukkaita houkutellaan tarjoamalla tontteja puoleen hintaan.

tontit
Kuvassa Kokkolan Puntusharjun asuinalue.YLE / Aki Kopsala

Väestökadosta kärsivät keskipohjalaiskunnat kauppaavat omakotitontteja alehintaan asukkaiden toivossa.

Esimerkiksi Veteli markkinoi tontteja puoleen hintaan, kaupaksi on mennyt vasta muutama. Kaustisella ale ei ole tuottanut vielä tulosta. Tarjolla on reilut kymmenkunta tonttia.

Vetelin sivukylillä omakotitontista saa maksaa 50 senttiä neliötä. Keskustaajamassa hinta on noin 2,5–5 euroa neliötä. Kaustisella hinnat liikkuvat melko samassa hintahaarukassa.

Myös pohjalaiskunta Kruunupyy järjestää vuoden sisällä jo toistamiseen tonttifestivaalin. Tällä kertaa kunta esittelee Fiskarholmenin uudehkoa asuinaluetta kasitien varrella. Alueella on vapaana 19 tonttia.

Parhaimpina vuosina pienet kunnat saivat kaupaksi arviolta 20 tonttia. Muuttoliike kaupunkeihin näkyykin selvästi, sillä nyt tontteja ostetaan enää muutama vuodessa, kertoo Vetelin hallintosihteeri Antti Tattari.

– Työmahdollisuuksia ei koeta olevan tarjolla enää niin paljon. Uusien asukkaiden houkuttelussa ei suurta kisaa kuntien välillä ole, sillä monella kuntaan muuttavalla on usein jokin side paikkakunnalle, kertoo Tattari.

Monen kunnan taloutta lisäasukkaat pönkittäisivät.

– Väen väheneminen on ongelma pikku kunnille, kun väestö ikääntyy ja veronmaksajatkin vähenevät, pohtii Tattari.

Sekä Kaustinen että Veteli menettivät viime vuonna reilut parikymmentä asukasta. Kruunupyyn asukasluku on ollut laskusuunnassa pari vuotta.

Lue seuraavaksi