Hausjärvellä kerättiin adressi Hikiän päiväkodin säilyttämiseksi

Adressi keräsi vajaat 250 allekirjoitusta ja se huomioidaan kunnanhallituksen kokouksessa ennen asian käsittelyä.

päivähoito
Kunnanvaltuuston puheenjohtajan nuija
Hikiän päiväkodin lakkauttamista käsitellään kunnanhallituksen kokouksessa 26. elokuuta.Yle

Hausjärven sivistyslautakunta on tehnyt esityksen, jonka mukaan Hikiän Omenakummuntien päiväkodin toiminta lakkautettaisiin 1.8.2020.

Esityksen mukaan syntyvyys on puolittunut Hausjärvellä viimeisen viiden vuoden aikana. Vuonna 2018 Hausjärvelle syntyi 54 lasta. Päiväkoti-ikäisten lasten vähentyminen on näkynyt tyhjyytenä myös päiväkodeissa. Elokuun 2019 alussa kunnallisista päivähoitopaikoista oli Hausjärvellä täyttämättä vajaa kolmannes.

Sivistyslautakunnan esityksen mukaan syntyvyysluvuista ja päiväkotien täyttöasteesta voidaan päätellä, että hoitopaikkoja tulee jatkossakin olemaan liikaa. Toimintatapoja liikakapasiteetin purkamiseen on kunnan mukaan useita. Henkilöstöä on jo vähennetty jättämällä täyttämättä eläköityneiden paikkoja ja siirtämällä henkilöstöä toisiin päiväkoteihin sen mukaan, missä lapsia kulloinkin on.

Tämä ei kuitenkaan poista tyhjilleen jäävien tilojen ongelmaa. Päiväkoteihin jää syksyllä tyhjiä ryhmätiloja Hikiään, Kirkonkylään ja Oittiin. Hikiän päiväkodin lakkauttamisella säästöä syntyisi arviolta 80 000 euroa vuodessa.

Hoidossa oleville ja hoidon aloittaville lapsille tarjottaisiin hoitopaikka kirkonkylän päiväkodista. Vakituinen henkilöstö sijoitettaisiin kunnan muihin toimipisteisiin.

Kuntalaiset keräsivät adressin

Kuntalaiset asettuivat Omenakummuntien päiväkodin lakkautusesitystä vastaan. Hausjärven kunta on vastaanottanut adressin, jossa Omenakummuntien päiväkodin toiminta vaaditaan säilytettäväksi ennallaan. Kunnanjohtaja Pekka Määttäsen mukaan adressissa on vajaat 250 allekirjoitusta ja se huomioidaan kunnanhallituksen kokouksessa ennen asian käsittelyä.

Mäkinen kertoo, että kunnanhallitus on vaikean päätöksen edessä.

– Sehän on kaunis ja idyllinen päiväkoti. Ymmärrän oikein hyvin kuntalaisten huolen päiväkodin lakkauttamiselle.

– Silti kunnassa on liian vähän päiväkoti-ikäisiä lapsia ja käytännössä vaihtoehto lakkauttamiselle olisi luopua Hikiän yksityisestä Seikkailuystävät-päiväkodista, kertoo Mäkinen.

Hikiän päiväkodissa on tällä hetkellä 23 lasta.

Hausjärven kunnanhallitus käsittelee asiaa kokouksessaan 26. elokuuta.