Kuopioon perustettiin Vegaaniliiton paikallisryhmä: "Täälläkin on vegaaneita ja kysyntää tuotteille"

Vegaaniliiton paikallisryhmä järjestää syksyllä tapahtuman Perheentalolla.

Kuopio
Hedelmälajitelma
Hedelmät kuuluvat vegaaniseen ruokavalioon.Ntaliia Avdeiuk / AOP

Kuopioon on hiljattain perustettu Vegaaniliiton (siirryt toiseen palveluun) paikallisryhmä. Ryhmän aktiivi Jere Ollila kertoo, että ensimmäisessä kokoontumisessa oli vain muutama ihminen, mutta Puijonlaakson kirjastossa elokuussa pidetyssä tilaisuudessa riitti uteliaita.

– Siellä oli mukava kuhina. Syksyn mittaan meillä on tulossa Perheentalolle tapahtuma ja ravitsemusterapeutin luento, Ollila luettelee.

Ollilan mukaan paikallisryhmän tavoitteena on muun muassa monipuolistaa Kuopion kaupungin ravintoloiden tarjontaa.

– Voimme vahvistaa sitä ajatusta, että Kuopiossakin on vegaaneita ja kysyntää näille tuotteita. Lisäksi voimme tuoda tietoa ihmisille erilaisten tapahtumien kautta.

Jere Ollila Vegaaniliiton Kuopion paikallisryhmän aktiivi
Kuopiolainen Jere Ollila on ollut kaksi vuotta vegaani ja lähti heti mukaan Vegaaniliiton Kuopion paikallisryhmään. Varpu Mäntymäki / Yle

Ollilan mukaan monilla on yhä huolena se, saako vegaanisesta ruokavaliosta kaikki tarpeelliset ravintoaineet. Huoli korostuu etenkin lapsiperheissä.

Ollila muistuttaa, että Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ravitsemusta koskevassa oppaassa (siirryt toiseen palveluun) on mukana myös suositukset vegaaniruokavaliosta.

– Siellä sanotaan, että vegaaniruokavalio on mahdollinen kaikille iästä riippumatta.

Vuonna 2016 julkaistun suomalaistutkimuksen mukaan vegaaneilla on puutetta jodista ja D-vitamiinista (siirryt toiseen palveluun). Ravitsemusohjausta on tarjolla neuvoloissa esimerkiksi raskaana oleville sekä pienen lapsen vanhemmille.

Suomalaiset syövät kasviksia yhä liian vähän

Ravitsemukseen liittyvät asiat ovat entistä enemmän tapetilla ilmastonmuutoksen vuoksi. Kansainvälisen ympäristöjärjestön WWF:n mukaan (siirryt toiseen palveluun)oman ruokavalion ympäristövaikutuksia voi pienentää muun muassa syömällä vähemmän punaista lihaa ja välttämällä ruokahävikkiä.

Vaikka kasvisten määrän kasvattamisesta ruokavaliossa on puhuttu jo pitkään, suomalaiset syövät niitä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimuksen (siirryt toiseen palveluun) mukaan edelleen liian vähän.

Oxfordin yliopiston tutkimuksen mukaan vegaaniksi ryhtyminen on tehokkain tapa pienentää omaa ympäristöjalanjälkeä. Vegaani ei syö mitään eläinkunnasta peräisin olevia tuotteita.

Lue myös: Meissä jokaisessa asuu potentiaalinen ympäristöaktivisti – vaikuttamisen voi aloittaa pienillä arjen ekoteoilla

Lopettaisinko juuston syömisen vai vaihtaisinko sähköautoon? Kokeile Ylen ilmastolaskurilla, mitkä teot sopivat sinulle ja mikä vaikutus niillä on päästöihin

Sámevegaani saattaa syödä myös lihaa – Máren-Elle Länsman selvitti saamelaisten vegaanien ruokatottumuksia