Rantasalmi suunnittelee yt-neuvotteluita, osakkeiden myyntiä ja veronkorotusta

Rantasalmella harkitaan verotuksen kiristämistä ja omaisuuden myyntiä. Kunnanhallitus päättää ensi viikolla, käynnistääkö kunta myös yhteistoimintaneuvottelut.

Rantasalmi
Läheltä
Yle

Monen eteläsavolaiskunnan taloustilanne on kiristynyt. Taustalla on esimerkiksi valtionosuusjärjestelmän muutos.

Rantasalmella pohditaan parhaillaan verotuksen kiristämistä ja omaisuuden myyntiä.

– Talouden tasapainottamisohjelmamme lähtee siitä, että veroprosentteja joudutaan tarkastelemaan tämän syksyn aikana. Valtuusto tekee sitten lopulliset päätökset, toteaa Rantasalmen kunnanjohtaja Kristiina Järvenpää.

Ensi viikolla kunnanhallitus päättää, aloitetaanko kunnassa myös yhteistoimintaneuvottelut. Joka tapauksessa edessä on säästökuuri.

– Näyttää siltä, että yhteistoimintaneuvottelut joudutaan käynnistämään, jotta on mahdollista tehdä organisaatiossa erilaisia järjestelyjä. Tavoitteena ovat henkilöstösäästöt. Jos kunnanhallitus maanantaina päättää näin, niin yt-neuvottelut alkavat välittömästi, sanoo Järvenpää.

Osakkeiden myynti korjaisi kuluvan vuoden taloustilannetta

Rantasalmi on jo tarjonnut osaa Suur-Savon Sähkön osakkeistaan myyntiin taloustilanteen korjaamiseksi. Kunta omistaa lähes 3 400 osaketta, joista se on tarjonnut myyntiin 300.

Osakkeita on tarjottu muille Suur-Savon Sähkön osakaskunnille, osakeyhtiölle sekä Suur-Savon Energiasäätiölle.

Kokonaiskauppasummaksi tulisi vähintään 1,5 miljoonaa euroa.

Rantasalmen kunnanjohtaja Kristiina Järvenpää sanoo, että osakkeiden myynti auttaisi lähinnä tämän vuoden taloudenpitoa.

– Kyllä se tämän vuoden tilannetta helpottaisi huomattavasti, jos saisimme kaupan tälle vuodelle. Kunnan tulorakenteessa on kuitenkin tällä hetkellä selvästi ongelmaa, joten voi olla, että joudumme lähivuosina myymään lisää omaisuutta. Tällä hetkellä sitä on vaikea arvioida tarkemmin.

Kunnat pohtivat vielä tarjouksen jättämistä

Useassa Suur-Savon Sähkön omistajakunnassa on jo käyty keskusteluita tarjolle tulleiden osakkeiden ostamisesta. Oma lukunsa on, millä kunnalla tai kaupungilla nykyisessä taloustilanteessa on mahdollisuus ostaa osakkeita.

Sulkavalla kunnanhallitus päätti maanantaina esittää valtuustolle, että valtuusto käy seuraavassa kokouksessaan keskustelua ylipäätään osakkeiden ostomäärärahojen tilanteesta ja määrärahojen mahdollisesta korotuksesta.

– Vasta sen jälkeen kunnanhallitus pohtii, jättääkö se tarjouksen näistä Rantasalmen osakkeista, sanoo Sulkavan kunnanhallituksen puheenjohtaja Kaisa Ralli (kesk.).

Mäntyharjulla kunnanhallitus on käynyt osakkeista keskustelua, mutta kunnassa on päädytty tässä vaiheessa seuraamaan tilannetta.

– Päätöksiä ei ole tehty. Seuraamme tilanteen kehittymistä ja muiden kuntien päätöksiä asiassa. Tämä on merkittävä asia maakunnan kannalta, sanoo Mäntyharjun kunnanhallituksen puheenjohtaja Leena Pekkanen (kesk.).

Suurimmista omistajista esimerkiksi Mikkelissä asia ei vielä ole ollut kaupunginhallituksen käsittelyssä.