1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Sympaattinen pitkulainen peto, nokkakala, alkanut lisääntyä Turunmaan saaristossa – "Eipä ole tullut aikaisemmin vastaan"

Turun yliopiston opiskelijat nostivat nuotalla yllättäviä pikkukaloja Iso-Kuusisen rantavedestä.

luonto
Nokkakala
Opiskelijat nuottasivat rantavedestä noin kymmensenttisiä nokkakalan poikasia.Katja Mäkinen / Saaristomeren tutkimuslaitos

Paraisten Seilin saarella sijaitsevan Turun yliopiston Saaristomeren tutkimuslaitoksen murtovesiekologian kenttäkurssin opiskelijaryhmä teki yllättävän löydöksen keskiviikko-iltana nuotattuaan Iso-Kuusisen saaren rannan hiekkapohjaa, kertoo Saaristomeren tutkimuslaitos Facebook-sivullaan. (siirryt toiseen palveluun)

Nuottaan oli tarttunut pieni, noin viiden yksilön parvi nokkakalan poikasia.

Tutkimuslaitoksen asemanjohtajan Jari Hännisen mukaan kyseessä on merkittävä löydös. Hän kertoo opettaneensa kyseistä kurssia viidentoista vuoden ajan, eikä muista vastaavaa tuolta ajalta.

– Minulle se oli iso paukku. Eipä ole tullut aikaisemmin vastaan, Hänninen ihmettelee.

Hännisen mukaan poikashavaintoa voi melko suurella varmuudella pitää merkkinä siitä, että nokkakala on alkanut lisääntyä saaristossa, sillä pieni poikanen ei pysty vaeltamaan pitkiä matkoja.

Nokkakala

Hänninen kertoo, että aikaisemmin nokkakalasta on tehty havaintoja pari vuotta sitten Kemiönsaaressa ja Hankoniemellä. Nyt tehty havainto on kuitenkin ensimmäinen Turunmaan saaristossa.

Kymmensenttiset poikaset hymyilyttävät

Jutun kirjottajan kollegoiden kesken pitkulainen kalanpoikanen herättää hilpeyttä. Myös Jari Hännisen mielestä kyseessä on positiivisen näköinen ilmestys.

– Kyllähän tuo virtaviivainen, pitkänokkainen petokala miellyttää silmää. Varsinkin kun sitä aika harvoin täällä saaristossa näkee, Hänninen naurahtaa.

Ikuisesti poikaset eivät kuitenkaan kymmensenttisiksi jää. Nokkakala on tavallisesti hiukan yli puolimetrinen.

Nokkakala kuuluu viuhkaeväisten lahkoon ja on ainoa Itämerestä löytyvä lahkon kala. Se tulee toimeen murtovedessä, mutta on lähtökohtaisesti merikala.

Lue seuraavaksi