1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sähköpyörät

Tiesitkö? Nopea sähköpyörä on mopo ja sen ajamiseen tarvitaan ajokortti ja kypärä – Jos ajat sillä humalassa, syyllistyt rattijuopumukseen

Helsingissä on ollut viime viikosta lähtien pikakaupunkipyöriä, joilla voi ajaa yli 40 kilometrin tuntivauhdilla.

Vuonna 1985 tai sen jälkeen syntyneillä pitäisi olla vähintään mopokortti, että voi ajaa nopealla sähköpyörällä. Kuvituskuva. Kuva: Yle

Nopea sähköpyörä voidaan laskea mopoksi, jolloin sen ajamiseen vaaditaan ajokortti, kypärä ja vakuutus. Asiasta muistuttaa Liikenneturva (siirryt toiseen palveluun).

Mopoon rinnastettavalla sähköpyörällä ajaminen humalassa on siis rattijuopumus. Liikenneturvan yhteyspäällikön Tapio Heiskasen mukaan moni ei ole vielä tietoinen tästä.

– Nopealla sähköpyörällä on ihan normaalit rattijuopumusrajat. Jos sillä polkee baarista kotiin, lähtee siinä kaikki muutkin ajo-oikeudet, sanoo Heiskanen.

Keskustelu nopeista sähköpyöristä nousi esille, kun sveitsiläisfirma toi Helsinkiin pikakaupunkipyöriä, joilla voi ajaa yli 40 kilometrin tuntivauhdilla. Helsingin Sanomien mukaan (siirryt toiseen palveluun) pyörien määrä nousee sataan lähiviikkoina.

Nopean sähköpyörän paikka on ajoradalla

Sähköpyörä lasketaan mopoksi, jos se kulkee yli 25 kilometriä tunnissa. Näin sanoo laki (siirryt toiseen palveluun).

– Polkimistaan, satulastaan ja pyörämäisestä ulkomuodostaan huolimatta ajoneuvo luokitellaan mopoksi ja sitä koskee mopojen lainsäädäntö, eli laitteet tulee rekisteröidä ja vakuuttaa, ja sen kuljettajalta vaaditaan vähintään mopon kuljettamiseen oikeuttava ajokortti, kertoo Liikenneturva tiedotteessa.

Nopeita sähköpyöriä ei kuitenkaan koske kaikki samat vaatimukset kuin mopoja, sillä esimerkiksi jarruvalo ei ole nopeissa sähköpyörissä välttämätön. Ajokorttivaatimuksena on vuonna 1985 tai sen jälkeen syntyneillä vähintään mopokortti AM/120.

Nopealla sähköpyörällä on pääsääntöisesti kiellettyä ajaa pyörätiellä, ellei pyörätiemerkin yhteydessä ole lisäkilpeä, jolla mopoilu on sallittu.

– Käytännössä kuitenkin kaupunkiympäristössä tämän nopean sähköpyörän paikka on ajoradalla, kuten mopojenkin, toteaaHeiskanen tiedotteessa.

Lue lisää:

Sähköpyörien suosio kasvaa vauhdilla ja se näkyy myynnissä: "Jotenkin pyörän vauhti tempaisi mukaansa"

Ruotsin sähköpyörätuesta tuli menestys – tavoitteena on lisätä ympäristöystävällistä liikkumista kaikin tavoin

Ruotsissa ehdotetaan rajoituksia sähköpotkulautojen käyttöön – tänä keväänä jo 40 onnettomuutta ja yksi kuollut