Ruotsin lentomatkustajamäärät jatkavat vapaata pudotusta – vilkas lomakausikaan ei tuonut muutosta

Ruotsin ilmailuviranomaisen mukaan lentomatkustaminen väheni Ruotsissa heinäkuussa 4 prosenttia edellisvuoteen verrattuna.

lentoliikenne
Lentomatkustajia Tukholman Arlandan lentoaseman terminaalissa 4.
Ruotsissa etenkin kotimaan sisäinen lentomatkustaminen jatkaa jyrkkää laskua.Mike Toivonen

Ruotsin lentokentillä tehtiin heinäkuussa 3,77 miljoonaa lentomatkaa. Matkustaminen väheni edellisvuoden heinäkuusta 4 prosenttia, kertoo Ruotsin ilmailuviranomainen (siirryt toiseen palveluun) Swedavia.

Erityisesti käyrä on alaspäin kotimaisessa lentomatkustamisessa. Ruotsin tehtiin heinäkuussa 836 000 sisäistä lentoa, mikä tarkoittaa 11 prosentin laskua edellisvuodesta.

Maan vilkkaimmalla lentokentällä, Tukholman Arlandassa, lentomatkustaminen väheni heinäkuussa kokonaisuudessaan 4 prosenttia. Kotimaanlennoissa lasku oli Arlandassa 10 prosenttia ja ulkomaanlennoissa 3 prosenttia.

Vilkas lomakuukausikaan ei siten tuonut lentomatkailun alamäkeen läntisessä naapurissa vaan koko alkuvuoden käyrä alapäin jyrkkenee.

Lentomatkustajamäärien lasku prosentteina Ruotsissa tammi-heinäkuussa 2019 verrattuna samaan ajanjaksoon vuonna 2018

  • koko Ruotsi: kotimaan lennot - 8 %
  • koko Ruotsi: ulkomaan lennot - 3 %
  • Tukholma Arlanda: kotimaan lennot - 9 %
  • Tukholma Arlanda: ulkomaan lennot - 4 %

Suomessa vastaavana aikana tammi-heinäkuussa matkustamäärät kotimaan reittiliikenteessa ovat kasvaneet 0,5 prosenttia ja ulkomaan reittiliikenteessa 5 prosenttia Finavian mukaan (siirryt toiseen palveluun).

Lentohäpeä, lentovero ja heikko kruunu verottavat

Ruotsissa lentomatkustamisen alamäki on näkynyt juna- ja laivamatkustamisen nousuna. Ruotsin valtion rautateiden (SJ) mukaan jo vuoden ensimmäisellä neljänneksellä (siirryt toiseen palveluun) junamatkustaminen kasvoi 8 prosenttia.

Kesällä ruotsalaiset tiedotusvälineet ovat raportoineet myös matkustajalaivaliikenteen paranevista matkustajamääristä. Ruotsista liikennöivät Talllink ja Stena Line ovat Ruotsin radion mukaan (siirryt toiseen palveluun) kesällä lyöneet matkustajennätyksi. Stena Line sanoo, että kesä-heinäkuussa joillakin reiteillä matkustajamäärät ovat kasvaneet jopa 15 prosenttia.

Syyksi matkustajien siirtymiseen ilmasta raiteille ja vesille on tarjottu lentoveroa, kruunun heikkoutta ja lentohäpeää.

Lue myös:

Miksi on niin vaikeaa saada suoria junayhteyksiä eri Euroopan maiden välille? Yle listasi viisi syytä

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus