Metsähallitus sulki Korvatunturin opastuskeskuksen

Opastuskeskuksen menetys on isku Savukoskelle, joka sai opastuskeskuksen kompensaationa UK-puistosta.

Savukoski
Opastuskeskus Savukoski Korvatunturi Metsähallitus luontopalvelut
Korvatunturin opastuskeskus sulki ovensa, koska Metsähallitus keskittää luontokeskukset Saariselälle ja Pyhä-Luostolle. Opastuskeskuksesta on myyty muun muassa Metsähallituksen lupia. Susanna Schwartz-Matero / Savukoski

Metsähallitus on sulkenut Korvatunturin opastuskeskuksen Savukoskella. Itä-Lappiin jää Pyhä-Luoston luontokeskus Naava. Luontokeskuksen toiminta loppui keskiviikkona. Varhain torstaiaamuna ovella kävi vielä lupien ostajia ja retkeilijä apua kysymässä, mutta heidät piti käännyttää pois. Sulkemisen myötä Metsähallituksen lupamyynti on ripoteltu ympäri kuntaa.

Savukosken kunta ja Itä-Lapin kuntayhtymä ovat vastustaneet voimakkaasti opastuskeskuksen sulkemista, sillä valtion perustanut sen kompensoimaan Urho Kekkosen -kansallispuiston aiheuttamia vahinkoja kunnalle ja kuntalaisille.

Kunta on vuokrannut opastuskeskuksen kiinteistöä ja samalla palvellut luontokeskuksen asiakkaita. Savukoskella oli usko siihen, että opastuskeskus pysyy auki ainakin kesän yli.

– Vuokrasopimuksen liitteenä oli sopimus, jossa sovittiin se, että kesäajan aukiolot hoidetaan puoliksi ja kunta hoiti oman puoliskonsa kesä-heinäkuun, mutta sitten luontopalvelut eivät tulleet vastaan ja ilmoittivat, että he eivät sitä omaa puoliskoaan aio hoitaa, sanoo Savukosken vs. kunnanjohtaja Esko Rautiainen.

Metsähallituksen näkemyksen mukaan mitään tällaista ei ole sovittu, vaan Metsähallitus on jo tammmikuussa ilmoittanut, että sillä ei ole mahdollisuutta pitää opastuskeskusta tänä vuonna auki. Metsähalllituksen mukaan kunta itse halusi pitää opastuskeskusta auki kesällä muutamana päivänä viikossa.

Sekä Rautiainen että Tolonen ovat sitä mieltä, että kysymyksessä on erimielinen tulkinta sopimuksesta.

– Savukosken opastuskeskuksessa käy vuosittain 4 000 ihmistä. Emme pysty muuallakaan pitämään yllä tämän kokoista luontokeskusta. Lisäksi kiinteistöön olisi tulossa noin 80 000 euroa maksava remontti, johon emme voi investoida, Tolonen sanoo.

Kaikkien toive on, että toiminta kiinteistössä jatkuu

Opastuskeskus aloitti toimintansa nykymuodossaan kymmenen vuotta sitten, kun entisen luontotalon tiloissa avattiin Korvatunturin opastuskeskus palvelemaan matkailijoita ja alueen yrityksiä.

Savukoskella nähdään, että Metsähallitus on tehnyt vastoin eduskunnan päätöstä sulkiessaan yksipuolisella päätöksellä Korvatunturin luontokeskuksen.

– Meillä on ensi viikolla neuvottelut, joissa on mukana Savukosken kunta, hotelli Samperin Savotta ja Metsähallitus. Ensisijainen tavoitteemme on myydä opastuskeskuksen kiinteistö samassa pihassa toimivalle hotelliyrittäjälle, sanoo aluejohtaja Jyrki Tolonen Metsähallituksen Lapin luontopalveluista.

Myös kunnan toive on, että kiinteistöön saataisiin toimija, joka jatkaisi jollain tapaa opastuskeskuksen toimintaa.

Savukosken kunta sai valtiolta kaksi kiinteistöä kompensaationa vuonna 1983 perustetun Urho Kekkosen kansallispuiston vuoksi.

Opastuskeskuksen lisäksi Savukoskelle rakennettiin kunnan omistama hotelli- ja ravintola rakennus Samperin Savotta, jonka kunta jo aiemmin on myynyt yrittäjälle.

Korjattu kesäaukioloa koskevia tietoja klo 13.20