1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Savukaasupäästöt

Westenergyn savukaasupesuri pesee savukaasut puhtaiksi

Mustasaaressa Westenergyllä on meneillään mittava savukaasupesurin rakennusprojekti. Pesuri puhdistaa savukaasut entistä puhtaimmiksi ja samalla lämmöntuotanto tehostuu.

Savukaasupesuria nostettiin paikalleen elokuussa. Kuva: Westenergy/C2 Advertising

Mustasaaressa Westnergyllä luettiin tarkkaan tuulitietoja heinä-elokuun vaihteessa. Laitokseen asennettava savukaasupesuri oli saatava nostettua paikalleen, eikä se ollut yksinkertainen työtehtävä.

Savukaasupesuri painaa yli 22 tonnia ja on yli 20 metriä korkea. Nostamisen vaikeusastetta lisäsi se, että pesuri oli saatava paikoilleen laitoksen sisään, ensi katon yli ja sitten 65 metrin korkeuteen eli koko pesurin korkeuden verran ylöspäin.

Pari tuulista päivää siirsi nosto-operaatiota, mutta se saatiin paikoilleen, kiitos monen ammattilaisen.

Seuraavan kerran tuuliolosuhteita seurataan ja jännitetään syyskuussa, kun laitteiston seuraava osa, 60 tonnin painoinen lauhdutin nostetaan paikoilleen.

Tehokkuutta lämmöntuotantoon

Westenergyn savukaasuprojektilla on kaksi tärkeää tavoitetta. Savukaasupesurilla tavoitellaan entistä puhtaampia savukaasuja ja lämmöntuotannon tehostamista.

– Toinen tavoite on savukaasujen puhdistus eli tarkoituksena on saada edelleen puhtaampaa savukaasua piipusta ulos. Tämä palvelee myös uusia päästönormeja sitten kun ne tulevat kansalliseen lainsäädäntöön. Toinen on energiakysymys, sillä pesurilla saadaan tuotettua jopa 25 enemmän kaukolämpöenergiaa verrattuna nykyiseen tasoon, kertoo projektin tuotantopäällikkö Kai Alavillamo.

Savukaasupesuri sijoitettiin paikoilleen Westenergyn laitoksen sisätiloihin. Kuva: Westenergy/C2 Advertising

Tämä lisää Westergyn osuutta Vaasan Sähkön kaukolämmönjakelusta liki kymmenellä prosentilla. Westernergy tuottaa nyt 42 prosenttia Vaasan seudun kaukolämmöstä ja tulevaisuudessa savukaasupesurin valmistuttua määrä nousee yli 50 prosenttiin.

Savukaasupesuriprojektin jälkeen jätteen sisältämä energia hyödynnetään entistä tehokkaammin. Se vähentää fossiilisten polttoaineiden käyttöä Vaasan seudun kaukolämmöntuotannossa, mikä puolestaan vie aluetta lähemmäksi hiilineutraalia energiantuotantoa.

Miten pesuri sitten työnsä tekee ? Ihan pesemällä ja vettä käyttäen.

– Käytännössä savukaasuista pestään erityisesti happamia epäpuhtauksia pois. Ensimmäisessä vaiheessa tapahtuu veden ruiskutusta ja sitten säädetään ph:ta niin, että savukaasusta saadaan pois tiettyjä epäpuhtauksia. Toisessa vaiheessa prosessia on lämmönvaihdin, jolla saadaan lämpö talteen savukaasusta, selittää Westenergyn toimitusjohtaja Olli Alhoniemi savukaasujen pesuprosessia.

Westenergyn savukaasupesuri on käyttövalmiina loppuvuonna. Kuva: Westenergy/C2 Advetising

Projekti pääsi täyteen vauhtiin keväällä

Savukaasuprojektia on valmisteltu vuodesta 2016. Hanke lähti vauhdilla käyntiin viime keväänä kun prosessi oli edennyt laitteen toimittajan valintaan. Toimittajaksi valittiin ruotsalainen Babcock & Wilcox Völund.

– Nyt päästönormien selkiydyttyä tämä on ihan pakottava syy eli nykyisellä savukaasun puhdistuslaitteistolla me emme pääsisi uusiin normeihin, eli tässä on yksi syy ja toinen painava syy on sitten kaukolämmön tuotanto. Saadaan vaasalaisille lisää kaukolämpöä tarjottua täältä meiltä, omalta alueelta, Kai Alavillamo sanoo.