Lääkäripulaan apua markkinoinnista: "Erityisesti nuorten juurruttaminen Lappiin olisi tärkeää"

Lapin sairaanhoitopiirin vetämällä hankkeella aiotaan muun muassa lisätä markkointia.

lääkärit
Stetoskooppi.
Lapissa on pulaa muun muassa sisätautien erikoislääkäreistä.Derrick Frilund / Yle

Rovaniemen kaupunki haluaa houkutella lisää lääkäreitä töihin yhdessä Lapin sairaanhoitopiirin kanssa. Rovaniemi on ilmoittautunut mukaan sairaanhoitopiirin vetämään rekrytointiyhteistyöhön. Asiasta päätti perusturvalautakunta viime viikolla.

Yhteistyön tavoitteena on saada palkatuksi erityisesti nuoria lääkäreitä Lappiin muun muassa lisäämällä markkinointia ja tehostamalla viestintää.

– Toki pyrimme houkuttelemaan kaiken ikäisiä lääkäreitä, mutta erityisesti nuorten juurruttaminen Lappiin olisi tärkeää, projektipäällikkö Inga Koskitalo Lapin sairaanhoitopiiristä sanoo.

Pulaa erikoislääkäreistä

Sairaanhoitopiirissä on pulaa esimerkiksi psykiatrian ja sisätautien erikoislääkäreistä. Yhteistyöllä pyritään saamaan lisää lääkäreitä paitsi sairaanhoitopiirin palvelukseen, myös jäsenkuntien terveyskeskuksiin.

Rovaniemen kaupungille yhteistyö maksaa noin 27 000 euroa vuodessa, jos kaikki Lapin sairaanhoitopiirin jäsenkunnat lähtevät mukaan. Kaupunki käytti aiemmin rekrytointiin yksityistä palveluntarjoajaa, joka maksoi noin 80 000 euroa vuodessa.

Koskitalo sanoo, että vielä ei ole tiedossa, kuinka moni 15 jäsenkunnasta lähtee mukaan rekrytointiyhteistyöhön. Kunnilla on vastausaikaa syyskuun alkupuolelle asti.

Kampanjan hinta on 100 000 euroa

Yhteistyö koskee ensi vuotta ja se maksaa kaikkiaan 100 000 euroa. Suunnitelmissa on, että sairaanhoitopiiri maksaa kustannuksista puolet ja loput kustannuksista jaetaan mukaan tulevien kuntien kesken kunnan asukasluvun perusteella.

– Kulut koostuvat yhden työntekijän palkkaamisesta sekä tapahtumiin osallistumisista, matkoista ja palvelujen ostoista, Koskitalo luettelee.

Taustalla on Lapin sairaanhoitopiirin ja Rovaniemen kaupungin kehittämishanke, joka päättyy kuluvan vuoden lopussa. Tarkoitus on laajentaa yhteistyötä jatkossa myös muihin sote-ammattilaisiin, esimerkiksi sairaanhoitajiin.