1. yle.fi
  2. Uutiset

Youtube luuli taistelurobotti-videoita eläinrääkkäykseksi ja poisti ne – yhtiö joutuu selittämään algoritminsa toimintaa yhä useammin

Robottivideoiden poisto kuvastaa Youtuben algoritmien vaikeuksia suoriutua sisällön moderoinnista kunnialla.

YouTube
Kaksi robottia taistelee.
Osa Youtubeen ladatuista taistelurobotti-videoista sisälsi eläimiksi nimettyjä robotteja, mikä on saattanut hämätä moderoivia algoritmeja.YouTube

Sirkkelinterällä aseistautunut taistelurobotti pyörii vimmatusti taisteluareenan nurkassa. Toisessa nurkassa yhteiskunnan ulkopuolelle pudonneen robotti-imurin näköinen vastustaja huitoo kirveellä eteensä. Seuraa kolinaa ja sinne tänne sinkoilevia palasia. Ihmiset hurraavat laitonta katutappelurinkiä muistuttavan areenan ympärillä.

Harmitonta huvia? Ei, jos kysytään Youtuben algoritmeiltä.

Videopalvelu Youtube poisti alkuviikolla useita taistelurobotti-videoita vedoten eläinrääkkäykseen (siirryt toiseen palveluun). Robosota-videot olivat liikaa alustaa moderoivalle tekoälylle.

Myöhemmin Youtube vahvisti, että videoiden poisto oli virhe ja että ne on palautettu takaisin palveluun. Epäilyksen siemen oli kuitenkin kylvetty. Internetissä alkoi kiivas spekulointi siitä, onko tekoäly vihdoinkin saavuttanut tietoisuuden.

Youtuben omistava teknologiayhtiö Google on yksi maailman suurimmista tekoälyn kehittäjistä. Monen mielestä olisikin täysin luontevaa, että tietoisuuden saavutettuaan yhtiön algoritmit huolestuisivat gladiaattoreiksi joutuneiden sisarustensa kohtaloista.

Itsetietoisia tai ei, Youtuben algoritmit keräävät kritiikkiä

Vaikka kyseessä olikin virhe, robosota-videoiden poisto nostaa esille algoritmien varassa toimivan moderoinnin ongelmat. Tubettajat ovat jo pitkään valittaneet Youtuben mielivaltaisilta tuntuvista päätöksistä poistaa videoita tai jäädyttää käyttäjätilejä.

Viime vuonna Youtube jäädytti useita ilma-aseita käsitteleviä tilejä ilman ennakkovaroitusta. (siirryt toiseen palveluun) Päätös yhdistettiin muutamaa päivää aiemmin tapahtuneeseen Parklandin kouluampumiseen, mutta mitään virallista perustelua Youtube ei antanut. Asia herätti ihmetystä, sillä samalla useat muut ilma-aseita käsittelevät tilit saivat jatkaa alustalla normaalisti. Myöhemmin osa jäädytetyistä tileistä palautettiin.

Kuten nyt robottivideoiden kohdalla, myös tuolloin Youtube ilmoitti jäädytysten olleen virhe. Ilma-aseiden kohdalla syy vieritettiin yksittäisten ihmismoderoijien harteille.

Vastaavanlaisia tapauksia on satoja.

Youtube on yrittänyt tehostaa sisältöjen läpikäymistä palkkaamalla lisää moderoijia. Ongelmaa ei kuitenkaan voidaan ratkaista yksin ihmisvoimin. Youtubeen ladataan joka minuutti 500 tuntia videosisältöä, joten väsymättömien algoritmien on pakko olla apuna.

Ja tämä johtaa uusiin ongelmiin, jotka saavat sivuston toiminnan näyttämään oudolta ja ristiriitaiselta. Tekoälyn alaisuudessa Youtube poistaa videoita taistelevista roboteista samalla, kun sen algoritmit suosittelevat katsojille salaliittoteorioita ja ääriajattelua.

Kahden kerroksen tubettajia

Youtuben toimitusjohtaja Susan Wojcicki on viimeisen vuoden aikana joutunut toistuvasti puolustamaan yhtiönsä ratkaisuja. Kesäkuussa Wojcicki pyysi seksuaalivähemmistöltä anteeksi Youtuben kyvyttömyyttä puuttua tarpeeksi voimaakkasti Youtubessa tapahtuvaan häirintään.

Wojcickin anteeksipyyntö liittyi tapaukseen, jossa oikeisto-konservatiivinen tubettaja Steven Crowder oli vuosien ajan tehnyt videoillaan homofobisia ja rasistisia hyökkäyksiä toista tubettajaa Carlos Mazaa vastaan. Youtube antoi Crowderin videoiden pysyä alustallaan, koska "vaikka puhe oli selvästi loukkaavaa, ladatut videot eivät rikkoneet sääntöjämme".

Youtube painotti, että vaikka videoilla esitetyt mielipiteet voivat olla syvästi loukkaavia, jos ne eivät riko sivuston sääntöjä, videot saavat jäädä sivustolle. Päätös synnytti voimakasta vastarintaa jopa Googlen sisällä.

Vaikka Wojcicki pahoitteli ratkaisua, hän seisoo yhä sen takana. Youtuben täytyy olla johdonmukainen päätöksissään, toimitusjohtaja muistutti yleisölle Code-teknologiatapahtumassa (siirryt toiseen palveluun).

Tällä hetkellä kuitenkin ainoa asia, jossa yhtiö näyttää olevan johdonmukainen, on epäjohdonmukaisuus.

Kaksi viikko sitten Washington Post -lehti kertoi, ettei Youtube anna moderoijiensa puuttua sivuston suurimpien tähtien sisältöihin (siirryt toiseen palveluun). Lehden haastattelemat moderoijat kertovat Youtuben antavan enemmän liekaa tähdille, jotka tuovat sivustolle suurimmat mainostulot. Crowderin lisäksi erikoiskohtelusta nauttivat haastateltujen mukaan muun muassa Logan Paul ja Felix Kjellberg eli PewDiePie.

Suosikkijärjestelmän lisäksi moderoijat kritisoivat voimakkaasti Youtuben horjuvaa linjaa sääntöjen noudattamisen valvonnassa.

– Youtuben asenne on se, että mikään ei ole oikeasti ongelma ennen kuin siitä on otsikko, toteaa yksi moderoija Washington Postille.

Robosota-videotkin palasivat takaisin Youtubeen, kun tubekanava Maker's Muse nosti asiasta äläkän (siirryt toiseen palveluun).

Lue myös:

Youtuben suurin tähti PewDiePie ja intialainen mediajätti ottavat yhteen kamppailussa, jossa tiivistyy koko Youtuben tulevaisuus Toimittajalta: Youtube on pilalla – Katso tästä miksi

Lue seuraavaksi