Hyppää sisältöön

Nikotiinipussit voitaisiin ottaa tupakkalakiin, mutta paranisiko kansanterveys? Tutkija: "Jopa yksi annos voi johtaa riippuvuuden kehittymiseen"

Nuuskaa muistuttavat tupakattomat nikotiinipussit eivät poista nikotiiniriippuvuuden ongelmaa, sanoo tutkija.

Nuuskan tapaan käytettävät nikotiinipussit ovat Ruotsissa yleisesti myynnissä, Suomessa ne rinnastetaan lääkkeisiin. Vaarattomia ne eivät tutkijan mukaan missään tapauksessa ole. Kuva: Antti Heikinmatti / Yle

Tupakattomia nikotiinituotteita koskevaa lainsäädäntöä pitäisi selkeyttää Suomessa. Nuuskaa muistuttavia nikotiinipusseja kaupataan Ruotsissa ja niiden maahantuonti on kasvussa vaikka se onkin useimmiten laitonta. Suomessa ne rinnastetaan lääkkeisiin.

Sekä sosiaali- ja terveysministeriö että alan tutkijat suhtautuvat Ruotsissa vapaasti kaupattaviin nikotiinituotteisiin suurella varauksella. STM:n neuvotteleva virkamies Meri Paavola muistuttaa, että Suomen tavoitteena ei ole päästä eroon vain tupakasta vaan kaikista nikotiinia sisältävistä tuotteista.

– Nikotiinin ja nikotiinituotteiden haitallisista terveysvaikutuksista tulee koko ajan enemmän tutkimustietoa, joten niihin on syytä suhtautua kriittisesti, sanoo Paavola.

Tällä hetkellä Suomen tupakkalakia ei sovelleta nikotiinipusseihin, koska ne eivät sisällä tupakkakasvia. Tupakkalain kokonaisuudistus tuli voimaan vuonna 2016 – nuuskateollisuus alkoi tuoda värikkäästi pakattuja ja maustettuja nikotiinipusseja markkinoille voimalla noin pari vuotta sitten.

– Voisi olla valmiutta reagoida lainsäädännön osalta markkinoilla tapahtuvaan muutokseen. Mutta korostan, että poliittista päätöstä lain muuttamisesta ei ole, Paavola sanoo.

"Yksi annos voi johtaa riippuvuuden kehittymiseen"

Nikotiiniriippuvuutta tutkinut Helsingin yliopiston dosentti Tellervo Korhonen suhtautuu kriittisesti nikotiinituotteisiin, jotka eivät ole läpäisseet lääkkeiltä edellytettyjä testejä.

– Tällaisten tuotteiden nikotiinipitoisuudet voivat olla merkittävästi korkeampia kuin lääkkeellisten korvaushoitotuotteiden. Jos yhden annoksen pitoisuus on 10 milligrammaa tai yli, pitäisi kyllä jo hälytyskellojen soida, Korhonen sanoo.

Hänen mukaansa nuuskan tapaan suun limakalvojen kautta käytetyistä tuotteista nikotiini imeytyy hitaammin kuin esimerkiksi savukkeita poltettaessa. Pitoisuus pysyy pitkään korkeana, jolloin paljon nikotiinipusseja käyttävillä tai nuuskaavilla nikotiinipitoisuus voi kohota hyvinkin korkeaksi päivän mittaan.

Tupakkateollisuus puhuu haittojen vähentämisestä, mutta käytännössä kyse on siitä, että halutaan löytää uusia kuluttajia.

Kristiina Patja

Erityisen vaarallisina Korhonen pitää nikotiinituotteita nuorten kannalta.

– Osalla ihmisistä on korkeampi geneettinen alttius nikotiiniriippuvuudelle. Teinin vielä kehittyvät aivot ovat herkät riippuvuuden kehittymiselle. Jopa yksi huippukorkean nikotiinipitoisuuden sisältävä annos voi johtaa riippuvuuden kehittymiseen, sanoo Tellervo Korhonen.

Tarjonta lisää kulutusta

Ruotsissa myytävät nikotiinipussit on pakattu värikkäisiin rasioihin ja niitä myydään esimerkiksi inkiväärin, appelsiinin ja mustaherukan makuisina. Nuuskateollisuus kiistää, että markkinointi olisi kohdennettu erityisesti nuorille ja naisille, mutta sosiaali- ja terveysministeriössä väitettä ei niellä.

– Se, että teollisuus väittää toisin, ei muuta sitä asiaa että nämä tuotteet on selvästi suunnattu uusille käyttäjäryhmille kuten tytöille, neuvotteleva virkamies Meri Paavola sanoo.

Yliopistonlehtori Kristiina Patja Helsingin yliopiston kansanterveystieteen osastolta muistuttaa, että nikotiinipussien kohdalla toimii sama markkinalogiikka kuin esimerkiksi makeisten: mitä enemmän niitä on tarjolla, sitä enemmän niitä kulutetaan.

– Tupakkateollisuus puhuu haittojen vähentämisestä, mutta käytännössä kyse on siitä, että halutaan löytää uusia kuluttajia ja uusia tapoja voimakkaasti riippuvuutta aiheuttavan nikotiinin jakelemiseen, Patja sanoo.

Yliopistolehtori Kristiina Patjan mukaan tupakkateollisuus markkinoi tupakattomia nikotiinituotteita haitattomina, mutta todellisuudessa ne eivät sitä ole. Nikotiini on myrkky, jonka haitoista kertyy koko ajan lisää tietoa, sanoo Patja. Kuva: Toni Pitkänen / Yle

Lisää tietoa nikotiinin vaaroista kertyy koko ajan

Tupakan vaarat ovat olleet tiedossa jo pitkään. Tupakattomista nikotiinituotteista, kuten nikotiinipusseista tai sähkötupakasta voi syntyä käsitys siitä, että ne olisivat jotenkin vaarattomia. Tätä käsitystä markkinoi myös tupakkateollisuus.

Tässä mennään pieleen, sanoo Kristiina Patja. Nikotiini on myrkky, jolla tiedetään olevan monia terveydelle haitallisia vaikutuksia ja lisätietoa tulee koko ajan.

– Nikotiini on esimerkiksi voimakkaasti verisuonia supistava aine ja se nostaa sydämen sykettä. Tämä lisää sydämen ja verisuonten kuormitusta. Nikotiini myös heikentää insuliinin toimintaa ja nämä vaikutukset yhdessä lisäävät kakkostyypin diabeteksen riskiä, Patja sanoo.

Ruotsalaisen Karoliinisen instituutin tutkimuksessa (siirryt toiseen palveluun) (artikkeli KI:n sivuilla) nuuskan käytön on todettu lisäävän kuolleisuutta sydän- ja aivoinfarkteihin sairastuneilla.

Nikotiinipussit voitaisiin ottaa tupakkalakiin

Tällä hetkellä Ruotsin nikotiinipussit luokitellaan Suomessa lääkevalmisteiseksi ja ne rinnastetaan meillä myyntiluvalliseen nikotiiniriippuvuuden itsehoitolääkkeeseen. Lääkevalmisteena ruotsalaisten nikotiinipussien maahantuonti on laillista käytännössä vain siinä tapauksessa että nikotiinipitoisuus on korkeintaan sama kuin Suomessa myytävän vastaavan korvaushoitolääkkeen.

Kuluttajan kannalta tilanne on hankala, sillä nikotiinipitoisuutta ei saa EU-alueella mainita tuotteen pakkauksessa. Tämä teettää töitä myös Tullille, joka selvittää matkustajatuonnista haltuunottamiensa nikotiinipussien pitoisuudet laboratoriossaan.

Jos tupakkalakia uudistettaisiin niin, että se koskisi myös tupakkaa sisältämättömiä nuuskan kaltaisesti käytettäviä nikotiinipusseja, niiden maahantuontia voitaisiin säännellä samaan tapaan kuin muitakin tupakkalain alaisia tuotteita, kuten nuuskaa. Sitä voi tuoda omaan käyttöön kilon verran.

Nikotiinipussien kohdalla lain muuttaminen olisi merkittävästi helpompaa kuin nuuskan, sillä siihen riittäisi kansallinen päätös. Nuuskan myynnin vapauttaminen vaatisi EU-direktiivin muuttamista, mikä on nykytilanteessa käytännössä mahdotonta, arvioi neuvotteleva virkamies Meri Paavola sosiaali- ja terveysministeriöstä.

– Ruotsin politiikka tupakkatuotteiden suhteen lähtee haittojen vähentämisestä. Meillä politiikan tavoitteena on käytön lopettaminen, eli isossa kuvassa tässä on ero. Se näkyy muun muassa suhtautumisessa nikotiinituotteisiin, muistuttaa Meri Paavola.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Keskustele aiheesta klo 22 asti.

Lue myös:

.
.