Venäjä laukaisi avaruusasemalle robonautin – Katso, miltä näyttää Fedor, Venäjän ensimmäinen humanoidirobotti avaruudessa

Humanoidirobotti Fedor viettää kansainvälisellä avaruusasemalla 10 päivää opettelemassa astronauttien avustamista.

Humanoidirobotti
Venäjä laukaisi avaruusasemalle robonautin – Katso miltä näyttää Fedor, Venäjän ensimmäinen humanoidirobotti avaruudessa
Venäjä laukaisi avaruusasemalle robonautin – Katso miltä näyttää Fedor, Venäjän ensimmäinen humanoidirobotti avaruudessa

Venäjän torstaiaamuna laukaisema miehittämätön avaruusraketti vie Kansainväliselle avaruusasemalle poikkeuksellisen vieraan. Kyydissä on Fedor, ihmisen kokoinen humanoidirobotti.

Fedorin on määrä viettää avaruusasemalla 10 päivää, jonka aikana se oppii teknisiä avustustehtäviä astronauttien tueksi.

– Tällaisia tehtäviä ovat muun muassa kaapeliden irroittaminen ja kytkeminen sekä jakoavaimen ja palosammuttimen kaltaisten esineiden käyttö, kertoi tutkimusjohtaja Alexander Bloshenko.

Fedorin toinen nimi on Skybot F850. Se painaa 160 kiloa. 1,80-metrinen robotti oli istuttu erityisvalmistettuun pilotin tuoliin. Kädessä Fedorilla oli Venäjän pienoislippu.

– Mennään, mennään, Fedorin kuultiin sanovan mukaillen ensimmäisen kosmonautin Juri Gagarinin sanoja laukaisuhetkellä.

Normaalisti lennot ovat miehitettyjä. Nyt kyydissä ei ollut ihmisiä, koska laukaisussa testattiin myös uutta pelastusjärjestelmää.

Fedorilla on oma twitter- ja instagram-tilinsä, jolla se kertoo matkan sujumisesta.

– Lennon ensivaiheet ovat sujuneet suunnitelmien mukaan, Fedor tviittasi avaruudesta.

Aiemmin avaruudessa on käynyt vuonna 2011 yhdysvaltalainen humanoidirobotti ja vuonna 2013 japanilainen. Baikonurin laukaisuasemalta Kazakstanista avaruuteen lähtenyt Fedor saapuu Kansainväliselle avaruusasemalle lauantaina.

Lähteet: AFP, Reuters