1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sinilevät

Suomen sisävesillä poikkeuksellisen hyvä kesä – Elokuussa havaittu vähemmän sinilevää kuin kertaakaan 20 vuoteen

Asiantuntijan mukaan lämmin sää voi kuitenkin vielä nostaa levät pintaan.

sinilevät
Pielinen heinäkuussa 2019.
Syken asiantuntijan mukaan runsaiden kukintojen puuttuminen selittyy epävakaisella säällä. Kuva Pieliseltä heinäkuussa. Pauliina Tolvanen / Yle

Sinilevän määrä on vähentynyt viime viikosta niin järvillä kuin merialueillakin, kertoo Suomen ympäristökeskuksen (Syke) leväkatsaus (siirryt toiseen palveluun).

– Yleensä sinilevän esiintyminen järvissä on runsainta elokuussa, mutta tänä kesänä elokuun sinilevämäärät ovat olleet keskimäärin pienempiä kuin koko 20-vuotisen valtakunnallisen seurannan aikana, toteaa Syken ryhmäpäällikkö Marko Järvinen.

Sinilevää on havaittu 30 valtakunnallisen leväseurannan havaintopaikalla. Näistä vain kuudella havaintopaikalla levämäärä on arvioitu runsaaksi ja yhdessä erittäin runsaaksi.

Järvisen mukaan runsaiden kukintojen puuttuminen selittyy epävakaisella säällä. Vähäisten sateiden vuoksi järvien valuma-alueilta ei ole tullut levien tarvitsemia ravinteita.

Vaikka sinilevän määrä on vähentynyt, tutkijan mukaan on liian aikaista todeta, että leväkausi olisi päättynyt.

– Sinilevä on nyt sekoittunut veteen. Jos sää lämpenee, sinilevä kerääntyy uudestaan pintaan.

Kukintojen määrä merialueilla vähentynyt

Merialueilla sinilevät ovat pääasiassa veteen sekoittuneena, mutta paikoittaisia pintaesiintymiä on havaittu Suomen eteläisillä ja lounaisilla merialueilla. Järvillä sinilevän esiintyminen on selkeästi vähentynyt viileän ja epävakaisen sään seurauksena.

Sinileväkukintojen määrä Suomen merialueilla on kuluneella viikolla edelleen vähentynyt. Sinileviä on kuitenkin yhä melko runsaasti veteen sekoittuneena Suomen eteläisillä ja lounaisilla merialueilla.

Rannikolla sinilevää on esiintynyt muutamilla valtakunnallisen sinileväseurannan havaintopaikoilla Suomenlahdella, Saaristomerellä, Selkämerellä ja Merenkurkussa.

– Rannikolla sinilevätilanne voi vaihdella lyhyidenkin etäisyyksien välillä huomattavasti ja muuttua nopeasti, Syken tutkija Sirpa Lehtinen sanoo.

Lue aiheesta lisää:

Meressä on nyt sinilevää – järvien tilanne ajankohtaan nähden hyvä

Lue seuraavaksi